Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Безкоштовну юридичну допомогу за високими стандартами можна отримати в УжНУ

Юридична клініка, що функціонує на базі правничого підрозділу, надає послуги, які охоплюють різні сфери права від консультування до представлення інтересів сторони у суді

0 164
Де соціально незахищеній людині взяти гроші на юриста, якщо матеріальне становище не дозволяє, а допомога вкрай потрібна? Де молодому спеціалісту взяти робочий стаж, якщо працедавці хочуть бачити людину вже зі стажем? Ці труднощі долають наші правники – на факультеті діє Юридична клініка Ужгородського національного університету, де надають безоплатну правову допомогу студенти-правники під керівництвом своїх досвідчених наставників-практиків – викладачів-кураторів підрозділу.

Безкоштовну юридичну допомогу за високими стандартами можна отримати в УжНУЮридична клініка в УжНУ – одна з найперших в Україні і зараз активно розвивається. Цими днями вона успішно пройшла моніторинг Асоціації юридичних клінік України та Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) –  координатором проєктів в Україні. Так, згідно з його результатами, за чотирма різними критеріями, що включають організацію роботи, імплементованість у навчальний процес, якість консультування та правопросвітню діяльність, Юридична клініка УжНУ, за попередніми оцінками, відповідає стандартам якості на 75%. Це, як відзначають спостерігачі, третій результат по Україні серед клінік, які пройшли моніторинг.

«Юридична клініка є окремим структурним підрозділом університету, а її база на юридичному факультеті, – розповідає кандидат юридичних наук директор клініки Іван Переш. – До її діяльності залучені працівники та студенти юридичного факультету, тобто це є база практичної діяльності. Студенти під час навчання отримують необхідні теоретичні знання, а от практика обмежена. Тут же студенти мають можливість практикувати під керівництвом досвідчених колег-юристів».

Безкоштовну юридичну допомогу за високими стандартами можна отримати в УжНУНаразі у Юрклініці працюють п’ятеро фахівців, але долучаються практично всі викладачі підрозділу. Практикувати у Юридичній клініці студенти можуть уже з 2 курсу, але лише у якості помічників – займатися правоосвітньою діяльністю у школах тощо. Практикуватися безпосередньо у юридичних консультаціях можуть лише старшокурсники, які опанували основні предмети, як-от кримінальне, цивільне, трудове, житлове право. А от допомога з кримінального права обмежена юридичними консультаціями. Послуги клініки охоплюють різні сфери права від консультування до представлення інтересів сторони у суді.

«У кожній юридичній клініці ми шукаємо не тільки моменти, які можна покращити, а і вдалі практики, які можна поширити. У вас, із мого досвіду, найбільше практик, які варті поширення в Україні. Приміром, правопросвітні заняття зі школярами молодших класів, виїзні консультації, клініка гарно взаємодіє з місцевими спільнотами, системою юстицій, місцевої влади тощо», – каже голова Асоціації юридичних клінік України Андрій Галай.

До речі, як відзначає Андрій Галай, підтримка юридичної клініки на рівні керівництва університету та факультету – дуже добрий знак, адже таким може похвалитися не кожен ВНЗ.

Безкоштовну юридичну допомогу за високими стандартами можна отримати в УжНУДекан юридичного факультету Ярослав Лазур сказав: «Переконаний, що ця клініка буде ланцюжком між теорією і практикою, підкріплена високою компетенцією працівників та амбіціями студентів».

Звернутися по допомогу до Юридичної клініки УжНУ можна за адресою: вул. Капітульна, 26, каб.23 (приміщення юридичного факультету УжНУ) у будні з 14 до 18:00. Більше про послуги юрклініки за покликанням.

Ксенія Шокіна,
фото видання «Карпатський вісник»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.