Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Зі студентами та військовими спілкувався Надзвичайний і Повноважний посол Литви Марюс Януконіс

Марюс Януконіс розповів про стратегію Литви у відносинах з Україною та акцентував увагу на підтримці українських військовослужбовців у рамках реабілітації після повернення із зони бойових дій

0 313
Поспілкуватися із Надзвичайним і Повноважним послом Литви паном Марюсом Януконісом та Почесним консулом Литви в Ужгороді паном Віктором Гарапко 29 березня випала нагода студентам військової кафедри УжНУ, військовим та волонтерам.

Зі студентами та військовими спілкувався Надзвичайний і Повноважний посол Литви Марюс ЯнуконісЛитва – перша країна ЄС, яка допомогла Україні стрілецькою зброєю та боєприпасами початком російської агресії на сході нашої держави та надавала допомогу першим пораненим на Майдані. Так само Литовська Республіка постійно приймає на реабілітацію учасників АТО. Як зауважив пан посол, «ми хочемо показати приклад іншим країнам, показати, що допомагати Україні, підтримувати її – посильно».

Зустріч модерувала директор Інформаційного центру НАТО при УжНУ, радник консула Литовської Республіки в Ужгороді та Закарпатській області Інна Туряниця, яка наголосила на підтримці Литви у боротьбі із зовнішньою агресією. «Українсько-російська війна є протистоянням минулого і сьогодення, демократії і авторитаризму, добра і зла. Ми маємо це не тільки пережити, а й перемогти, і в цьому контексті нам дуже важлива підтримка наших міжнародних партнерів, зокрема Литовської Республіки».

Зі студентами та військовими спілкувався Надзвичайний і Повноважний посол Литви Марюс Януконіс
Марюс Януконіс

Проректор УжНУ із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел зауважила: «Європа і світ починає розуміти масштаб конфлікту, що триває в Україні. Це результат дипломатичних зусиль багатьох держав. Надзвичайно важливу дипломатичну, військово-політичну, економічну підтримку нам надає Литва. І для нас цінно, що сьогодні ми можемо особисто почути думку пана посла щодо ситуації».

Марюс Януконіс наголошував на важливості внеску військових: «Україна – єдина країна Європи, де відбуваються бойові дії. Ми не тільки підтримуємо вашу державу, а й намагаємося донести до наших партнерів у ЄС і НАТО, що діється на сході вашої держави. Ми розуміємо, що тут відбувається, за що ви стоїте і хто є агресором. Крім того, дуже важливо звертати увагу і на гуманітарну катастрофу в зоні збройного конфлікту». Пан посол також акцентував увагу і на підтримці українських військовослужбовців у рамках реабілітації.

Зі студентами та військовими спілкувався Надзвичайний і Повноважний посол Литви Марюс Януконіс
Віктор Гарапко

Віктор Гарапко наголосив: «Справді, добрими сусідами є не ті держави, які мають спільні кордони, а ті, хто приходить на допомогу у скрутну хвилину. Підтримку Литви ми відчуваємо».

Відтак присутні мали нагоду поставити питання до посла та консула. Серед актуальних проблем, що озвучили військовики, – питання реабілітації. Серед іншого військові зауважили, що закарпатці, очевидно, через віддаленість регіону від центру, майже не потрапляють на реабілітацію. До того ж прозвучала пропозиція створення литовсько-українського реабілітаційного центру та створення умов для реабілітації й відпочинку дітей військовослужбовців.

«Реабілітація – одна з найбільш гострих проблем. Ми зацікавлені, щоб в Україні була створена державна система реабілітації – тоді б іншим країнам було легше вам допомагати. Такі проекти потрібно поєднувати в систему, щоб була взаємодія між реабілітаційними осередками у різних областях», – зауважив Марюс Януконіс.

Зі студентами та військовими спілкувався Надзвичайний і Повноважний посол Литви Марюс ЯнуконісПрисутні висловлювали Литві в особі посла неабияку подяку за підтримку, а Марюс Януконіс, своєю чергою, презентував Ужгородському національному університету комплект книг одного з литовських авторів.

Ксенія Шокіна,
фото Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.