Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Тетяна Бутурлакіна про перший університетський бізнес-інкубатор і перспективи Молодіжного підприємницького партнерства – YEP в УжНУ

На базі університету формують стартап-середовище, яке невдовзі переросте у Центр академічного підприємництва

0 550
З вересня УжНУ співпрацює з YEP (Youth Entrepreneurial Partnership) – Молодіжним підприємницьким партнерством, спрямованим на реалізацію інноваційних бізнес-ідей у вигляді стартапів. Співпраця базується на меморандумі, підписаному YEP з УжНУ, яким закладено основу для формування стартап-середовища у виші, академічного бізнес-інкубатора, а в перспективі – і створення окремого Центру академічного підприємництва. Унаслідок такої співпраці чимало переваг здобуде не лише УжНУ, а й Закарпаття загалом, адже проект зосереджує увагу на формуванні цілої екосистеми для розвитку молодіжного підприємництва.

Тетяна Бутурлакіна про перший університетський бізнес-інкубатор і перспективи Молодіжного підприємницького партнерства – YEP в УжНУМережа академічних бізнес-інкубаторів YEP була створена на базі Київського національного економічного університету, Національного авіаційного університету, наукового парку КНУ ім. Тараса Шевченка та Донецького національного технічного університету, який нині функціонує в місті Покровську на Донеччині. За результатами року, що минув, академічні бізнес-інкубатори, крім УжНУ, існують в Національному університеті водного господарства та природокористування, Житомирському державному технологічному університеті, Київському академічному університеті, Черкаському державному технологічному університеті, Національному гірничому університеті, Донецькому національному технічному університеті. Мета діяльності таких інституцій – навчати підприємницького мислення, тренувати навички роботи в проектах, обмінюватися знаннями для розвитку комерційних, громадських і наукових ініціатив, а ще – готувати стартаперів до інноваційного демо-дня – масштабної події в Києві, під час якої студенти демонструють свої напрацювання, а журі з провідних вітчизняних і міжнародних інвесторів визначає кращі стартапи, нагороджує грошовими преміями, залучає до акселерації. Проект підтримують провідні експерти Ізраїлю, Естонії, на національному рівні сприяють міністерства економічного розвитку і торгівлі, освіти і науки, молоді і спорту.

Тетяна Бутурлакіна про перший університетський бізнес-інкубатор і перспективи Молодіжного підприємницького партнерства – YEP в УжНУБізнес-інкубатори дають університетам чималі можливості, а передусім демонструють таку модель організації навчання, яка забезпечує здобуття навичок і супровід провідних експертів і менторів. Місією YEP загалом є розбудова потужної екосистеми для розвитку молодіжного підприємництва в Україні; формування партнерства держави, науки, бізнесу, венчурних фондів, освіти та експертного середовища; впровадження навчання підприємництву в усіх університетах України. Саме тому йдеться про певну інституалізацію і створення Центру академічного підприємництва в університеті, що об’єднає роботу інкубатора, стартап-центру, активізує діяльність наукового парку. Створення такої мережі є важливим елементом розвитку малого і середнього підприємництва в регіоні.

Куратором проекту YEP в УжНУ є керівник Центру кар’єри УжНУ, доцент кафедри фінансів і банківської справи Тетяна Бутурлакіна. Безпосередньо організаційні та адміністративні завдання вчаться вирішувати й забезпечують студенти університету – члени операційної команди YEP UzhNU. Тетяна Олександрівна зауважує, що куратор координує, а студенти навчаються працювати безпосередньо в операційній команді інкубатора, мають свої напрямки і обов’язки, що потребує певних компетенцій. Це PR і SMM-менеджмент, проектний менеджмент, операційний менеджмент, командна робота. Учасниками операційної команди нашого вишу є Аліса Снарська – студентка спеціалізації «Реклама і зв’язки з громадськістю» на відділенні журналістики філфаку, Євгеній Кикина – студент факультету інформаційних технологій. Інші охочі долучаються, навчаються і допомагають на волонтерських засадах. Головна ідея такої співпраці полягає в тому, щоб молодь спілкувалася між собою, генерувала ідеї проектів, залучала інших до розвитку стартап-середовища. Самі ж студенти є резидентами інкубатора і залучені до інкубаційної програми, що нині завершила перший етап. Учасниками бізнес-інкубатора в УжНУ є студенти І–ІV курсів факультету інформаційних технологій, фізичного, економічного факультетів.

Тетяна Бутурлакіна про перший університетський бізнес-інкубатор і перспективи Молодіжного підприємницького партнерства – YEP в УжНУ

– На етапі реєстрації УжНУ був третім в Україні за числом охочих навчатися молодіжному підприємництву. У нас було 29 індивідуальних учасників і 3 стартапи. Як для пілотного проекту, це чудовий результат. Однак процес навчання потребує самоорганізації, тому стався відсів. Це природно. Сьогодні долучається 10–15 студентів. Вони відвідують онлайн-лекції, що транслюються за підтримки нашого генерального інноваційного партнера «Cisco» для всіх інкубаторів. Навчання – лекції, тренінги, воркшопи – від провідних фахівців і експертів, партнерів інкубаційної програми, компаній «Cisco», «Deloitte», «ERC», «Axon», «MicrosoftBizSpark», «Gravitec», акселератор «RadarTech». Усі студенти мають доступ до навчальних, інформаційних, відеоматеріалів на платформі «Microsoft 365», який повністю підтримує стартаперів. На рівні технологій, мережевого спілкування партнерство дуже добре розвинуте, – розповідає Тетяна Бутурлакіна.

Тетяна Бутурлакіна про перший університетський бізнес-інкубатор і перспективи Молодіжного підприємницького партнерства – YEP в УжНУМолодь УжНУ сьогодні працює над кількома стартапами. Деякі з них стосуються відкриття власних справ у сфері кулінарії, IT, туризму. Це переважно створення додатків, які у взаємодії з соцмережами й гарною ідеєю мають всі шанси на успіх, є інноваційними за суттю. До прикладу, один із зареєстрованих стартапів – переможець StartUpVillage цього року – називається «ShareCoffee». Його ідея дуже проста: якщо ви бажаєте пригостити когось кавою, можете оплатити її заздалегідь, а людина, якій ви замовили напій, дістає повідомлення про такий подарунок, і будь-якої миті може пригоститися кавою у закладі, який ви обрали.

–Торік випускниками першої навчальної програми мережі академічних бізнес-інкубаторів YEP стала 21 команда. На демо-дні перемогу здобули кілька різнопланових стартапів, що дістали підтримку інвесторів. Ідеться, наприклад, про «SmartBeeHive/Розумний вулик» – систему моніторингу пасік. Це також «BoardGameTopia» – створення настільних ігор на основі шаблонів. Цікавим є досвід соціального стартапу «I-SEE» – додатку, що вирішує проблеми незрячих. З комерційного погляду він, здавалося б, малоцікавий. Однак сподобався журі, здобув річну підтримку й сьогодні вважається показовим серед соціальних проектів. Часто навіть технологічні підприємці надають технологічну структуру соціальним проектам – як певний внесок, що допомагає запустити і вести проект без додаткових витрат, –

– ділиться кураторка академічного бізнес-інкубатора і додає, що на соціальне підприємництво сьогодні значний попит, тож такі стартапи загалом виграшні.

У 2018 році для дальшого розвитку бізнес-інкубатора в УжНУ планують створення коворкінгів – приміщень, у якихТетяна Бутурлакіна про перший університетський бізнес-інкубатор і перспективи Молодіжного підприємницького партнерства – YEP в УжНУ відбувається творче робоче спілкування, коли студенти можуть працювати командою чи індивідуально. Це дозволить охопити максимальну кількість студентів УжНУ, які отримають робочі приміщення для навчання, розвитку і найважливіше – створення власних стартапів. Такі приміщення надають усі університети мережі.

Крім того, з ініціативи і за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі найбільш активним учасникам надається можливість стажування на провідних підприємствах країни.

А з лютого 2018 року розпочинається новий проект від YEP – YEP Starter. Це українсько-естонська програма з підприємництва. Найкращі експерти двох країн допоможуть українським студентам перетворити ідеї в стартапи всього за 3 місяці. А найкращі команди поїдуть презентувати свої ідеї перед європейськими інвесторами в Естонії. Навчання відбуватиметься англійською мовою. Програма безкоштовна, оскільки реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії. Набір уже розпочато, до 11 лютого 2018 року треба заповнити анкету за посиланням чи на сторінці YEP.

Більше про академічний бізнес-інкубатор, його роль для УжНУ, суть академічного молодіжного підприємницького партнерства, заходи, які вже відбулися завдяки роботі бізнес-інкубатора, а також про перспективи співпраці YEP з УжНУ дивіться в нашому відеоінтерв’ю з Тетяною Бутурлакіною.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.