Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Факультет інформаційних технологій впевнено дивиться в майбутнє

Розмова з деканом ФІТ Ігорем Повханом напередодні старту вступної кампанії

0 741
Факультет інформаційних технологій впевнено дивиться в майбутнє
Ігор Повхан
Незабаром розпочнеться вступна кампанія, до якої серйозно готується Ужгородський національний університет. Що може запропонувати майбутнім абітурієнтам факультет інформаційних технологій, розповів декан підрозділу Ігор Повхан.
  • Ігорю Федоровичу, може, спочатку ознайомте наших читачів загалом із факультетом інформаційних технологій Ужгородського університету?

– Наш підрозділ досить молодий в УжНУ – веде свою історію з 1 вересня 1996 року, коли приступили до навчання найперші 20 студентів. Нині на денній та заочній формах навчання факультету інформаційних технологій нараховується понад 500 студентів. Погодьтеся, такий показник засвідчує добрий статус підрозділу – число абітурієнтів, які бажають у нас учитися, постійно зростає. Візьмімо, до прикладу, тенденції останнього часу. Якщо у 2015–2016 н. р. на перший курс денного відділення було набрано 62 колишніх школярів, то через рік на перший курс зарахували 74 студентів, а в 2017–2018 н. р. вже 82. З урахуванням охочих учитися на заочному відділенні та випускників природничо-гуманітарного коледжу УжНУ, які побажали продовжити здобувати освіту на факультеті інформаційних технологій, у 2015–2016 н. р. ми набрали 115 нових студентів, у 2016–2017 н. р. – 120, а у 2017– 2018 н. р. – 124. Причому число студентів-контрактників перевищило кількість тих, хто навчається коштом держбюджету. Тобто факультет з року в рік стає все більш привабливим і прибутковим.

Факультет інформаційних технологій впевнено дивиться в майбутнє
Фикладачі ФІТ з деканом Ігорем Повханом
  • Які спеціальності пропонуєте молоді?

– Нині факультет інформаційних технологій забезпечує підготовку фахівців за такими спеціальностями:

  • 121 – «Інженерія програмного забезпечення» (бакалавр, магістр);
  • 122 – «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (бакалавр, магістр та доктор філософії).

У рамках спеціальності 122 – «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (бакалавр) готуємо фахівців за двома спеціалізаціями – «Комп’ютерні науки» та «Інформатика».

Поряд із основними напрямами випускник здобуває додаткову кваліфікацію викладача інформатики. Така подвійна фахова профспрямованість надає можливість нашим випускникам успішно конкурувати на ринку праці.

Факультет інформаційних технологій впевнено дивиться в майбутнє
Декан ФІТ з колективом кафедри ПЗС
  • Цього року факультет збагатився ще однією спеціальністю…

– Так,  2018-го ліцензовано й відкрито  спеціальність 126 – «Інформаційні системи та технології». Випусковою для неї планується кафедра інформатики та фізико-математичних дисциплін (ІФМД). А бакалаврів та магістрів зі спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» готує кафедра програмного забезпечення систем (ПЗС).

Бакалаврів, магістрів і докторів філософії зі спеціальності «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» готує кафедра інформаційних управляючих систем та технологій (ІУСТ). Мені приємно відзначити, що факультетські підрозділи очолюють працьовиті, ініціативні й творчо налаштовані завідувачі: доценти Олександр Лавер (кафедра ІФМД) та Олександр Міца (кафедра ІУСТ); а нещодавно Вчена рада УжНУ одноголосно проголосувала за кандидатуру доцента Юрія Білака на посаду завідувача кафедри ПЗС. З ним пов’язую великі надії.

Інформація для охочих вступати на наш факультет: конкурсні предмети – українська мова та література, математика та на вибір (іноземна мова, фізика), а також середній бал атестата та бали за особливі успіхи.

  • Чим приваблюватиме майбутніх абітурієнтів факультет інформаційних технологій?

– У нас студенти здобувають фах за актуальними, запитаними сьогоденням спеціальностями: усі три – «Інженерія програмного забезпечення» , «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» й «Інформаційні системи та технології» – по своєму цікаві. Досить, думаю, навести тільки назви деяких спецкурсів, щоб зацікавити тих абітурієнтів, які мріють стати новими Ґейтсами та Цукербергами: «Графічне та геометричне моделювання», «Веб-технології та веб-дизайн», «Комп’ютерна графіка», «Комп’ютерні мережі», «Управління ІТ-проектами», «Розробка Інтернет клієнт-серверних систем», «Технологія програмування та створення програмних продуктів» та багато інших.

Окремо зауважу, що з нової спеціальності «Інформаційні системи та технології» планується читання таких спецкурсів: «Проектування та дизайн цифрових продуктів», «Об’єктно-орієнтоване програмування», «Крос-платформне програмування», «WiMAX мережі», «IP-телефонія», «Комп’ютерний дизайн і 3D-моделювання», «Мікроконтролерні та робототехнічні системи», «Технології захисту інформації», «Провідні та безпровідні мережі».

Знання, здобуті студентами на лекційних і практичних заняттях, доповнюються технологічними й виробничими практиками на підприємствах і провідних ІТ-установах Ужгорода та області.

Факультет інформаційних технологій впевнено дивиться в майбутнє
Декан Ігор Повхан зі школярами-інформатиками

Окрім читання певних дисциплін і спецкурсів, шліфуванню майбутнього ІТ-івця слугує доволі потужний олімпіадний рух на факультеті, чим завдячуємо подвижницькій роботі завідувача кафедри ІУСТ доцентові Олександру Міці та його учням (Сергію Оришичу, Єгору Бобику та іншим). Саме завдяки зусиллям Олександра Міци та його однодумців – вчителів інформатики (Миколи Дроня та ін.) – олімпіадний рух з інформатики серед учнів середніх шкіл Закарпаття став знаковим явищем в Україні. Олімпіадні успіхи студентів факультету інформаційних технологій є широковідомі не тільки в нашій державі, а й у цілому світі.

На старших курсах студенти нашого факультету активно залучаються до наукової роботи. У цьому сенсі перспективними є такі напрями:

  • Співпраця факультету інформаційних технологій (відповідальні – декан І. Ф. Повхан та доценти кафедри програмного забезпечення систем Ю. Ю. Білак та В. І. Кут) з міжнародною корпорацією ІВМ, яка почалася в 2017–2018 н. р (див. за посиланням).
Декан Ігор Повхан, доц. Василь Кут з гендиректором компанії IBM Пенко Діневим
Декан Ігор Повхан, доц. Василь Кут з гендиректором компанії IBM Пенко Діневим
  • Великий інтерес викликають дослідження завідувача кафедри ІУСТ доцента О.В. Міци та ст. викладача кафедри ІФМД Б.О. Матяшовської з розробки програмного забезпечення для створення інтерактивної мапи говорів української мови спільно з фахівцями філологічного факультету.
  • Під керівництвом доцента кафедри ІУСТ О.М. Левчука студенти активно займаються проблемами робототехніки, зокрема виграли «срібло» на Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності (робототехніка) WorldSkills Ukraine, який відбувся у лютому 2017 року.
Факультет інформаційних технологій впевнено дивиться в майбутнє
Філія ФІТ в ОАЕ ☺
  • викладачі факультету інформатики – доц. Олексій Дробнич та ст. викладач Мирослава Дробнич в Об’єднаних Арабських Еміратах створили програмне забезпечення для робота – помічника вчителя, що дістало високу оцінку міністра освіти ОАЕ і посилило авторитет нашого факультету й Ужгородського університету в цілому (див. за посиланням).
  • Ким можуть працювати випускники факультету інформаційних технологій після завершення навчання?

Їм до снаги такі напрямки «комп’ютерної» діяльності:

  • web-програміст;
  • прикладний програміст;
  • системний програміст;
  • фахівець з інформаційних технологій;
  • адміністратор баз даних;
  • інженер з програмного забезпечення комп’ютерів;
  • інженер з комп’ютерних систем;
  • інженер-системотехнік;
  • викладач інформатики.

Тож запрошую всіх охочих абітурієнтів вступати на факультет інформаційних технологій Ужгородського національного університету та здобути актуальну на сьогодні професію, з якою впевнено простуватимете в майбутнє.

Розмовляв завідувач кафедри інформатики та
фізико-математичних дисциплін, доцент Олександр Лавер

 

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.