Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Вперше на Закарпатті відбулася науково-практична конференція, присвячена антибіотикорезистентності

0 435
3–4 травня в Ужгородському національному університеті триває науково-практична конференція «Антибіотикорезистентність: від причин формування до стратегії стримування». Такий форум на Закарпатті проводиться вперше.

Вперше на Закарпатті відбулася науково-практична конференція, присвячена антибіотикорезистентності Співорганізаторами конференції виступили ГО «Школа клінічного мікробіолога», ГО «Всеукраїнська асоціація фахівців громадського здоров’я», ТОВ «Астра-Діа» і ТОВ «Медичний центр Vero-Med».

Марина Кривцова
Марина Кривцова

Модерувала захід професорка кафедри генетики, фізіології рослин і мікробіології Марина Кривцова. «Дуже багато людей сьогодні об’єднуються навколо спільної глобальної проблеми сучасності, а саме антибіотикорезистентності — стійкості мікроорганізмів до антибіотиків. Сьогодні тут забралися лікарі, фахівці клінічної лабораторної діагностики, фахівці громадського здоров’я, науковці. Такий формат не випадковий, адже ми вважаємо, що саме міждисциплінарний підхід дозволить нам дійти до імплементації Європейських протоколів визначення антибіотикочутливості й зробити певний крок до раціонального застосування цих препаратів».

Володимир Смоланка
Володимир Смоланка

Відкрив конференцію ректор УжНУ Володимир Смоланка: «Мені не лише як ректору, а й як лікарю-практику дуже близькі ці проблеми. І я надзвичайно радий, що Ужгородський національний університет став майданчиком і організатором важливої наукової події, що стосується антибіотикорезистентності, з якою ми стикаємося чи не щоденно. Спасибі вам усім, що прибули до нас, та за вашу активну участь. Така конференція проводиться вперше, але, можливо, буде сенс зробити її традиційною. Хай вона стане надзвичайно корисною для всіх».

Ольга Чемет
Ольга Чемет

Вітала присутніх і заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Ольга Чемет: «Тема, що буде обговорюватися сьогодні, є надактуальною. Антибіотикорезистентність — це найбільш проблематичний виклик, який стоїть сьогодні перед галуззю охорони здоров’я. Більшість із вас розуміє, що основною його причиною є нераціональне використання антибіотиків. Усвідомлюючи це, доходимо висновку, що інфекційний контроль має бути пріоритетом для медичної спільноти. Моніторинг побічних дій має стати обов’язковим елементом щоденної рутинної роботи кожного лікаря. Якщо ми разом будемо перейматися проблемою антибіотикорезистентності і покроково долати її, думаю, зможемо стати повноцінним членом європейського суспільства й професіоналами, які будуть не лише конкурентноздатними, а й одними з найкращих у медичній галузі Європи».

Василь Стрижак
Василь Стрижак

Заступник головного лікаря Закарпатської обласної лікарні ім. Андрія Новака Василь Стрижак також звернувся до учасників конференції: «Проблема, яка обговорюється, – це майже неторкана цілина. Нині вона вже озвучена й унормована, але, на жаль, ми не до кінця розуміємо її значення. Навіть та випрацювана база в реальному житті сьогодні не діє. Добре знаємо, що наша роль у подоланні антибіотикорезистентності не визначальна. Проте підняти рівень поінформованості — це саме наше завдання. Можу констатувати, що за останній час, зокрема в нашій лікарні, ми часто маємо результати бактеріологічних досліджень із серйозною флорою, але абсолютно стійкою до всіх наявних в нашому арсеналі антибіотиків, і мусимо приймати рішення щодо допомоги. Інформування всіх, без винятку, про нагальність цієї проблеми в підсумку може дати якийсь результат».

Іван Миронюк
Іван Миронюк

Проректор з наукової роботи УжНУ Іван Миронюк виступив із ґрунтовною доповіддю про подолання антибіотикорезистентності в Україні. «Антибіотикорезистентність нині у світі визнається проблемою, що дорівнює глобальному потеплінню. Це велика небезпека для людства. Ми ведемо вікову боротьбу — куля проти броні. Боремося з дуже потужним ворогом — мікроорганізмами. Нас мало — їх багато. Якщо не знайдемо, чим їх зупинити, — програємо». Професор розповів присутнім про міжгалузевий підхід «Єдине здоров’я», який є ефективним інструментом зупинки вікової боротьби між мікроорганізмами та людиною.

Марина Кривцова виголосила доповідь на тему «Генетичні передумови та механізми формування антибіотикорезистентності. Природна резистентність та EUCAST». Доповідачка оприлюдина спробу розібратися з погляду генетичних передумов, чому формується антибіотикорезистентність і як вона врахована у протоколах Європейської комісії з визначення антибіотикочутливості.

Відтак під час конференції розглядали проблеми антибіотикорезистентності у клінічній медицині, адміністрування антибіотиків у медичних закладах і прогнози поширення антибіотикорезистентності.

У межах конференції також відбудеться конкурс «Рисунок на агарі». Автор кращого твору отримає приз від Американського товариства мікробіологів (American Society for Microbiology).

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.