Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Свідки сьомого дня Літнього університету дізналися фірмовий секрет здійснення мрій, розглядали цінні книжки та… справжні людські черепи

Перша група школярів у вівторок, 11 червня, завітала на факультет іноземної філології, медфак та до Наукової бібліотеки УжНУ

0 369
Про іноземні мови, безцінні стародавні книги, тонкощі медицини дізнавалася перша група Літнього університету 11 червня, адже саме цього дня учні завітали на факультет іноземної філології, медфак та до Наукової бібліотеки УжНУ.

Свідки сьомого дня Літнього університету дізналися фірмовий секрет здійснення мрій, розглядали цінні книжки та... справжні людські черепи

Михайло Рошко
Михайло Рошко

Насамперед школярі познайомилися з деканом ФІФу Михайлом Рошком, який заволодів їхньою увагою майже на годину. Спочатку обговорювали мови, які вивчають на факультеті, поспілкувалися про народи, які послуговуються ними. Як не втомлюється повторювати Михайло Михайлович, ключ успіху в житті людини – знання мов.

Далі з’ясовували, що треба людині для повного щастя. Виявляється, – роботу, яка приносить задоволення, здоров’я, кохану половинку, сім’ю та матеріальні блага. Дискутували також і про погані звички та як із ними боротися, дійшли консенсусу, що людині заважає досягнути успіху насамперед страх та лінь. Жвава дискусія виникла довкола питань «Як зробити себе творчими?» та «Чому важливо читати знаки?», а насамкінець Михайло Рошко поділився власним досвідом здійснення мрій і втаємничив учнів у цей секрет ☺.

Поспілкуватися зі школярами прийшли студентка Наталія Карбованець, яка розповіла про переваги факультету, доцентка кафедри англійської філології Юлія Глюдзик, старша викладачка цієї ж кафедри Олеся Решетар та доцентка кафедри німецької філології Вікторія Синьо.

Саме завдяки цим викладачкам учні мали змогу дізнатися про важливість вивчення англійської мови, віртуально подорожувати Великою Британією та США, перевірити загальні знання про німецьку мову за допомогою програми Kahoot! та трохи порухатися, граючи в цікаву гру.

Свідки сьомого дня Літнього університету дізналися фірмовий секрет здійснення мрій, розглядали цінні книжки та... справжні людські черепиВідтак юнь дізнавалася про таємниці Наукової бібліотеки УжНУ, довідалася про книги, які там зберігаються. Потім на чолі з заступницею директорки книгозбірні Вікторією Воробець вирушили у книгосховище та завітали у  відділ краєзнавчої літератури «Карпатика», де на них очікувала з цікавими розповідями і виданнями його очільниця Марія Чорній.

Пообідавши, школярі вирушили на медичний факультет УжНУ. Ця частина дня запам’яталася особливо, адже учасники Літнього університету побачили справжні медичні препарати, зразки людських кісток та органів.
Свідки сьомого дня Літнього університету дізналися фірмовий секрет здійснення мрій, розглядали цінні книжки та... справжні людські черепи

Михайло Гаврилець спілкується з учнями
Михайло Гаврилець спілкується з учнями

Про кафедру анатомії людини та гістології розповідав лаборант Михайло Гаврилець: «Наша кафедра є фундаментальною. Це перша кафедра, на яку ви потрапляєте, щойно вступите на медичний. Навчання тут триває 3 семестри, впродовж яких вивчаємо будову тіла людини. Студенти мусять знати назву кожної кістки та кожної структури на кожній кістці – це дуже важко, але водночас і дуже цікаво. Наша молодь вчиться як на пластикових реконструкціях, так і на натуральних препаратах. Кожен організм має свої особливості, а тут ви бачите справжні кістки справжніх людей. За ними ми вміємо визначати травми, яких зазнала людина при житті, можемо встановити причини смерті, вік, стать тощо».

Свідки сьомого дня Літнього університету дізналися фірмовий секрет здійснення мрій, розглядали цінні книжки та... справжні людські черепиНайбільший інтерес викликали черепи, адже вони теж – справжні. «На нашій кафедрі читають також курс судово-медичної експертизи. І всі ці черепи, на жаль, колись були предметами судово-медичних досліджень. Нині вони є речовими доказами у судових справах. Тобто належали людям, які померли не своєю смертю», – приголомшив Михайло Гаврилець.

Не обійшлося, звісно, без селфі та відривання рук скелетам :). Школярі навіть намагалися трохи полегшити «життя» черепам – віяли на них вітерцем.

Після фотосесії наступна зупинка – кафедра гігієни та загальної медицини. Тут школярі почули про те, що гігієна полягає не тільки в тому, щоб помити руки і почистити зуби. Це стосується всіх елементів довкілля, що впливають на людину. Цей розділ медицини займається визначенням оптимальних чинників, щоб людина почувалася комфортно і була здоровою – йдеться про температуру повітря, вологість, густину рідин та навіть безпеку при радіації тощо.

А після насиченого новою інформацією дня юнацтво жваво його обговорювало й ділилося фотографіями.

Вікторія Кенідра, Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.