Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Він сягнув звання професора стилем щоденного життя…»

Підсумкову конференцію професорсько-викладацького складу УжНУ на філологічному факультеті присвятили 90-річчю від дня народження знаного на Закарпатті науковця, багаторічного очільника кафедри української літератури Василя Попа

0 166

«Він сягнув звання професора стилем щоденного життя…» «Він сягнув звання професора стилем щоденного життя…»

28 лютого на філологічному факультеті відбулася підсумкова конференція професорсько-викладацького складу УжНУ. Вона була присвячена 90-річчю від дня народження Василя Степановича Попа, багаторічного очільника кафедри української літератури, вченого-літературознавця, літературного критика, члена правління та керівника Закарпатської обласної письменницької організації, лауреата премії ім. Федора Потушняка.

Відкрив конференцію декан філологічного факультету Юрій Бідзіля, який наголосив на вагомості постаті В.С.Попа в історії розвитку літературного та наукового життя краю.

Юрій Бідзіля, Оксана Кузьма, Олександра Ігнатович
Юрій Бідзіля, Оксана Кузьма, Олександра Ігнатович
Василь Густі
Василь Густі

На пленарному засіданні виступила доцентка кафедри української літератури Олександра Ігнатович із доповіддю «Василь Поп і літературний світ Закарпаття». Вона окреслила грані різнобічної діяльності науковця й наголосила на його здобутках як автора 8 монографій, близько двохсот передмов чи післямов до вибраних авторських видань і літературної публіцистики, критико-біографічних нарисів, оглядів у різних виданнях. Заслугою Василя Попа було глибоке вивчення та популяризація творчості письменників Срібної землі – Олександра Маркуша, Луки Дем’яна, Юрія Гойди, Дмитра Кешелі, Дмитра Поповича, Михайла Томчанія, Василя Фенича, Павла Цибульського та ін.

Про Василя Попа як наставника творчої молоді висловився Василь Густі, відомий закарпатський письменник, заслужений працівник культури, завідувач Народного літературного музею Закарпаття й вихованець Літературної студії ім. Юрія Гойди, якою опікувався вчений. У виступі він зауважив на вмінні Василя Степановича гуртувати й підтримувати творчу молодь. Він зачитав слова вдячності від тих, хто зберігає добру пам’ять про свого наставника, – Олександри Ігнатович, Дмитра Кешелі, Лідії Повх, Петра Мідянки, Андрія Дурунди. І завершив виступ поетичними рядками на пошану літературознавця.

До пам’ятної дати працівники Наукової бібліотеки УжНУ підготували виставку праць ученого та матеріалів про його доробок.

«Він сягнув звання професора стилем щоденного життя…»

За інформацією завідувачки кафедри української літератури Оксани Кузьми
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.