Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

СНТ «Кліо» організувало студентський науковий семінар до 310-ї річниці Полтавської битви

Молоді науковці намагалися розібратися з важливими питаннями відомого епізоду не лише української, а й світової історії, що проріс багатьма міфами

0 188

СНТ «Кліо» організувало студентський науковий семінар до 310-ї річниці Полтавської битви

15 травня на факультеті історії та МВ у рамках Днів науки в УжНУ відбувся студентський науковий семінар «Полтавська битва – рубіжна подія в історії Європи. До 310-ї річниці Полтавської битви». Ініціатором заходу виступило СНТ «Кліо».

Майже 310 років тому, 27 червня (8 липня) 1709 року, відбулася одна з найвизначніших баталій Великої Північної війни – битва під Полтавою. За стільки часу цей епізод не лише української, а й світової історії проріс багатьма міфами.

Члени СНТ «Кліо» спробували розібратися в багатьох важливих питаннях, породжених цим історичним явищем.

СНТ «Кліо» організувало студентський науковий семінар до 310-ї річниці Полтавської битвиМодератором наукового семінару виступила Ангеліна Дебель, що має почесне звання голови Товариства. Відкрив його заступник декана з наукової роботи, доцент кафедри модерної історії України та зарубіжних країн ФІМВ Ігор Шніцер. У вступному слові він зауважив про важливість такого роду наукових заходів і позитивно оцінив ініціативу студентів-істориків долучитися до Днів науки на факультеті історії та міжнародних відносин.

Роботу студентського наукового семінару поділили на три блоки.

У першому молодь поглянула на Полтавську битву з боку історіографії. Петро Шек виконав порівняльний аналіз російської та української історіографій, а Галина Рейтій розповіла про особливості шведської історіографії у висвітленні подій цієї битви. Про погляди істориків Канади та США присутніх ознайомила другокурсниця Ольга Бурдюх.

Ігор Шніцер зі студентами
Ігор Шніцер зі студентами
Злата Керечанин
Злата Керечанин

Наступний блок присвятили персоналіям. Марія Кромпотич охарактеризувала специфіку взаємин Івана Мазепи та Петра І, тоді як Злата Керечанин зосередила увагу на політичних та особистісних стосунках українського гетьмана з Карлом ХІІ. Креативно підійшла до справи Галина Гичка – студентка розглянула постать І. Мазепи у світлі художньої літератури.

Останній – третій – блок стосувався перебігу подій. Так, Володимир Філей докладно дослідив хід, спорядження та стратегічні плани сторін під час Полтавської битви. Наталя Куштан підбила підсумки військової баталії та розповіла, яке значення ця подія мала для світової спільноти взагалі та України зокрема.

СНТ «Кліо» організувало студентський науковий семінар до 310-ї річниці Полтавської битвиЗавершився студентський науковий семінар дискусією про те, ким справді був гетьман І. Мазепа – зрадником чи національним героєм? Під час диспуту присутні дійшли висновку, що однозначної відповіді не існує, оскільки все залежить від того, який сенс вкладає в це питання кожен із нас.

Галина Рейтій, секретар СНТ «Кліо»,
студентка ІІІ курсу ФІМВ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.