Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Що таке соціальна інклюзія і чому вона стосується особисто вас? В УжНУ провели тематичну лекцію-бесіду

Інвалідність – це не соромно. Соромно обмежувати для людей з особливими потребами ті блага, які доступні загалу

0 661
5 травня, у Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю, розповідаємо про лекцію «Соціальна інклюзія стосується кожного», яка відбулася напередодні у залі Вченої ради УжНУ.
Що таке соціальна інклюзія і чому вона стосується особисто вас? В УжНУ провели тематичну лекцію-бесіду
Лекція відбулася у форматі бесіди й усі учасники ділилися своїми думками, життєвими історіями тощо.

Марина Сташина-Неймет
Марина Сташина-Неймет

Ініціювала захід провідна фахівчиня Центру інновацій та розвитку ДВНЗ «УжНУ» Марина Сташина-Неймет. Пояснює: «Інклюзія — це не лише про людей з інвалідністю. Хоча в суспільстві це слово асоціюється саме з ними. Україна перебуває в стані війни вже десятий рік, з яких понад рік війна має характер повномасштабної, і кількість людей з інвалідністю зростає як серед дітей, так і поміж дорослих. При цьому стан здоров’я не впливає і не може впливати на зменшення наших прав. Порушення зору, слуху тощо є лише свого роду підказкою, що суспільство, влада, всі ми маємо зробити, щоб не було дискримінації за ознакою інвалідності. Відсутність фізичних, інформаційних, цифрових та інших бар’єрів допоможе уникнути відділення людей з інвалідністю, дасть їм можливість реалізувати свої здібності, проявити таланти, розвивати Україну».

Слухачі дізналися, що інклюзивність — це можливість доступу до послуг, інформації тощо. І це стосується не тільки людей з інвалідністю. Мати можливість безперешкодно потрапити у місце призначення, незалежно від того, де воно (згадаймо сходинки у вагони потягів, які навіть здоровій людині здолати складно), взяти участь у заході онлайн і навіть можливість людям із інших регіонів розуміти носія закарпатського діалекту — все це про інклюзію.

Соціальна інклюзія полягає у рівному доступі людей до освіти, медицини, працевлаштування, житла, безпеки тощо незалежно від будь-яких факторів.

«Права людей з інвалідністю нічим не відрізняються від прав інших людей. Але чомусь є 5 травня День боротьби за права людей з інвалідністю. Бо питання їхніх прав тривалий час замовчувалося», — каже Марина Сташина-Неймет.

Учасники лекції дійшли думки, що навіть одна невдало сказана фраза може завдати людині психологічний дискомфорт, а то й травму на все життя. Інвалідність — це не соромно, бо люди цього не обирали. Соромно обмежувати для цих людей ті блага, які доступні здоровим.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.