Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Робототехніка, дослідження ДНК, зоомузей та університетські виноградники: Літній університет продовжує дивувати школярів

Насичені інформацією й новими знаннями дні тривають – четвер додав старшокласникам знань про цифрові технології і біологію

0 160
Ранок 29 червня для учасників Літнього університету почався лекцією про інформаційні технології: аспіранти ФМЦТ допомогли учням зазирнути у світ робототехніки, віртуальної й доданої реальності та розробки ігор. Зокрема про робототехніку учням розповів Іван Вовчок, а про розробку ігор та віртуальну реальність — Андрій Баник. Спілкування з аспірантами цінне для школярів ще й тим, що хлопці на власному досвіді знають усі етапи навчання на факультеті та є прикладом успішних випускників, що працюють у сучасних перспективних професіях.

Наступну частину дня присвятили біології. Спершу поспілкувалися з очільницею біологічного факультету Ярославою Гасинець. Деканеса розповіла та показала відеоролики про навчання на факультеті, перспективи, які відкриваються перед випускниками, різноманітні дослідження, що проводять студенти тощо.

Працівники факультету показали учням лабораторію моніторингу водних і наземних екосистем, цитоембріологічну та мікробіологічну лабораторії, а також лабораторію молекулярної біології та генетики. Серед іншого молодь дізналася про дослідження води, розглянула під мікроскопом біологічні препарати, дізналася, як виявляють віруси та бактерії і навіть як виділяють ДНК.

Відтак учасників Літнього університету чекали три зали Зоологічного музею УжНУ, що в будівлі фізичного факультету. Молодь фотографувала тварин і дивувалася з того, що всі представлені опудала колись були живими.

Завершили пізнавальний день на хуторі Деренівка, де розміщений навчально-науковий виробничий центр УжНУ. Передусім оглянули телескопи, через які наші науковці спостерігають за космічними тілами і явищами. Відтак мали екскурсію університетським виноградником — її провів завідувач кафедри плодоовочівництва й виноградарства біологічного факультету Віталій Симочко. Тут на території 0,5 га вирощують як типові, так і експериментальні сорти винограду. Учні дізналися про те, що в УжНУ є повний цикл вироблення вина: від висадки до дегустації, розпитали про особливості догляду за лозою та унікальністю університетського виноградника.

Своїми враженнями про проведений день поділилася Катя Глеба з Міжгір’я:

– Хочу пов’язати своє життя з математикою та інформатикою, тому мені було дуже цікавим заняття з робототехніки. Хоч я і не все запам’ятала, бо нової інформації було дуже багато, але було цікаво. А ще сподобалося, що у нас була можливість порозглядати препарати під мікроскопом — досі в мене такої нагоди не було.

Нині школярі проведуть свій останній день у Літньому університеті, який віщує бути не менш насиченим та інформаційним.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.