Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Доценти кафедри історії України представили УжНУ на Міжнародному конгресі білоруських досліджень у Варшаві

Віктор Кічера мав доповідь на релігійну тему, Володимир Гуцул – про повсякденне носіння зброї в шляхетському середовищі Польсько-Литовської Русі

0 443

Доценти кафедри історії України представили УжНУ на Міжнародному конгресі білоруських досліджень у Варшаві

VII Міжнародний конгрес білоруських досліджень відбувся 15–17 вересня 2017 р. у Варшаві (Польща). Науковці працювали в 17 секціях, котрі, своєю чергою, поділялися на панелі з вузькою спеціалізацією досліджень. Історики Ужгородського університету долучилися до роботи в сьомій секції.

Доцент кафедри історії України Віктор Кічера виступив на науковому форумі з доповіддю на релігійну тему, а головний спеціаліст деканату ФІМВ, к.і.н. Володимир Гуцул оприлюднив дослідження про повсякденне носіння зброї в шляхетському середовищі Польсько-Литовської Русі в XVІ ст.

Доценти кафедри історії України представили УжНУ на Міжнародному конгресі білоруських досліджень у Варшаві
Доцент Володимир Гуцул (лівобіч) під час роботи панелі

Зокрема, Володимир Гуцул представив свій науковий виклад на панелі 7.1 «Еліти в історії Великого князівства Литовського: склад, роль, функції», котра викликала чималу кількість запитань й активні дискусії учасників, про види зброї та їхню функцію в повсякденні, а також її символізм. Повідомлення супроводжувалося інтерактивною презентацією, що дало змогу ліпше аргументувати доповідь, підтвердити тези візуальними джерелами. Загалом панель представляли вузькопрофільні спеціалісти цієї проблематики з Білорусі, України Росії та Польщі.

Віктор Кічера доповідав на панелі 7.4 «Василіанські ченці у Великому князівстві Литовському та їх зв’язки з Центральною та Західною Європою». Ішлося про провінцію Василіан св. Миколая, де була спроба порівняти збереження культурних надбань в Угорщині та причину етнічно-культурних конфліктів василіан у Чехословаччині (1733-1939). Загалом акцент робився на тому, що тривалий час василіани провінції і Мукачівська єпархія не мали власних навчальних закладів і друкарні, проте вдавалося зберігати церковнослов’янські обрядові особливості в умовах угорського культурного середовища, а традиційні закиди в «повній» мадяризації не відповідають дійсності, зважаючи на такий культурний центр, як Мукачівський монастир.

Доценти кафедри історії України представили УжНУ на Міжнародному конгресі білоруських досліджень у Варшаві
Доповідає Володимир Мороз

Окрім того, свої доповіді щодо василіанської книжності представили польські колеги – професори Йоана Гетка та Беата Лоренс; культурну ідентичність в Угорському королівстві та Польсько-Литовській державі висвітлював доктор Дебреценського університету Шандор Фельварі; про особливості оснащення церковних інтер’єрів у василіянських монастирях Великого князівства Литовського говорила білоруська колега Галіна Флікоп-Світа; Володимир Мороз з України доповів про реформи митрополита Йосифа Вельяміна Рутського та їх вплив в Мукачівській єпархії.

У цілому в Конгресі взяли участь сотні дослідників, а вузькі наукові спеціалізації за панелями зібрали спеціалістів з окремих проблем, що дозволило поділитися власними напрацюваннями, обмінятися дослідницьким досвідом і науковими контактами.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.