Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Євген Костенко закликає абітурієнта до осмислених кроків: «Якщо медицина не сниться, тобі нема чого в ній робити»

Декан стоматологічного факультету УжНУ – про будні і свята підрозділу

0 224
Євген Костенко
Євген Костенко
Опанувати професію стоматолога – справа не з легких. Спочатку п’ять років навчання для здобуття звання магістра стоматології, відтак ще два роки інтернатури. Тільки зі щирим бажанням і наполегливою працею можна здобути цей фах. Тож якщо ти готовий до цього, абітурієнте, профільний підрозділ УжНУ радо чекає на тебе!

Декан стоматологічного факультету Євген Костенко наголосив, що цього року діє нововведення: пороговий бал двох сертифікатів ЗНО (з біології та хімії / математики) повинен становити не менше 150 балів. Це значно зменшує кількість випускників, котрі можуть вступати на «Стоматологію» або ж на «Лікувальну справу», тому такої запеклої конкуренції за місця в рейтинговому списку, як у попередні роки, тепер не буде.

Тих же, хто виявить бажання опановувати цей нелегкий фах саме в нашому університеті, чекає насичена навчальна програма, сучасна матеріально-технічна база, яскраве дозвілля та привітний колектив факультету, завжди готовий допомогти. До того ж відбувається постійне вдосконалення умов, котрі надаються студентам для оволодіння навичками, що конче потрібні фахівцю в галузі стоматології.

Довідкова інформація

Основу факультету становлять 7 кафедр. Дві відповідають за післядипломну підготовку, 5 – за додипломну:

  • кафедра хірургічної стоматології, щелепно-лицевої хірургії та онкостоматології;
  • кафедра терапевтичної стоматології;
  • кафедра дитячої стоматології;
  • кафедра ортопедичної стоматології;
  • кафедра фундаментальних медичних дисциплін.

До структурних підрозділів післядипломної освіти належать:

  • кафедра стоматології післядипломної освіти з курсом терапевтичної та ортопедичної стоматології;
  • кафедра стоматології дитячого віку.

Таким чином, на факультеті представлені всі напрямки стоматології, започатковано потужні наукові школи – й усе це успішно працює.

До того ж на факультеті діють навчальні центри: Науково-дослідницький та навчальний центр молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок, Науково-навчальний центр судової стоматології та Центр імплантології і хірургічної стоматології.

Засвоївши достатню кількість теоритичних знань, студенти мають змогу реалізувати їх на практиці. За словами Євгена Яковича, основними базами для цього є заклади охорони здоров’я Закарпатської області, Університетська стоматологічна поліклініка, а також клініка «Petramed» у Словаччині, з котрою у підрозділу підписаний договір про співпрацю.

«Університетська стоматологічна поліклініка є клінічною базою, де працюють і викладають висококваліфіковані лікарі-стоматологи (професори, доценти), вона устаткована надсучасним обладнанням, є найбільш титулованою серед клінік міста», – запевняє декан підрозділу. На прийом можуть приходити не лише працівники й студенти нашого вишу, а й будь-хто з жителів міста. До того ж заклад виконує програму, яка передбачає добровільне і безкоштовне надання стоматологічних послуг військовослужбовцям 128 бригади.

Працівники поліклініки, за словами Євгена Костенка, завжди готові прийти на допомогу студентам: «Тут ніхто нікому ніколи не відмовить. Я ставлюся до студентів так, як би хотів, щоб до мене ставилися. Це мій постулат, за яким працює і весь факультет».

Студенти, своєю чергою, активно беруть участь у науковому житті факультету. Тут функціонують Студентське наукове товариство (СНТ) та Студентські наукові гуртки (СНГ). Щорічним заходом на підрозділі, котрий збирає гостей із різних міст України та з-за кордону є Міжнародна стоматологічна конференція студентів та молодих учених, що цьогоріч відбувалася всьоме. Торік стоматологічний факультет брав активну участь у XVI засіданні Клубу імплантологів України, яке вперше за історію заходу провели на Закарпатті.

Представники стоматологічного підрозділу долучаються до традиційних університетських дозвільних заходів: конкурсів краси, днів факультету, кубка декана тощо. До того ж часто в підрозділі організовують кінопокази, збираються, аби пограти в мафію. Є тут і свій унікальний науково-розважальний щоквартальний журнал «Affinaige».

«Для тих, хто хоче, – в нас є всі можливості. Їх навіть більше, ніж будь-де інде», – переконує декан підрозділу. Однак попереджає: йти сюди треба за покликом серця, а не лише через уявлення про прибуткову професію чи на бажання батьків.

Євген Якович розповідає, що на факультеті навчаються й іноземні студенти, їх завжди радо запрошують сюди здобувати лікарський фах. Після закінчення УжНУ студент легко може нострифікувати диплом у будь-якій європейській державі. «Ми чи не єдиний ВНЗ в Україні, що зробив для нострифікації однакові з європейськими документами про освіту години й кількість балів», – ділиться пан Костенко. До того ж додає, що часто інші університети України запозичують нововведення саме нашого стоматологічного підрозділу й працюють за нашою моделлю.

Можливостей для абітурієнта, котрий бачить себе в майбутньому лікарем-стоматологом – безліч. Однак не варто забувати, що це насамперед робота з людьми.

«Це дуже тяжка праця й постійна відповідальність. У вас щосекунди в руках інструмент, і кожної секунди пацієнт може піти й не повернутися. Ви весь час відповідальні за масу людей», – застерігає Євген Якович. При цьому порівнює свій фах із мистецтвом: «Наше завдання – як у викладача музичної школи: поставити руки й дати інструменти, аби з цими знаннями й уміннями студент міг іти далі в клініку. Однак дуже важливо вчасно зробити вибір: якщо медицина не сниться, тобі нема чого в ній робити».

Євген Костенко розповів, що, прийшовши на факультет, застав тут дев’ятьох людей. Нині викладацький склад налічує 128 осіб. «Ми розрослися – і це надзвичайно приємно. Факультет розвивається і надалі й чекає нових студентів. Хочу побажати їм успіху і запевнити: з кожного може вийти лікар, але треба, аби руки працювали від голови, була співдружність моторики й думки. Важливим є і вміння знаходити спільну мову з пацієнтом, працювати в колективі. Якщо це все є – проблем не буде ніяких».

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.