Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгородському університеті дискутували про взаємодію під час війни і для відновлення України

Роботу всіх 5 панелей І Міжнародного конгресу модерували викладачі УжНУ

0 207
Масштабний міжнародний конгрес Координаційної платформи «ВзаємоДія» відбувся 3 березня у ректораті УжНУ. Його учасниками стали представники майже сотні благодійних, волонтерських, донорських, громадських організацій, влади, бізнесу, дипломатичних установ, які з 2014 року працюють на перемогу. Серед них – поважні гості з Австрії, Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі, Чехії, Німеччини.
Учасники 1 панелі
Учасники 1 панелі

Організувала конгрес громадська організація «Глобальна міжнародна платформа відновлення України «Взаємодія». Ідея заходу – об’єднати тих, хто понад рік посилено допомагає нашій державі, привернути увагу до проблемних питань, поділитися досвідом, а також окреслити стратегію повоєнної відбудови. У рамках 5 панелей, які працювали протягом дня, дискутували про міжнародну співпрацю, інституційні інструменти, координацію, інформаційний та інтелектуальний спротив і наступ, а також інвестиції.

В Ужгородському університеті дискутували про взаємодію під час війни і для відновлення УкраїниПершу панель – «Взаємодія без кордонів» (відеозапис) – модерував директор Інституту державного управління та регіонального розвитку професор Володимир Приходько. Про підтримку, яку Україна дістає з-за кордону, говорили народна депутатка, голова підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, заступниця члена Постійної делегації у ПАРЄ Єлизавета Ясько; голова Луганської ОВА Сергій Гайдай; голова Закарпатської ОВА Віктор Микита; перший заступник голови громадської ради при Міністерстві оборони, генерал-майор у відставці, військовий представник місії України при НАТО Петро Гаращук; радники віцепрем’єр-міністрів Тарас Голуб (Україна) та Едуард Бураш (Словаччина), а також консул Румунії в смт Солотвино Пан Грацін Флорін Пирву.

На проблемах відбудови Луганщини зосередив увагу Сергій Гайдай. За його словами, відновлення цього регіону – дуже складний процес, бо ще задовго до війни в область не вкладали кошти, а за час окупації відбулося багато негативних перетворень. Загалом на 30 % окупованої території проживало 70 % населення. Всі важливі підприємства залишилися в окупації. Надскладною є ситуація із мінуваннями. Вже тепер потрібно розробити стратегію розвитку області після війни й особливу увагу звернути на медичну, освітню галузі, а також кадрові питання. Жителі Луганщини, які були підлітками в 2014 році, сьогодні вбивають українців, тому доведеться розробити ще й програми асиміляції. На думку голови ОВА, всі, хто нині працює в так званих «держустановах» на території захопленої Луганщини, мають дістати пожиттєву заборону на роботу в держорганах.

Учасники 2 панелі
Учасники 2 панелі

У межах другої панелі – «Інституційні інструменти співпраці та взаємодії» – її учасники ділилися прикладами допомоги, яку надають партнери України безперервно і в масштабній кількості, а також звернули увагу на реформу децентралізації і проблемні питання, що виникають у громадах у зв’язку з війною, законодавчими ініціативами. Модерував панель доцент Олег Лукша – виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, голова Міжрегіонального відділення ОДА АМУ «Єврорегіон Карпати – Україна». Про співпрацю із закордонними партнерами, які після 24 лютого стали друзями, говорили президентка Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку Наталія Носа, головна експертка АРР Закарпатської області Олександра Буратчук та президентка Ротарі клубу «Ужгород» Тетяна Андрусь. Баченням повоєнної відбудови регіонів ділилися виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук; депутати Тарас Тарасенко і Богдан Кицак, а також представник України у Братиславі Вадим Бодаєв.

Учасники 3 панелі (фото О. Шафраньоша)
Учасники 3 панелі

Третю дискусійну панель – «ВзаємоДія: координація та можливості» – модерувала керівниця ГО «Мегасоціум», координаторка Центру сталого розвитку УжНУ доцентка Ганна Мелеганич. Про співпрацю волонтерів, влади, бізнесу говорили голова правління ГО «Іршавські промені» Віра Глушко, заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський, керівник угорської екуменічної служби в Україні Янош Геревич, народний депутат Роман Каптєлов, голова Міжнародного штабу допомоги українцям у Словаччині Ольга Семенчакова, народний депутат Микола Задорожний, волонтер Максим Гнідець.

Медійники УжНУ та Василь Вірастюк
Медійники УжНУ та Василь Вірастюк

У межах цієї панелі надали уваги проблемам психологічної реабілітації, про які розповів народний депутат, голова підкомітету з питань спортивної реабілітації ветеранів, психологічної реабілітації через фізичну культуру і спорт Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Василь Вірастюк. За його словами, до широкомасштабної війни в Україні було 450 тисяч ветеранів, а тепер, вірогідно, кількість перевищить мільйон осіб. Фізична культура і спорт дуже допомагають психологічній реабілітації ветеранів і військових, однак в Україні потрібно багато попрацювати, щоб створити мережу реабілітаційних центрів, клубів, хабів, де були б представлені інклюзивні види спорту. Поки що розглядається залучення закордонних інвестицій, недержавних коштів для таких центрів. До слова, військові з Ужгорода звернулися до Василя Вірастюка з проблемою відсутності земельної ділянки для таких потреб, тому він попросив Ужгородську міську раду звернути особливу увагу на потреби військових.

Четверта дискусійна панель – «Інформаційний та інтелектуальний спротив і наступ» – об’єднала тих, хто працює в медіасфері, волонтерить, працює з культурною дипломатією та робить внесок в інформаційну боротьбу. Модерував дискусію декан філологічного факультету УжНУ  професор Юрій Бідзіля.

Учасники 4 панелі (фото Д. Баника)
Учасники 4 панелі

Учасниками панелі були представниця «Благодійного фонду «До перемоги» Аліада Мансурова, представниця ГО «Яскрава країна» Ольга Обласова, завідувач кафедри журналістики УжНУ Євген Соломін, голова ГО «Українська спілка активістів майдану Нескорені» Олександр Лабецький, представниця Берегівської районної Мальтійської служби допомоги Тюнде Гнатик.

Ольга Обласова зазначила, що після 24 лютого зрозуміла важливість мистецької дипломатії. Має на увазі допомогу італійців, литовців, грузинів та інших закордонних партнерів, які до повномасштабної війни приймали її вихованців і першими відгукнулися на заклик про допомогу, а загалом дуже багато зробили для підтримки повітряної оборони в нашій державі. Напередодні Різдва О. Обласова у співпраці з Закарпатською ОВА організувала поїздку дітей із різних регіонів України до парламенту Угорщини, сенату Чехії, президентського палацу в Австрії, та до Варшави, де творча молодь колядувала для дипломатів. «Це допомогло вирішити дуже багато питань. Коли ми дарували дідуха як символ українського Різдва, колядували, ми справді ламали стереотипи про Україну. У проєкті брали участь дуже мотивовані діти, чиї батьки воюють. Дипломати дивувалися, наскільки молодь мотивована. Приємно отримувати гуманітарну допомогу, але коли буде допомога у проведені мистецьких акцій, це означатиме, що ми сильніші. Тому потрібно вкладатися у підтримку дитячого мистецтва, щоб не втратити дітей, не втратити майбутнє», – вважає пані Ольга.

Учасники 5 панелі (фото Д. Баника)
Учасники 5 панелі

Остання дискусійна панель у межах конгресу стосувалася інвестицій заради перемоги, миру та відновлення. Її модерував завідувач відділу науково-дослідної роботи Західного регіону в м. Ужгороді, експерт Національного інституту стратегічних досліджень, керівник Благодійного фонду «Едельвейс» професор Володимир Химинець. У дискусії взяли участь  представник Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Головка, народний депутат Євген Пивоваров, волонтер із Кореї, керівник благодійного фонду «Mission Ukraine» Пол Чонг, голова правління Асоціації проєктних менеджерів «Ядро» Євген Лукша, директор ГО «Комітет майбутнього Солідарність і відповідальність» Олексій Фокарді, віцепрезидент Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати, меценат Тарас Демкура.

У межах панелі презентували соціологічне дослідження про ситуацію з ВПО на Закарпатті. Було опитано 4340 осіб, більша частина яких – місцеве населення. У висновках фахівці зазначили, що в сучасних умовах одним із елементів економічної стабільності має стати політика задіяння економічного потенціалу ВПО, інвестиція в нього і розробка стратегії. Основними елементами можуть бути сприяння працевлаштуванню, перекваліфікація, заохочення до започаткування бізнес-ініціатив, затребуваних регіоном. Цікаво, що третина опитаних ВПО хотіла б залишитися на Закарпатті.

В Ужгородському університеті дискутували про взаємодію під час війни і для відновлення України Учасник останньої панелі, волонтер Пол Чонг, який більше 30 років живе в Україні, переконаний, що інвестиції в нашій країні будуть після подолання корупції: «Багато бізнесменів запитували мене, чи можна вкласти гроші в Україну, і я не завжди міг порадити їм це робити. Але я бачу, як на очах змінюється Україна, розвивається. Зараз корейський уряд приготував 4 мільярди доларів, щоб інвестувати в Україну. 1 мільярд 200 – це те, що не повернеться у вигляді відсотків. Однак потрібно спільними зусиллями долати корупцію і починати з себе. Після перемоги потрібно вкладати не тільки в економіку, а й у мистецтво, культуру, освіту».

Підсумковим документом конгресу стала Ужгородська декларація – 2023 «Єднання і ВзаємоДія задля Перемоги і європейського майбутнього України». Наступного року організатори планують провести і ІІ Конгрес, щоправда, не на Закарпатті, а в звільненій Луганщині. Переконані, що задумане здійсниться, бо лише в координації можна перемогти ворога і відбудувати Україну.

Наталія Толочко,
фото Данила Баника, Михайла Коштури й Олексія Шафраньоша
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.