Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Науковці УжНУ обґрунтували стратегічну потребу підготовки нутриціологів в Україні

На київській конференції з питань мікробіому команда проєкту «Erasmus+» представила докази невідповідності медичної освіти сучасним запитам пацієнтів

0 6

Науковці УжНУ обґрунтували стратегічну потребу підготовки нутриціологів в Україні

30 жовтня в Києві відбулася науково-практична конференція «Мікробіом-асоційована патологія». Подія із Переліку заходів БПР 2025 року мала за цільову аудиторію фахівців лікарських і фармацевтичних спеціальностей, а також професіоналів медико-фармацевтичного профілю (зокрема за напрямами «Громадське здоров’я», «Довкілля та здоров’я») та фахівців з реабілітації, психологічної допомоги й духовної опіки відповідних кваліфікацій.

Робоча група проєкту «Навчання основ здорового харчування у підготовці фахівців у галузі “Охорона здоров’я”» програми «Erasmus+»  у складі Надії Бойко, Олега Швеця та Ольги Криванич узяли участь у конференції та виступили з усними доповідями.

Науковці УжНУ обґрунтували стратегічну потребу підготовки нутриціологів в УкраїніУ межах Науково-практичного симпозіуму №1 «Харчування та мікробіом: прогрес у кращому розумінні взаємодії: від наукових відкриттів до освітніх програм та практичного застосування» виступила Надія Бойко з доповіддю «Перспективи і доцільність збереження мікробіому у запобіганні мікробіом – асоційованим патологічним станам». Під час доповіді були розібрані практичні кейси, які висвітлили прямий і безпосередній зв’язок між харчовими звичками пацієнтів, станом їхнього мікробіому й розвитком патологічних станів.

Ольга Криванич представила поточні результати та перспективи імплементації міжнародного проєкту ERASMUS+ «Навчання основ здорового харчування у підготовці фахівців в галузі «охорони здоров’я». У доповіді було висвітлено ключові досягнення поточного етапу: проведено аналіз освітніх програм за чотирма спеціальностями — «Медицина» (I2), «Медсестринство» (I5), «Фармація» (I8), «Терапія та реабілітація» (I7), здійснено фокус-інтерв’ю з фахівцями-практиками для визначення сучасних потреб охорони здоров’я та організовано мультидисциплінарний мозковий штурм (Think Tank) із залученням представників академічної спільноти та практичної сфери.

Науковці УжНУ обґрунтували стратегічну потребу підготовки нутриціологів в УкраїніРезультати дослідження засвідчили суттєву невідповідність між змістом освітніх програм і реальними сьогоденними запитами пацієнтів, що підкреслює необхідність інтеграції нутриціології як обов’язкової складової підготовки фахівців.

У доповіді також було представлено концептуальні пропозиції щодо оновлення освітніх програм і підвищення кваліфікації викладацького складу. Особливу увагу приділено потребі розробки національних програм нового покоління, успішна реалізація яких потребує трьох ключових умов:

1. міждисциплінарної співпраці;
2. переходу до інтерактивних методів навчання;
3. стратегічних інвестицій у розвиток викладачів.

Науковці УжНУ обґрунтували стратегічну потребу підготовки нутриціологів в Україні Олег Швець в своїй доповіді охарактеризував нутриціологічні компетенції дієтологів та медиків інших спеціальностей. Під час доповіді були окреслені шість основних доменів професійної компетентності дієтолога в Європі.

Також акцентувалася увага на потребі включення нутриціологічних компетенцій у медичні ОПП, зокрема такі:

1. Базові знання з питань харчування, їжі, поживних речовин.
2. Оцінка нутритивного статусу, діагностика станів, пов’язаних з його порушенням.
3. Комунікативні навички у питаннях нутритивної підтримки.
4. Харчування та громадське здоров’я.
5. Міждисциплінарна підтримка у лікуваннї патологічних станів,
6. Показання до направлення до спеціалістів.

Захід засвідчив нагальну потребу у впровадженні клінічно орієнтованої та науково обґрунтованої освіти з питань харчування для всіх категорій фахівців системи охорони здоров’я.

Результати дискусій однозначно підтвердили, що Україна має стратегічну необхідність у формуванні власної системи підготовки фахівців з нутриціології на університетському рівні. Наявна фрагментарність викладання питань харчування не відповідає сучасним клінічним потребам та міжнародним стандартам, що створює ризик відставання у сфері профілактичної медицини та громадського здоров’я.

Для системного розв’язання проблеми рекомендовано:

1. Відкрити нову спеціальність «Нутриціологія» у межах галузі знань «Охорона здоров’я та соціальне забезпечення» (І);
2. Розробити та впровадити повноцінні освітні програми підготовки бакалаврів і магістрів з нутриціології;
3. Як перший крок — створити два міждисциплінарні освітні модулі: «Клінічна нутриціологія» та «Громадська нутриціологія»

Запровадження цих модулів стане фундаментом для формування майбутньої національної освітньої програми «Нутриціолог» і системного оновлення змісту медичної освіти в Україні.

Медіацентр УжНУ – за інформацією доктора філософії Світлани Бурмей
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.