Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді вп’яте вручили Орден Марії-Терезії

П’ятим, ювілейним, кавалером ордена став реставратор і керівник замку Сент-Міклош Йосип Бартош

0 319
Відзнакою за вагомий внесок у розвиток Ужгорода та Закарпаття Орден Марії-Терезії вдостоюють уже п’ятий рік поспіль. Нагороду вручають особисто нащадки династії Габсбургів. Днями кавалерів ордена побільшало – п’ятим, ювілейним, став реставратор і керівник замку Сент-Міклош Йосип Бартош.

В Ужгороді вп’яте вручили Орден Марії-ТерезіїЗасновник відзаки, професор УжНУ Ален Панов розповідає: «Цей орден є своєрідною платформою для об’єднання людей, які сьогодні творять історію нашого краю, тих, хто своєю працею вже сьогодні досяг значних успіхів, які самі по собі є точками зростання. Цей орден аполітичний: він ніколи не присуджується людям, які є активними в політиці. Передусім це важливо тому, що хочемо відзначити саме діяльність від серця, діяльність людей, які не мають якихось додаткових привілеїв. Маю надію, що така ідеологія ордена буде збережена».

Шандор Габсбург-Лотаринзький та Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька
Шандор Габсбург-Лотаринзький та Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька

На урочистості традиційно прибули нащадки роду Габсбургів, патрони ордену ерцгерцог та королівський принц Шандор Габсбург-Лотаринзький та ерцгерцогиня і королівська принцеса Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька.
«Коли ми знаємо наше минуле, бережемо нашу історію і культуру, – маємо шанс на світле майбутнє», – зауважив ерцгерцог. Ерцгерцогиня додала: «Традиції – це дуже важливий фактор, який долає всі незгоди, впливає на незалежність. І вручати Орден Марії-Терезії стало вже доброю традицією для нашої свободи, дружби і майбутнього».

Орден вручають Йосипу Бартошу
Орден вручають Йосипу Бартошу

«Людина, яка створила нову туристичну дестинацію на карті Закарпаття, людина, яка майже 20 років свого життя, життя своєї родини присвятила тому, щоб відродити одну зі знакових споруд Закарпаття, людина, яка повернула історичну славу замку Сент-Міклош… П’ятий кавалер Ордену Марії Терезії – Йосип Бартош», – проголосив Ален Панов.

Сам пан Йосип Бартош – єдиний в Україні орендар середньовічного замку. Споруда взята в оренду на 49 років, і 18 років тому, коли пан Йосип уперше його побачив, замок був напівзруйнованим та перебував у аварійному стані.

«Все своє життя я намагався повернути культуру і мистецтво в його лоно. Все найкраще, що здобуло людство, народжувалося в замках і палацах. Я дуже радий тому, що хоч на краплинку вдалося відродити це місце. Як можна було так занедбати культурну спадщину в центрі Європи? Це нормально? Нині замок законсервований, руйнація припинилася. До огляду відкриті всі приміщення, крім підвалу, де тривають археологічні роботи. Діє картинна галерея, концертний зал, роками я скуповував експонати, пов’язані з цим замком, щоб його наповнити. А ця нагорода – це зміст того, до чого ми йшли все життя, не думаючи про подяки та відзнаки», – каже Йосип Бартош.

В Ужгороді вп’яте вручили Орден Марії-ТерезіїЦьогоріч вручали і спеціальні відзнаки – їх присуджують колективам, брендам, подіям, які роблять Закарпаття більш упізнаваним у світі. Цього разу такими обрали братів Кочутів, засновників бренду Kochut. Іншу спеціальну відзнаку присвоїли місту Ужгороду за відновлення площі Петефі.

Також імперську відзнаку родини Габсбургів та австрійського уряду вручили родині Панових.

В Ужгороді вп’яте вручили Орден Марії-ТерезіїНагадаємо, Орден Марії-Терезії заснований 2015 року з ініціативи професора УжНУ Алена Панова. За цей час його кавалерами стали засновниця ССТ BLITZ Олена Камінська, шоколатьє Валентин Штефаньо, генеральний директор підприємства «Фішер-Мукачево» Василь Рябич та дослідник Невицького замку Олександр Дзембас.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.