Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як Україні до 2030 року стати розвиненою державою світу, обговорили в УжНУ

У рамках круглого столу презентували Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030» та обговорили стратегічне бачення регіонального поступу

0 194
5 лютого в залі засідань Вченої ради УжНУ відбувся круглий стіл на тему «Від України 2030 до регіональних стратегій», учасниками якого стали науковці, представники влади, бізнесмени, громадські діячі. У рамках заходу презентували Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030» та обговорили стратегічне бачення регіонального поступу.
Як Україні до 2030 року стати розвиненою державою світу, обговорили в УжНУ
Мирослава Лендьел

У контексті розвитку України кожен її регіон також має повноцінно зростати, тому для Закарпаття й будь-якого іншого регіону зокрема необхідне створення та забезпечення необхідних умов для поліпшення становища.

Проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел під час відкриття круглого столу зауважила: «Є відома сентенція: якщо хочете передбачити майбутнє, ви повинні його створити. Я переконана, що, на жаль, в Україні не так багато людей, а тим більше політиків, державних діячів займається творенням нової країни. І вважаю правильним обговорення проекту розвитку України в регіонах, адже наша країна є різноманітною, і в кожного регіону свої уявлення про те, як саме вона має розвиватися».

Як Україні до 2030 року стати розвиненою державою світу, обговорили в УжНУНасамперед в Україні має припинитися війна, адже, як слушно зазначив депутат Закарпатської обласної ради Олександр Ледида, в країну, де тривають бойові дії, ніхто не захоче інвестувати.

Співавтор Доктрини, докторант лабораторії політичних та соціальних трансформацій Паризького університету Дені Дідро Оксана Мельничук підкреслила, що для розробки обговорюваної праці звернулися до методології форсайту – прогнозування майбутнього за сценарним принципом. «Ми не беремо з собою валізи нашого минулого, не зважаємо на чинники, які нас гальмують. Ми ставимо собі мету: в 2030 Україна має стати членом топ-30 розвинених країн світу. І єдине питання, яке нас хвилює, – що нам для цього потрібно зробити. Доктрина – це тоталітарне слово, яке означає, що вибору немає. Ми маємо тільки так іти до нашого успіху, інших варіантів не існує».

Як Україні до 2030 року стати розвиненою державою світу, обговорили в УжНУ
Оксана Мельничук

Доктрина, серед іншого, важлива й тим, що її розробники визначили деталізований перелік основних шести гальмівних факторів, усунення яких створить передумови для економічного стрибка України. Ознайомитися з працею докладніше можна за посиланням.

Авторами-розробниками Доктрини є 5 провідних київських вишів, зокрема КНУ ім. Тараса Шевченка, КПІ ім. Ігоря Сікорського, КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, Києво-Могилянська академія та НУБіП України, а також Українська Бізнес Ініціатива.

Присутні заслухали презентацію Доктрини збалансованого розвитку «Україна 2030» та мали нагоду подискутувати й обговорити її застосування у різних сферах життя нашого регіону.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.