Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді незабаром затвердять цільову Програму розвитку української мови

Важливе рішення міська влада обговорила із Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем та професоркою УжНУ Галиною Шумицькою

0 162
На одному з найближчих засідань Ужгородського міськвиконкому планують погодити міську цільову Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя Ужгородської міської територіальної громади на 2023–2025 роки. Згодом документ затвердять на сесії міської ради.

В Ужгороді незабаром затвердять цільову Програму розвитку української мовиПро це йшлося під час зустрічі міського голови Богдана Андріїва, секретаря міськради Арсена Мелкумяна, заступника міського голови, який зокрема курує освітній напрям, Василя Пинзеника, начальниці управління освіти міськради Наталії Баранюк із Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем та професоркою УжНУ, експерткою офісу Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Галиною Шумицькою.

В Ужгороді незабаром затвердять цільову Програму розвитку української мови
Тарас Кремінь

Повномасштабне вторгнення росії кардинально змінило мовну ситуацію в Україні, зазначив мовний омбудсмен. Тож підтримка української мови як державної сягнула максимального рівня за всі роки Незалежності, і роботу в цьому напрямі потрібно продовжувати, переконаний Тарас Кремінь.

Нагадав також, що із 1 вересня 2023 року не менше 20% навчального часу у 5-их класах повинно викладатися українською мовою із поступовим збільшенням її обсягу, щоб у 9-му класі досягти позначки не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою. Питання важливе для шкіл, де навчаються представники національних меншин, тому, крім державної підтримки, має бути увага до цього питання і на місцевих рівнях, підкреслив Тарас Кремінь.

В Ужгороді функціонують навчальні заклади, де освітній процес донедавна провадили переважно угорською та словацькою мовами. Спеціалізована школа І-ІІІ ст. №3, яка забезпечувала вивчення російської мови як мови національної меншини, вирішила перейти на навчання винятково державною мовою, розповіла Наталія Баранюк.

Інформує Наталія Баранюк
Інформує Наталія Баранюк
Галина Шумицька
Галина Шумицька

Питання врегулювання мовної ситуації в прикордонних регіонах, і на Закарпатті зокрема, потребує пильної уваги як держави, так і органів місцевої влади, додала Галина Шумицька, дослідниця мовнополітичної ситуації на Закарпатті за роки Незалежності України. Цим не можна нехтувати, аби не зіграти на руку окремим «лідерам» думок, які звично використовують мовне питання у власних політичних цілях. Варто проводити широку роз’яснювальну кампанію, зокрема із залученням ЗМІ, щоб пояснювати норми мовного закону, не залишати місця для маніпуляцій.

Богдан Андріїв та Арсен Мелкумян
Богдан Андріїв та Арсен Мелкумян

Богдан Андріїв наголосив, що впровадження міської цільової програми, яку розробило управління освіти міської ради спільно із управлінням у справах культури, молоді та спорту, сприятиме зміцненню статусу української мови як державної, допоможе, зокрема, розширити мережу курсів із вивчення української мови (у тому числі онлайн), залучати до співпраці молодь. Висловив переконання, що документ підтримають як члени виконкому, так і депутати у сесійній залі.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.