Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Тематичною фотовиставкою в УжНУ відзначили тридцяту річницю Оксамитової революції

Експозиція триватиме ще тиждень, тож всі охочі мають можливість ознайомитися із сторінками історії Чехословаччини

0 108
12 листопада у читальній залі Наукової бібліотеки УжНУ відкрили фотовиставку, присвячену 30-й річниці Оксамитової революції у колишній Чехословацькій республіці.
Мірослав Мойжіта
Мірослав Мойжіта

Захід розпочали з вітальних слів Генеральних консулів Словацької Республіки в Ужгороді Мірослава Мойжіти та Чеської Республіки у Львові Павела Пешека.

«Раді, що ми маємо змогу організувати цю згадку історії в демократичній Україні, а саме у дорогому для нас Закарпатті. Знаю, ви розумієте наші почуття та переживаєте їх разом з нами. Ми усвідомлюємо цінність свободи, тому Словацька Республіка всіляко сприятиме Україні на шляху до Європейського Союзу», – поділився пан Мойжіта.

Як зазначили консули, дивлячись на ці фото, розумієш, що сталося щось безпрецедентне. Йдеться про акт вияву мужності студентів та більшості суспільства, які мали на меті радикально змінити соціальну систему держави.
Тематичною фотовиставкою в УжНУ відзначили тридцяту річницю Оксамитової революції

Павел Пешек
Павел Пешек

«Я дуже радий, що ця виставка розміщена в університеті. Адже у 1989 році саме студенти вийшли на мирну демонстрацію, яку жорстоко придушили поліцейськими силами. Ця студентська акція стала початком змін, які призвели до краху комуністичної системи. У той час я теж взяв участь у мирній демонстрації у рідному місті Опава. Пам’ятаю, як хвилювалися батьки за мене, проте не спинили», – згадував Павел Пешек.

Марія Медведь
Марія Медведь

Також пан Пешек зауважив: демократія потребує постійного захисту, що підтверджують нинішні гібридні війни, спроби тоталітарних режимів і їх лідерів зруйнувати демократичний світ.

У свою чергу, директорка книгозбірні Марія Медведь подякувала за співпрацю та висловила сподівання, що співпраця між нашими країнами й УжНУ зокрема надалі буде розвиватися.

Продовжили захід під акомпонемент словацького музиканта, співака Мартіна Гусовського.

Виставка триватиме ще тиждень, тож всі охочі мають можливість ознайомитися із сторінками історії Чехословаччини.

Олександра Костьо,
фото авторки та з фб-сторінки Ужгородської міської ради
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.