Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Вийшла бібліографія професора Павла Чучки

0 85

Вийшла бібліографія професора Павла Чучки

До 90-річчя відомого українського мовознавця професора Павла Павловича Чучки Наукова бібліотека Ужгородського національного університету видала біобібліографічний покажчик «Покликання». Цим виданням книгозбірня продовжує серію, присвячену вченим Ужгородського університету.

Довідкове видання відкривається передмовою завідувача кафедри словацької філології УжНУ, професора Світлани Пахомової, в якій окреслено основні напрями діяльності заслуженого діяча науки і техніки України, доктора філологічних наук, професора, українського лінгвіста, дослідника сучасної та історичної ономастики, діалектології, лексикографії, мови писемних пам’яток, міжмовних контактів. Окремим розділом хронологічно відображені основні дати життя і творчості ювіляра.

Власне бібліографія відображає наукові праці Павла Чучки з 1952 до 2017 року – монографії, підручники, навчальні посібники, конспекти лекцій, словники, довідники, численні наукові та науково-популярні статті з питань мовознавства, матеріали конференцій, публікації в пресі тощо. Також описані матеріали про життя і творчість автора унікального історико-етимологічного словника «Прізвища закарпатських українців». Цінним є те, що чи не до кожної із майже 900 позицій покажчика подаються стислі анотації, замітки та уточнення.

Інформативно доповнюють біобібліографічний покажчик статті про Павла Чучку письменника Івана Чендея, відомих науковців Олекси Мишанича та Ірини Фаріон, а також розлоге інтерв’ю із ювіляром журналіста і письменника Олександра Гавроша. Книжка містить також фото із життя ювіляра та головних його праць.

В оформленні обкладинки використано графічну роботу Павла Бедзіра із серії «Життя дерев».

До 90-річчя видатного закарпатського мовознавця Медіацентр УжНУ також зняв документальний фільм «Лабіринти Чучки. Життя після життя». На черзі видання діалектного словника Ужгородщини, над яким вчений працював до останніх днів. Годилося б видати окремою книжкою і публіцистичні та науково-популярні виступи Павла Чучки на актуальні суспільні теми.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.