Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ презентували унікальну книжкову серію про героїзм українських прикордонників

Серія «Шлях до Перемоги» створена для збереження історичної пам’яті народу про самовідданість і відвагу, героїзм і самопожертву, мужність і витримку українських воїнів

0 134

В УжНУ презентували унікальну книжкову серію про героїзм українських прикордонників

10 жовтня в Ужгородському університеті відбувся ІІ науково-просвітницький форум «Кордон мужності та героїзму».

Під час заходу презентували книжкову серію «Шлях до Перемоги» за 2022 та 2023 роки, а також часопис «Наука під час війни».

Книжкова серія «Шлях до Перемоги 2022–2023» створена для збереження історичної пам’яті народу про самовідданість і відвагу, героїзм і самопожертву, мужність і витримку українських воїнів-прикордонників та їх неоціненний внесок в остаточну перемогу над ворогом.

Ігор Король
Ігор Король

«Сьогодні у нас присутні прикордонники й Нацгвардія, а також студенти різних факультетів УжНУ – такий собі маленький знімок всієї України. Ми всі мріємо про одне – про перемогу. Кожен намагається щось для її наближення робити – на фронті чи в тилу. Хочу подякувати нашим колегам науковцям за цю титанічну працю. Це робота для тих, хто боровся за Україну раніше, хто бореться тепер і хто буде після нас. Вони матимуть можливість читати справжню історію, яка сьогодні пишеться потом і кров’ю в окопах», – зазначив проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Ігор Король.

На форумі виступили герої-прикордонники сержант Іван Мальцев та старший сержант Владислав Корнієнко, які поділилися з присутніми досвідом бойової служби.

Фахову думку про видання книжкової серії «Шлях до Перемоги» у своєму відеозверненні висловив академік Української академії державного управління Віталій Олуйко: «Науковці Національної академії Державної прикордонної служби започаткували прекрасну ініціативу, яка спрямована на національно-патріотичне виховання нашої молоді, майбутніх захисників України. Я мав честь стати рецензентом цієї роботи. Вона вкрай потрібна, адже війна триває і багато прикладів мужності можуть бути забутими. Ми маємо пишатися мужністю й героїзмом наших захисників».
В УжНУ презентували унікальну книжкову серію про героїзм українських прикордонників

Анатолій Сіцінський
Анатолій Сіцінський

Кандидат історичних наук, полковник Олександр Филь також звернувся до присутніх через екран: «Добірка книг «Шлях до Перемоги» враховує військово-цивільні відносини, які є своєрідним порталом, що поєднує минуле, сучасне та майбутнє. Тут яскраво прослідковується літопис сьогодення й реальність, у якій нам доводиться жити, воювати, працювати, волонтерити й навчатися. Саме сьогодні ми разом вирішуємо долю могутньої в усіх сенсах нації — нації українців. Вважаю, що ця серія книг займе гідне місце серед інших результатів творчої роботи науковців під час війни. Вона спонукає до спогадів, змушує переживати за долі наших героїв, пройти шляхами війни разом із ними, а найголовніше – не забути про тих, хто віддав своє життя за майбутнє України».

Книжкова серія, ініційована головою прикордонного відомства Сергієм Дейнеком, включає артбук «Кордон незламності: війна через об’єктив» та літопис «Кордон мужності та героїзму». Науковці Національної академії Держприкордонслужби щоденно документують участь ДПСУ у російсько-українській війні, збирають спогади прикордонників, свідчення побратимів і родин загиблих воїнів.

Дмитро Хруст та Володимир Лемешко
Дмитро Хруст та Володимир Лемешко

Під час форуму укладачі книжок — полковник, доктор наук з державного управління, професор Анатолій Сіцінський, кандидат військових наук, доцент Володимир Лемешко та кандидат військових наук, старший науковий співробітник Дмитро Хруст – коротко ознайомили присутніх зі змістом книжкової серії «Шлях до Перемоги».

Анатолій Сіцінський розповів, звідки виникла ідея книги: «Як ви знаєте, кожен науковий працівник займається дослідженнями. Ми досліджуємо передусім теми, що стосуються війни: удосконалення зброї, тактики й методики ведення бойових дій. Проте нам здалося, що цього замало. Тому у вузькому колі наукових працівників, ми вирішили описувати події від початку повномасштабної війни. Розпочинати було непросто, проте допомагало велике бажання зробити щось таке, що залишиться після нас. Сподіваюся, ця серія посяде гідне місце в Золотому фонді України».

Дмитро Хруст підкреслив унікальність видання, зазначивши, що всі фотографії у ньому зроблені самими військовослужбовцями й відображають реалії війни. Володимир Лемешко наголосив на важливості книг як засобу збереження історичної пам’яті в умовах інформаційної війни.

В УжНУ презентували унікальну книжкову серію про героїзм українських прикордонниківНаприкінці заходу укладачі подарували примірники книг Ужгородському національному університету, а також представникам Державної прикордонної служби та Національної гвардії.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.