Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Євробачення і отета_от_всьо, або Х’юстон, ві гев е проблем

0 278
Ксенія Шокіна
Ксенія Шокіна
Скандал довкола пісенного конкурсу Євробачення набрав такого розмаху, що не обговорює його хіба лінивий. Себе вважаю досить лінивою, але тут навіть я не втрималася.

Якщо, бува, хто не в курсі, до фіналу нацвідбору на Євробачення потрапило 6 гуртів: Freedom jazz, KAZKA, Brunettes Shoot Blondes, YUKO, MARUV та ANNA MARIA. До останніх трьох ще у півфіналі виникли питання в контексті стосунків із країною-агресором. Так, солістка YUKO є громадянкою Росії, MARUV не припиняє виступи за порєбріком та має заплановані концерти навіть на квітень цього року, а дует сестер-близнючок ANNA MARIA, котрі є вихідками з окупованого Криму, їздить туди до батьків, які там обіймають високі посади.

Те, що на близнючках поставлено хрест навіть попри їхню попередню проукраїнську позицію, стало зрозуміло після інтерв’ю журналісту Роману Скрипіну. Там співачки на питання, чий Крим, ухилилися від відповіді, сказавши «Наш. Наш дім» і не визнавши його анексії та військової агресії «братнього» народу, мовляв, «Україна просто втратила Крим».

MARUV
MARUV

А от солістка YUKO Юлія Юріна в коментарі ведучому нацвідбору Сергію Притулі висловила готовність до відмови від російського громадянства на користь українського. Питання концертної діяльності там, ясна річ, відпаде саме собою. До слова, Юріна приїхала з Кубані спеціально для вивчення українського фольклору, за 7 років життя тут чудово опанувала нашу мову, і її пісня – ЄДИНА українськомовна з тих, що потрапили у фінал нацвідбору на Євробачення.

Ну, і найголовніше. Скандал щодо MARUV. Мовляв, співачка, яка розважає ворога, не має морального права представляти Україну на міжнародному конкурсі.

А ТЕПЕР ЗУПИНІМОСЯ, ВИДИХНІМО, ПОМІРКУЙМО…

Якого біса на п‘ятому році війни у «неполітизованому» конкурсі досі не прописано, що Україну можуть представляти ВИНЯТКОВО артисти, які НЕ гастролюють у Росії з такого-то року?! Чому це питання порушили лише тоді, коли у фіналі опинилися три «спірні» кандидатури? Невже конфлікт був настільки непередбачуваним? У мене особисто виникає претензія передусім до Національної суспільної телерадіокомпанії України, що організовує нацвідбір.

Євробачення і отета_от_всьо, або Х’юстон, ві гев е проблемПодобається вам гола ср@ка MARUV чи ні, це не скасовує того факту, що вона своїм BANG «порвала» понад 2 мільйони слухачів лише на YouTube. Хіба новина, що секс продається і продається добре? Про інтелектуальний рівень співачки я взагалі мовчу. Однак це пісня, яка нині лунає із кожної праски.

Не всім сподобається, але це гірка правда: кожен артист (як і звичайний громадянин-заробітчанин) робить вибір, кого розважати і де заробляти гроші. Хтось відмовився від концертів із початком війни, хтось продовжує гастролювати, а хтось і взагалі перебрався туди з кінцями. Ми не змінимо світогляду людей своїм «ай-яяй, поганий артист!», але ми можемо вплинути на ситуацію по-іншому. Гастролював у Росії – до конкурсу допущеним не будеш. Тоді кількість гастролерів, як мені видається, скоротиться, бо ж вони думатимуть про те, що одним «Здравствуйтє» на «Олімпійському» перекреслять свої майбутні перспективи виступити на сцені Євробачення. І все. Можливо, я чогось не розумію?

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

MARUV на Євробачення не їде. Freedom jazz, які посіли друге місце, 26 лютого відхилили пропозицію НСТУ щодо участі в конкурсі. Вранці 27 лютого від участі відмовився й гурт KAZKA, що був на третій сходинці. Вочевидь, цьогоріч Україна на Євробаченні представлена взагалі не буде. Хай що б вирішили, потрібно обов’язково убезпечитися від таких прецедентів у майбутньому. А те, що скандал вийшов гучним і тільки на руку «братьям» за порєбріком, – незаперечний факт.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.