Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Запрошуємо до участі в новому цікавому конкурсі GlushkovCYBER

Цьогорічне змагання присвячене 100-річчю з дня народження академіка Віктора Глушкова, а дібрані задачі відповідають науковим інтересам ученого

1 725

Запрошуємо до участі в новому цікавому конкурсі GlushkovCYBER

Запрошуємо до участі в новому цікавому конкурсі GlushkovCYBER

Ужгородський національний університет разом з Інститутом кібернетики ім. В.М. Глушкова НАНУ та ГО «Молодіжна організація науковців України» вже втретє влаштовують конкурс GlushkovCYBER. На двох попередніх організатори не зупинилися: активно продовжують вишукувати цікаві задачі з різних сфер науки. Такі змагання дозволяють нашій молоді розкрити свої здібності та заявити про себе. У попередньому конкурсі змагалося близько 190 учасників із 80 навчальних закладів 10 країн світу. Тож конкурс уже став міжнародним і не тільки сприяє популяризації науки серед талановитої молоді, а й позитивно впливає на науковий імідж нашої країни.

Цьогорічний конкурс присвячений 100-річчю з дня народження піонера української кібернетики Віктора Глушкова. Тому й дібрані задачі відповідають науковим інтересам нашого славного академіка. Перша пов’язана з моделюванням клітини, друга ‒ з побудовою алгебраїчного терму.

Довідково

У 70-і роки ХХ ст. в Інституті кібернетики АН УРСР у відділі Віктора Глушкова розвивався напрям автоматичного доведення теорем. Система автоматичного доведення (САД) виконувала завдання з доведення формул, розв’язання рівнянь у різних теоріях на основі математичних визначень, систем аксіом та допоміжних лем. Була створена спеціальна мова математичних текстів. Система розвивалася, і далі було створено систему алгебраїчного програмування, в основу якої лягла обробка алгебраїчних термів. У системі створювалися розв’язувачі в різних теоріях, які обробляли та будували алгебраїчні терми.

Конкурс за першою задачею триватиме з 1 березня до 1 вересня 2023 року, за другою ‒ з 1 березня до 20 травня 2023 року. Більш докладну інформацію про них можна знайти за цією URL-адресою.

За інформацією завкафедри інформаційних управляючих систем і технологій УжНУ, професора Олександра Міци
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.