Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Завдяки студентам УжНУ Пушкін з ужгородцями зустрівся online

Через карантин відзначення 221-ї річниці літературного генія кафедра слов'янської філології та світової літератури філфаку перенесла з міської площі у віртуальний простір Інтернету

0 155

Завдяки студентам УжНУ Пушкін з ужгородцями зустрівся online

6 червня – в Ужгороді традиційно відзначають Пушкінське свято, яким багато років поспіль опікується кафедра слов’янської філології та світової літератури філологічного факультету. На карантині відзначення 221-ї річниці літературного генія довелося перенести з міської площі у віртуальний простір Інтернету. Здається, з 1924 року, відколи на Закарпатті вшановується день народження поета, такого «нетрадиційного» свята ще не було.

Ужгородські студенти і школярі зафільмували на відео декламації віршів О. Пушкіна, а кафедра створила невеликий відеоролик.

О. Пушкін добре знав, що таке карантин, адже сам кілька разів за життя перебував у такій ситуації через холеру, і навіть вірші про нього склав: ⇒ ⇒ ⇒

Иль в лесу под нож злодею
Попадуся в стороне,
Иль со скуки околею
Где-нибудь в карантине

Завдяки студентам УжНУ Пушкін з ужгородцями зустрівся online А. Пушкин «Дорожные жалобы»

Впадав у відчай, гарячкував, але збирав фізичні та душевні сили і творив. Саме карантин 1830 року став найбільш яскравим і плідним періодом його творчості, відомим як Болдінська осінь Пушкіна.

Автори фільму прагнули, щоб відео допомогло усім у скрутний час карантину залишатись чуйними, творчими, розсудливими, оптимістично налаштованими, закоханими людьми. «Гений чистой красоты« та «чувства добрые» – цінності вічні, тож їх не варто віддавати на поталу жодним вірусам і «карантинам».

Студенти читали вірші не тільки російською, а й польською, чеською, словацькою, англійською, українською, адже Пушкіна шанує й перекладає весь світ. Усі ці мови, між іншим, вивчають майбутні філологи Ужгородського університету.

Завдяки студентам УжНУ Пушкін з ужгородцями зустрівся online

У фільмі прозвучали вірші у виконанні студентів філологічного факультету Анастасії Канюк, Юліани Клименко, Сергія Рягузова, Олександра Цуваловського, Яніни Росущан, Мирослави Борщик, ужгородця – студента Київського національного університету театру, кiно і телебачення ім.І.К. Карпенка-Карого Олександра Михайлівського, ужгородських школярів Анастасії Савєльєвої, Володимира Савельєва, Олександра Гаврилова, Дарії Гаврилової. Закадровий текст прочитала, музично оформила та змонтувала фільм Ружена Бедзір.

Сердце в будущем живет;
Настоящее уныло:
Всё мгновенно, всё пройдет;
Что пройдет, то будет мило.

Завдяки студентам УжНУ Пушкін з ужгородцями зустрівся online А. Пушкин «Если жизнь тебя обманет»

Студенти і школярі самі обирали інтер’єри, манеру читання, адже всі вони нині у своїх домівках у містах, селах України. Відеофільм «Пушкінське свято» об’єднав нас, розважив, а чудові рядки поета підтримали і наснажили свіжими силами і стремліннями:

↵ ↵ ↵
За інформацією кафедри слов’янської філології та світової літератури філологічного факультету УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.