Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентки УжНУ нагодували іноземців борщем, сирниками і кутею на міжнародному обміні в Угорщині

Проєкт «Show me your plate» у межах програми «Erasmus+» об’єднав молодь Угорщини, Румунії, Іспанії, Італії, Греції, Ірландії та України культурою й звичаями через традиційну кухню

0 176
У квітні студентки Ужгородського університету взяли участь у міжнародному обміні молоддю, що відбувся у межах програми «Erasmus+». Завдяки підтримці молодіжної організації «Простір молоді» дівчата взяли участь у проєкті «Show me your plate» й провели тиждень в угорському містечку Балатональмаді на березі озера Балатон.

Студентки УжНУ нагодували іноземців борщем, сирниками і кутею на міжнародному обміні в УгорщиніДо участі в проєкті долучилася молодь Угорщини, Румунії, Іспанії, Італії, Греції, Ірландії та України. Нашу державу представляли двоє дівчат із факультету математики та цифрових технологій і двоє з юридичного факультету УжНУ. Суть полягала в обміні культурою й звичаями через традиційну кухню.

Другокурсниця факультету математики та цифрових технологій Вероніка Андрусик поділилася своїми враженнями з Медіацентром: «Мій перший досвід участі в обміні студентів у проєкті «Show me your plate» перевершив усі мої очікування! Протягом цього тижня я не лише мала незабутні враження від вивчення нових культур і традицій, а й знайшла нових друзів із різних європейських країн. Наші спільні пригоди, обмін думками і враженнями зробили цей тиждень неймовірно насиченим і незабутнім.

Студентки УжНУ нагодували іноземців борщем, сирниками і кутею на міжнародному обміні в УгорщиніНа додачу до незабутніх моментів, мені випала честь приготувати нашу традиційну страву – борщ – для всіх 36 учасників обміну. Це був величезний виклик, але я радо взялася за таке завдання. Підготовка борщу не лише дозволила мені поділитися частинкою своєї культури з новими друзями, а й створила можливість зблизитися із ними під час спільного застілля. Смішні історії та радість, якою ми ділилися, створили незабутню атмосферу та сприяли ще більшому зближенню нашої міжнародної групи. Це був чудовий досвід, який пам’ятатиму все життя!»

Програма була побудована таким чином, що кожен день учасники куштували страви кухонь різних країн і дізнавалися про них нові цікаві факти. Для знайомства з гастрономією країн кожна команда представляла основну страву й десерт чи закуску. Крім того, готували інтерактив для знайомства з традиціями, медіагрупа знімала відеощоденники, щоб показати, як іноземці бачать ту чи ту країну, а також мали так звану книгу рецептів, де фіксували історію й походження традиційної страви, вибір команди, рецепт тощо.

Для третьокурсниці юридичного факультету Влади Бенци це вже другий такий молодіжний обмін: «Вперше ми їздили на початку березня до Азербайджану. Тоді ми говорили про актуальні проблеми у суспільствах – подорож була надзвичайно яскравою. На Балатоні все було дуже спокійно й гармонійно: ми жили у великих апартаментах біля церкви. Там була і власна кухня, і зал та кімнати. Навчання відбувалися у форматі неформальної освіти – це були інтерактиви, розмови про лідерські якості, обмін досвідом, танці, руханки, парна йога, нові знання про інші країни. Щовечора пили чай, довго розмовляли, грали у настільний теніс, більярд. Одного дня ходили в гори: атмосфера була дуже класною, музика грала – ми зблизилися після цього, в інший день відвідали місцеве виробництво па́ленки. Відчувалося, ніби ми велика сім’я. Також за кожною командою закріплювали приготування сніданку на один день. Це була субота, від ранку у нас грала українська музика, приємно, що багато нашої музики знали й іноземні друзі: навіть самі її вмикали.

Студентки УжНУ нагодували іноземців борщем, сирниками і кутею на міжнародному обміні в УгорщиніУ межах основного завдання ми довго думали, що б таке приготувати. Із борщем одразу визначилися. Більшість були веганами, тож і борщ наш був без м’яса. Щодо десерту спочатку розглядали сирники, але сир теж багато хто не їсть. Тож змінили на кутю. За день до приготування організатори сказали, що крупу не вдалося знайти. У підсумку в нас вийшли три страви: і кутя з перлової каші, і сирники, і борщ. Ми готували величезний об’єм, тому хвилювалися, щоб усе вдалося приготувати смачно. Навіть наступного дня у мене питали, чи залишився сирник, – приємно. 😉

Багато розповідали й про війну, іноземці цікавилися, як ми живемо в її умовах… Наша Руслана з Маріуполя поділилася своїм досвідом. Водночас почули багато стереотипів про Україну, мовляв, дівчата тільки до весілля можуть носити білий колір, а після це заборонено. Це мене дуже вразило. Не уявляю, звідки це взялося. Багато хто казав, що й не знав до великої війни, що ми різні з росією країни».

Маріуполька Руслана Новікова також навчається на 2-му курсі ФМЦТ. Дівчина каже: «Погоджуюся: цей досвід був неймовірним! На відміну від Вероніки, яка приготувала наш улюблений борщ, я вирішила представити нашу культуру, традиції і загалом розказати про Україну. Пройшли пізнавальний квіз, і не тільки мої слухачі дізналися щось нове про Україну, але й я. Далі ми вирішили показати їм справді те, що робимо кожен рік: ми створювали крашанки. Це було дійсно цікаво, і мене порадувало, що я побачила в обличчях представників інших країн зацікавленість: їм дійсно принесла задоволення ця наша традиція. Я була дуже рада дізнатися й про культуру інших країн. Особливо сподобалося готувати з представниками Греції їхню національну страву бріам. Вечорами сиділи спілкувалися, дізнавалися про життя в інших країнах і розповідали про нашу».

Третьокурсниця юридичного факультету Ольга Ковач була лідеркою української команди. Про свій досвід розповідає: «У кожної країни й кожного учасника були свої завдання. Серед моїх – робота над книгою рецептів. Із учасниками з інших країн ми записували детально рецепти всіх страв, історію їхнього походження, особливості й пов’язані з ними традиції. Моїм фаворитом була Італія – ми їли дуже смачну пасту в томатному соусі з баклажанами й тирамісу. Завдяки укладеним книгам рецептів я і вдома готувала цей десерт, вийшло смачно, але не так, як було під час проєкту, бо відрізнялися інгредієнти. Найбільше запам’яталася атмосфера, яку створила комунікація з представниками інших країн. А загалом основною метою таких поїздок є обмін досвідом».

Щоб теж узяти участь у молодіжних обмінах, слідкуйте за новинами у розділі Освітні програми Erasmus+ на офіційному сайті Ужгородського національного університету.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.