Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк

Як літераторка дебютувала цього вечора і професійний музикант Здена Тесличко

0 1 218
Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк
4 травня в Закарпатські обласній універсальній бібліотеці імені Ф. Потушняка відбулися весняні літературні дебюти. Чи не вперше за десятирічну історію клубу «Нові імена» учасниками стали не філологи – кандидат фізико-математичних наук Василь Лавер та музикант Здена Тесличко.

Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк

За словами ведучої вечора бібліотекаря Оксани Шляхти, учасниками клубу, який діє з 2007 року, були десятки письменників, доля яких після літературного старту склалася найрізноманітніше. Дехто (зокрема Олеся Чепелюк, Марічка Черничко, Маріанна Шутко та інші) навіть здобув премію для молодих літераторів «Дебют».

Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк

Василь Лавер

Першим представляв свою прозову й музичну творчість викладач кафедри інформаційних та управляючих систем і технологій Василь Лавер. За словами дебютанта, він з 2013-го пробує свої сили у написанні оповідань у жанрі горор. Друкувався в збірках «Після опівночі» та «Підвал». Невдовзі вийдуть ще два оповідання в альманахах жанрової літератури, які перемогли в конкурсах. Щоб представити свою творчість, прочитав оповідання в жанрі чорного гумору «Шкільна історія», але переконує, що такі тексти не можна читати на публіку. Каже, що працює в жанрі горору тому, що це «безпечний спосіб отримати адреналін».

Декан факультету іноземної філології Михайло Рошко читав чимало текстів дебютанта й стверджує, що Василь Лавер в цьому специфічному жанрі вміє помічати деталі, вміє розказати щиро, психологічно вмотивовано – так, що віриш прочитаному.

Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк

Олександр Лавер

Хоч батько дебютанта, завідувач кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін доцент Олександр Лавер стверджує, що «математики передусім – поети, в другу чергу – історики, а в третю – математики»; то до талантів його сина можна додати ще й музичний. Свій виступ Василь Лавер доповнив трьома авторськими піснями українською та англійською мовами у супроводі гітари. Крім цього, виявилося, що він є ще й учасником хорової капели «Боян», грає з друзями важку музику тощо.

Дебютант не впевнений, чи читали його тексти студенти. Це заперечив друг і колега, кандидат технічних наук Владислав Коцовський, який представив групу підтримки молодого прозаїка. «Василь Олександрович ламає стереотипи викладача-математика як сухої педантичної людини. Це – людина енциклопедист», – коментує пан Владислав і додає, що вже стримано поводяться на кафедрі, бо знають, що можуть вигулькнути у творах Василя Лавера.

Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк

4 травня також дебютувала професійний музикант Здена Тесличко. Дівчина закінчила Ужгородське музичне училище ім. Д. Задора та Донецьку академію мистецтв ім. С. Прокоф’єва. Грає на фортепіано й кельтській арфі. Під час вечора разом із колегою Вікторією Чепак зіграли кілька фортепіанних композицій. Дівчина також робить аранжування для арфи та фортепіано, вчить дітей гри на піаніно.

Здена Тесличко пише поезію та прозу. 2015 року у видавництві «ІВА» вийшла її збірка віршів «Без гравітації», яка відображає бажання людини вирватися із земного буденного і прагнення пізнати щось вище через енергетику творчого сприйняття. Дебютантка надсилала свої тексти на літературний конкурс «Смолоскип», де її вірші визнані перспективною поезією. Дівчина мріє написати роман та здобути призове місце на літературному конкурсі. Під час вечора Здена зачитала кілька своїх римованих віршів та верлібри.

Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк

Здена Тесличко

Викладач фортепіано Виноградівської школи мистецтв імені Б. Бартока Вікторія Чепак каже, що гордиться дружбою із талановитою Зденою. «Група підтримки» стверджує, що з дитинства дівчина була публічною, мала витримку, наполегливість і бажання розвиватися, вона є багатогранною особистістю, що перебуває у творчих пошуках.

Підсумував творчий дебют голова закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі. Поет переконаний, що молоді талановиті особистості сформувалися на доброму фундаменті крайової літератури. Пан Василь привітав Василя Лавера та Здену Тесличко як сформованих письменників і запросив до літературної родини.

На завершення вечора продовжили традицію і запропонували почитати нові твори попереднім дебютантам, зокрема Катці Мучичці.

Викладач-інформатик Ужгородського університету дебютував як прозаїк

Наступне представлення творчої молоді буде восени.

Іванка Когутич,
фото Мар’яни Нички
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.