Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді представили збірку закарпатських п’єс європейського рівня

0 113

слайдер

В Ужгороді представили збірку закарпатських п’єс європейського рівня

30 вересня в Ужгородському прес-клубі презентували збірку п’єс Олександра Гавроша «Сім п’єс про любов до Батьківщини». Представлення відбулося з участю театралів, науковців УжНУ, інтелігенції міста.

Заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА Іван Канюка зауважив, що драматургія в краї майже не видається, а п’єси Олександра Гавроша варті якнайширшої популяризації. «На героях цієї книжки можна виховувати свідомих громадян України», – наголосив представник управління культури, за підтримки якого побачило світ видання.

В Ужгороді представили збірку закарпатських п’єс європейського рівня

 

Це вже третя книга автора, що вийшла цьогоріч у «Видавництві Олександри Гаркуші». До збірника увійшло сім п’єс, об’єднаних закарпатською тематикою: «Князь Корятович», «Славний отаман, Пинтя-капітан», «Ромео і Жасмин», «Коля», «В Парижі гарне літо…», «Meine liebe Віра». Три з них уже поставлені на сценах професійних театрів. За словами видавця Олександри Гаркуші, кожна книжка Олександра Гавроша для неї несподіванка і відкриває нову грань цього автора.

Видання присвячене 25-річчю незалежності України та 70-річчю заснування Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру ім. братів Шерегіїв, в якому О. Гаврош працює завідувачем літературно-драматургічної частини. За словами директора театру й автора передмови Василя Марюхнича, видання цілком на часі і стане корисним для професійних та аматорських театрів. Директор радий, що не помилився у виборі завліта-драматурга, адже той відчуває театр дуже тонко, про що свідчить його творчість.

В Ужгороді представили збірку закарпатських п’єс європейського рівня

Михайло Рошко

Олександр Гаврош переконаний, що публікація п’єс «оголює» автора, бо глядач може порівняти вистави з першоджерелом і сам визначити заслугу у кінцевому результаті драматурга й режисера. Автор стверджує, що йому подобається писати на замовлення театрів. Так створено, зокрема, п’єси «Ромео і Жасмин», «Князь Корятович», «Славний отаман, Пинтя-капітан».

 «Це драматургія європейського рівня. Зовсім не така, як досі писалася у нас – на провінційно-етнографічному рівні. Книжка має легкий і захопливий стиль. Тому її читати цікавіше, ніж чимало прозових книжок», – так оцінив збірку п’єс декан факультету іноземної філології УжНУ, письменник Михайло Рошко.

В Ужгороді представили збірку закарпатських п’єс європейського рівня

Гості заходу

Однією з найкращих літературних візитівок Закарпаття назвав презентовану книгу голова крайового осередку Національної спілки письменників України Василь Густі. Він відзначив, що в збірнику представлений історичний зріз Закарпаття від князя Корятовича аж до сучасності.

За словами завліта лялькового театру «Бавка» Ніни Малишки, починаючи від Софокла, лиш той драматург досягає успіху, хто співпрацює з театром. «Олександр Гаврош живе театральним життям, відчуває нерв театру, постійно працює над собою. Тому бачимо його постійне професійне зростання», – зауважує Ніна Малишка. А директор лялькового театру, в якому поставлено три вистави за творами ужгородця, Мирослав Петій наголошує, що мистецькі речі народжуються у творчому тандемі драматурга і режисера.

Відомий режисер Олександр Куцик вважає, що «Наша режисура ще не досягла того художнього рівня, аби гідно «прочитати» драматургію Гавроша».

У доробку закарпатського письменника вже півтора десятка п’єс. Тож на презентації говорилося про потребу видання збірки драматургії для дітей Олександра Гавроша.

Іванка Когутич

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.