Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Іван Миронюк: «Ідемо шляхом екстенсивного розвитку: збільшуємо обсяги набору в наявних спеціальностях і відкриваємо запитувані нові»

Якщо ти радо займаєшся спортом і прагнеш зацікавлювати ним молодших, хочеш знати особливості сучасної ерготерапії, маєш бажання долучитися до розвитку інклюзивної освіти в Україні або ж мрієш тренувати майбутніх олімпійських чемпіонів – спеціальності факультету здоров’я і фізвиховання для тебе!

0 272
Іван Миронюк
Іван Миронюк
Кажуть, здоров’я за гроші не купиш. Про нього слід дбати протягом цілого життя, а якщо раптом якась недуга, ми точно знаємо до яких лікарів звертатися. Однак берегти, підтримувати й поліпшувати фізичний стан, що, певно, головніше за лікування наслідків, нам допомагають фахівці. Таких у нашому краї готують на факультеті здоров’я та фізичного виховання УжНУ, а про особливості навчання студентів цього підрозділу розповідає його декан Іван Миронюк.
  • Іване Святославовичу, скажіть, чому вступникам варто обирати ваш факультет і які спеціальності на них чекають?

– Крім особистої мотивації, абітурієнт повинен також усвідомлювати, що фахівці, яких готуємо за всіма напрямами навчання, є дуже потрібними на ринку праці України та й загалом у світі. Вони є свого роду ексклюзивними і не можуть бути замінені іншими. До прикладу, «Фізична терапія, ерготерапія» – одна з найстарших базових спеціальностей нашого факультету. Раніше в цій сфері працювали випускники «Фізичної реабілітації». Кілька років тому було повністю змінено її галузь знань, напрям підготовки, навчальну програму і підхід до працевлаштування. Нині фізичний терапевт або ерготерапевт – це вже медичний фахівець, що працює в закладах охорони здоров’я.

Ми єдині в Закарпатті випускаємо тренерів, яких готуємо за спеціальністю «Фізична культура і спорт». Також запитаними є випускники спеціальності «Середня освіта. Фізична культура». Донедавна вчителями цієї дисципліни у школах могли працювати випускники будь-яких напрямів, але рішенням Міносвіти ця програма була виокремлена. Урешті не будь-який вчитель може працювати у сферах, де потрібні колишні студенти спеціальності «Олігофренопедагогіка. Логопедія».

  • Чи могли б ви розповісти про ЗНО, результати яких потрібні при вступі на ваш факультет?

– Ми маємо і т. зв. творчий конкурс, і відмінні ЗНО між спеціальностями. Обов’язковим, окрім української мови і літератури, є також іспит із біології, третій здебільшого – один із двох на вибір абітурієнта. Так для вступу на «бюджет» на «Фізичну терапію, ерготерапію» потрібна фізика або іноземна мова. Для контрактних місць можна подавати також сертифікат за ЗНО з хімії. Також із іноземною мовою або історією України можна вступати на «Спеціальну освіту». ЗНО з історії або географії на вибір слід використати для «Середньої освіти. Фізичної культури». Тільки два обов’язкові ЗНО подають вступники «Фізичної культури і спорту», які перед вступом повинні пройти додатковий конкурс – вступне випробування, що продемонструє їхній рівень фізичної підготовки. Відбудеться воно, до речі, 24 липня на стадіоні «Спартак», початок о 8.00.

  • Ваш факультет запроваджує через чимало нововведень протягом останнього часу. Які плануються найскоріше або відбуваються вже?

– Ми йдемо шляхом екстенсивного розвитку: відкриваємо нові спеціальності й розширюємо ліцензійні обсяги наявних. До прикладу, минулого року відкрили напрям «Середня освіта. Фізична культура» та збільшили ліцензійні обсяги для підготовки магістрів «Фізичної терапії, ерготерапії». Популярним явищем у нас є перехресний вступ: багато лікарів прагнуть здобути другу вищу освіту й вступають до нас у магістратуру.

Цьогоріч матимемо перших студентів-магістрів із фізичної культури та спорту. Крім того, переживаємо багато інновацій у навчальному процесі, частину з яких вводить Міносвіти. Працюємо над цим процесом і самостійно: до прикладу, для зміни відповідних програм ми використали вимоги Всесвітньої федерації фізичних терапевтів, де йдеться про основні знання і навички, якими мають володіти такі фахівці.

Постійно залучаємо закордонних лекторів. Так, у нас уже читали лекції фахівці не тільки з інших регіонів України, а й із Голландії, Румунії, Швейцарії… Цього семестру, до прикладу, три тижні працював запрошений лектор-ерготерапевт із Німеччини. Говорячи про закордонну співпрацю, слід сказати, що вводимо й міжнародні практики для студентів: саме тому нещодавно відправили своїх вихованців до Болгарії. Плануємо розширення практик і в Словаччині і Чехії, причому не тільки на літній, а й на інші періоди року.

  • Окрім навчання за основним фахом, студенти факультету здоров’я і фізичного виховання відтепер зможуть паралельно здобути ще одну цікаву спеціальність. Розкажіть, будь ласка, про це нововведення.

– Так, ідеться про спеціальність «Інструктор дитячо-юнацького туризму». Це уможливила угода із Закарпатським центром туризму, краєзнавства і екскурсій. За півтора року навчання наші студенти зможуть відвідувати в позаурочний час відповідні заняття й отримати відтак дипломи державного зразка. Зможуть працювати у кількох видах туризму: пішому, велосипедному, водному. У майбутньому, до слова, маємо ідеї на відкриття магістратури з громадського здоров’я та спеціальності «Медсестринство».

  • Після насиченого навчання студенти прагнуть реалізувати здобуті знання у роботі. Яка ситуація із працевлаштуванням випускників вашого факультету?

– На відміну від деяких спеціальностей, випускниками яких нині наповнений ринок, маємо справу зі справді запитаними професіями. Наші колишні студенти, випускники кожної спеціальності, можуть реально працевлаштуватися. Фізіотерапевти, на відміну від реабілітологів, здатні будуть працювати у закладах охорони здоров’я (узимку матимемо перший випуск таких фахівців). У нас санаторний край, де багато лікувальних закладів – це напрямок до максимального відновлення стану здоров’я.

Вакансій вчителів фізичної культури теж багато. На жаль, в Україні поширена практика, коли педагог іншої дисципліни, наприклад, трудового навчання – викладає й фізкультуру. Ми ж надаємо професіоналів. Що ж до тренерів, то в нашій країні спостерігається тенденція до виїзду фахівців за кордон після здобуття певного успіху. Через це є постійний дефіцит кваліфікованих тренерів для багатьох секцій.

Що ж до спеціальної освіти: ми всі розуміємо, наскільки популярним є нині розвиток і вдосконалення інклюзивного навчання. Потреба у відповідних вчителях величезна, адже вони повинні бути присутні в таких класах так само обов’язково, як і класичні педагоги. Таким чином, можливості самореалізації й гідної роботи наших випускників не викликають сумнівів.

Отож, абітурієнте, якщо ти радо займаєшся спортом і прагнеш зацікавлювати ним молодших, хочеш знати особливості сучасної ерготерапії, маєш бажання долучитися до розвитку інклюзивної освіти в Україні або ж мрієш тренувати майбутніх олімпійських чемпіонів – спеціальності факультету здоров’я і фізвиховання для тебе!

Антоніна Чундак
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.