Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Факультет туризму та МК започаткував конкурс учнівських дослідницьких робіт «Скарби Срібної землі» та гастрономічний челендж «Смачне Закарпаття»

Конкурсантів і керівників було запрошено на урочистості з нагоди 10-річчя факультету туризму та міжнародних комунікацій, де відбулося нагородження

0 97
Мета конкурсу – пошук обдарованих учнів, зацікавлених у розвитку й популяризації туризму на Закарпатті, залучення їх до досліджень актуальних проблем сфери гостинності, унікальних туристичних об’єктів та оригінальних готельно-ресторанних закладів. Завданням для гастрономічного челенджу обрали авторське приготування учнями страви закарпатської кухні та її презентація.

Факультет туризму та МК започаткував конкурс учнівських дослідницьких робіт «Скарби Срібної землі» та гастрономічний челендж «Смачне Закарпаття»

До участі запросили школярів 9–11 класів шкіл Закарпаття. Конкурс і челендж проводили в два етапи. Перший відбувся заочно: журі оцінювало актуальність, новизну дослідницьких робіт і рекомендувало до участі в наступній стадії.

Другий етап проходив 21 квітня в режимі онлайн. Учні шкіл №№3, 6, 19 м.  Ужгорода, а також Тур’є-Реметівської, Колочавської та Бакошської, презентували свої дослідницькі роботи й відеоролики. З вітальним словом до конкурсантів звернувся президент Закарпатської туристичної організації «Закарпаття» Федір Шандор. Приємною несподіванкою для присутніх стали оголошені особливі призи від професора з окопу – відпочинок у термальних водах «Косино» та вечеря у корчмі «Підкова».

Також привітала конкурсантів голова журі, деканеса факультету  Наталія Габчак та члени журі: професорка Ганна Машіка, професор Роман Корсак, доцентка Руслана Жовтані. Модератором виступила авторка ідеї цього заходу доцентка Уляна Ханас. У конкурсі взяли участь також вчителі-керівники учнівських робіт.

Предметом дослідження старшокласників стали як маловідомі природні й історико-культурні об’єкти, так і оригінальні аспекти відомих туристичних локацій, особливості роботи готельно-ресторанних комплексів з початку повномасштабного вторгнення, допомога біженцям.

У номінації гастрономічний челендж «Смачне Закарпаття» конкурсанти демонстрували власні відео з авторськими рецептами приготування закарпатських страв: кіфликів оранко, колочавської ріплянки, великодньої грудки, пеленят, токану. Закарпатська народна музика, елементи етнічного костюма й дизайну, використані в роликах, підкреслювали шанобливе ставлення до традицій Закарпаття.

Отож преможцями конкурсу стали:
1. У номінації «Унікальні туристичні місця»

І місце – Валерія Балог, учениця Тур’є-Реметівської ЗЗСО І-ІІІ ст., робота «У пошуках метеориту», керівники Юліана Микитюк та Едуард Воронич;

ІІ місце – Георгій Газій, учень спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 м.Ужгорода, робота «Базальтові стовпи – віднайдена історія в камені», керівник Ольга Вакулка;

ІІІ місце розділили: Вероніка Гапак, учениця Тур’є-Реметівської ЗЗСО І-ІІІ ст., робота «Таємниці оригінальних пам’яток», керівники Людмила Воронич та Станіслав Скубенич та Юрій Кріль, учень ЗОШ І-ІІІ ст. №19 м. Ужгорода, робота «Скарби Ужанської долини», керівник Валерія Скомська.

Особливі призи від Закарпатської туристичної організації «Закарпаття» отримали: сертифікати на відпочинок у термальних водах «Косино»: Андрій Папіш, учень Бакошського ліцею імені Івана Франка, робота «Закарпаття – край туристичний», керівник Марія Герей;
Ерік Пилип, учень Тур’є-Реметівської ЗЗСО І-ІІІ ст., робота «Символ віри, надії й любові», керівник Ельміра Пилип;

Сертифікати на вечерю у корчмі «Підкова»: Євген Балко, учень спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 м.Ужгорода, робота «Скарби Срібної землі», керівник Ірина Хохлова; Юлія Калька, учениця ЗОШ №6 м.Ужгорода, робота «Неймовірне Закакрпаття», керівник Ярослава Косачевич.

2. У номінації «Готельно-ресторанні особливості Закарпаття»

І місце – Медея Деметрадзе, учениця спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 м.Ужгорода, робота «Медея – готельно-ресторанний комплекс, де оживає історія», керівник Надія Пермякова;

ІІ місце – Вікторія Гісем, учениця спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 м.Ужгорода, робота «Оздоровлення та відпочинок в готелях Закарпаття», керівник Ольга Боднарчук;

ІІІ місце розділили: Назар Павлюх, учень ЗОШ І-ІІІ ст. №19 м. Ужгорода, робота «Готельно-рсторанні особливості Закарпаття: історія, сучасний стан та перспективи розвитку», керівник Валерія Скомська та Оксана Шетеля, учениця Колочавської ЗЗСО №2, робота «Колочавська ріплянка», керівник Олеся Шетеля.

3. У номінації гастрономічний челендж «Смачне Закарпаття»

І місце – Катерина Лазарчик, учениця ЗОШ №6 м.Ужгорода, відоеролик «Кіфлики», керівник Ярослава Косачевич;

ІІ місце – Антоніна Панющик, учениця ЗОШ №6 м.Ужгорода, відоеролик «Пасхальна грудка», керівник Ярослава Косачевич;

ІІІ місце – Юліанна Гере, учениця НВК ЗОШ І ст. – угорськомовна гімназія», відеоролик «Кіфлики оранко», керівник Еніке Гей.

Сертифікатом на відпочинок у термальних водах «Косино» відзначено Медею Деметрадзе, відеоролик «Пеленята», керівник Надія Пермякова.

Члени журі відзначили оригінальність тематики робіт, високий рівень знань і зацікавленості, логічну послідовність викладення матеріалу й аргументованість висновків. Особливо варто виокремити емоційну атмосферу, в якій домінувала усвідомлена любов до природи й культури рідного Закарпаття та повага до традицій.

Конкурсанти й керівники були запрошені на урочистості з нагоди 10-річчя факультету туризму та міжнародних комунікацій, де відбулося нагородження. Професор Ігор Король вручив переможцям дипломи, грошові премії, сертифікати та сувеніри.

Загалом проведений конкурс мав схвальні відгуки учнів і вчительської спільноти, тож сподіваємося на успішне майбутнє! Миру й Перемоги нам!

Інформацію підготувала кандидатка філософських наук Уляна Ханас
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.