Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про кібербезпеку в контексті війни та підготовку фахівців дискутували на міжнародній конференції «ITSec: безпека інформаційних технологій»

У масштабному науковому форумі, що тривав у гібридному форматі, взяли участь представники трьох країн – Польщі, Казахстану, України – дослідники з 20 університетів.

0 403
В Ужгородському університеті відбулася масштабна (вже ХІІ) Міжнародна науково-технічна конференція «ITSec: безпека інформаційних технологій». Цьогоріч її присвятили 90-річчю Національного авіаційного університету (НАУ). Організаторами конференції, що тривала 3–4 травня, стали Національний авіаційний університет,  Ужгородський національний університет, ГО «Асоціація спеціалістів кібербезпеки», зокрема кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки. Підтримала конференцію Закарпатська обласна військова адміністрація.

Про кібербезпеку в контексті війни та підготовку фахівців дискутували на міжнародній конференції «ITSec: безпека інформаційних технологій»Метою наукового форуму було представлення сучасних досягнень і результатів досліджень у всіх аспектах інформаційної та кібербезпеки, бізнес-аналітики та консолідації інформації. Учасникам пропонували 17 актуальних напрямків, зокрема: інформаційне протиборство та захист від інформаційної зброї; кібервійни та проблеми розробки і використання засобів захисту від кіберзброї; кібербезпека, протидія кібертероризму та організованій кіберзлочинності; фізико-технологічні проблеми захисту інформації; захист критичної інформаційної інфраструктури держави; криміналістичний аналіз комп’ютерних систем; безпека кіберфізичних систем; криптологія, стеганологія та квантова криптографія; приватність та інформаційна безпека в соціальних медіа тощо.

У конференції, що тривала в гібридному форматі, взяли участь представники трьох країн – Польщі, Казахстану, України – дослідники з 20 університетів.

Науковий захід відкривали ректори двох університетів: НАУ Максим Луцький та УжНУ Володимир Смоланка. У своїх виступах наголосили на актуальності кібербезпеки та захисту інформації в умовах війни та побажали плідної роботи, продуктивних дискусій під час пленарного і секційних засідань.

До учасників конференції також звернулися заступник голови ЗОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Пацкан; начальник Держспецзв’язку в Закарпатській області Петро Маркевич; директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту ЗОВА Мар’яна Марусинець; начальник управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ЗОВА Василь Гомонай; заступник начальника відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Михайло Танчинець.

Кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки співпрацює із Закарпатською ОВА для захисту кіберпростору. Заступник голови Закарпатської ОВА Олександр Пацкан переконаний, що в області й Україні загалом вкрай важливо ефективно розбудовувати систему інформаційної та кібербезпеки. У вітальному слові він підкреслив важливість конференції для наукової спільноти та, зокрема, студентів профільних спеціальностей.

Мар’яна Марусинець вручає подяку василю Різаку
Мар’яна Марусинець вручає подяку василю Різаку

Розвиток напряму інформаційної та кібербезпеки в УжНУ особисто підтримує директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту ЗОВА Мар’яна Марусинець. Під час конференції «ITSec: безпека інформаційних технологій» вона вручила подяку докторові фізико-математичних наук, професору, завідувачеві кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки Василю Різаку та всьому колективу кафедри – «за підготовку висококваліфікованих спеціалістів із технічного захисту інформації, плідну науково-педагогічну діяльність та значний внесок у розбудову освіти і науки області».

Начальник управління Держспецзв’язку в Закарпатській області Петро Маркевич підкреслив, що такі заходи, як конференція ITSec, – це чудова нагода для обміну досвідом, обговорення останніх тенденцій, нових ідей та підходів, що дозволять посилити кіберзахист нашої країни. «Вдячний організаторам за те, що забезпечили широкий спектр тематичних секцій, які охоплювали такі важливі аспекти безпеки, як кібербезпека, проблеми захисту інформації, ризик-менеджмент, технології CERT/CSIRT, управління інцидентами інформаційної безпеки та інші. А також участникам – за ґрунтовні доповіді та презентації. Нагадаю, що Держспецзв’язку всіляко підтримує молодь, зокрема студентів, – наших майбутніх кіберзахисників. Ми активно співпрацюємо з кафедрою твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ. Фахівців із кібербезпеки, що працюють у нашому управлінні, залучають до навчального процесу: вони проводять семінари, беруть участь в інших освітніх заходах і готові надавати молоді будь-яку фахову допомогу у вивченні питань галузі. Також представники управління входять до складу комісій із захисту дипломних і курсових робіт студентів, що навчаються за спеціальністю «Кібербезпека», – зазначив Петро Маркевич.

Про кібербезпеку в контексті війни та підготовку фахівців дискутували на міжнародній конференції «ITSec: безпека інформаційних технологій»Заступник начальника відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Михайло Танчинець розповів, що співпраця між його відділом на університетом нині виходить на новий рівень: невдовзі підпишуть меморандум, будуть студентів приймати на практику для виконання різних завдань, а з нового навчального року братимуть участь у навчальному процесі на факультеті. «Конференція «ITSec: безпека інформаційних технологій» дуже важлива, оскільки під час заходу практики спілкуються з теоретиками, що завжди на користь. Проблемні питання, розглянуті на конференції, актуальні. Крім того, важливе особисте, неформальне спілкування під час таких заходів. Тому я дуже задоволений, готовий і надалі брати участь у таких заходах», – додав Михайло Танчинець.

У рамках міжнародних проєктів кафедра розпочала співпрацю із управлінням цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ЗОВА. Начальник управління Василь Гомонай зауважив: «Ми готові сприяти організації практики студентів на підприємствах, базах, що спеціалізуються в такому напрямку. Від конференції – найкращі враження. З УжНУ співпрацюємо давно у напрямку цифровізації, проводили різні заходи на базі університету. Тепер у пріоритеті, причому не тільки в Україні, а в цілому світі, – підготовка фахівців із кіберзахисту. Ми розуміємо, що для якісного навчання спеціалістів потрібно допомагати університету – технікою, в організації таких конференцій та інших заходів, тож будемо підтримувати виш».

Пленарне засідання модерував доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри безпеки інформаційних технологій факультету кібербезпеки та програмної інженерії НАУ Олександр Корченко. У цій частині конференції дискутували не тільки про проблеми кіберпростору, а й представили розвиток відповідного напрямку в УжНУ.

Василь Різак
Василь Різак

Історію появи, сучасний стан та перспективи спеціальності «Кібербезпека та захист інформації» під час конференції презентував доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки УжНУ Василь Різак.

«У 1997 році Державний комітет з питань державних таємниць і технічного захисту інформації визнав УжДУ одним з небагатьох університетів України, які спроможні розпочати підготовку таких фахівців. На той час тут уже десятиліттями займалися дослідженнями запису інформації на халькогенідних матеріалах, була створена і діяла єдина в Україні технологічна лабораторія з культивування галобактерій та виділення БР і розроблено технологію одержання плівок на його основі, які виявилися надзвичайно перспективними у сфері захисту інформації. Водночас колектив нашої кафедри спільно з ІЕФ НАНУ включився в роботу з розвитку грід-мережі в Україні. Ми тісно співпрацювали з колегами з НАУ, про що свідчить видання підручників у співавторстві викладачів обох університетів. Згодом за сприяння сьогодні вже ексректора НАУ проф. Віталія Бабака на посаді заступника міністра МОН України ухвалило рішення про створення в УжНУ окремого підрозділу з підготовки фахівців із захисту інформації з обмеженим доступом – кафедру прикладної фізики», – зазначив Василь Михайлович.

Полігон для проведення комплексних навчань з багаторівневого захисту від кібератак
Полігон для проведення комплексних навчань з багаторівневого захисту від кібератак

На базі кафедри ТЕІБ створено Закарпатський науково-технічний центр захисту інформації. Вирішенню проблем кібербезпеки й навчанню студентів сприяє лабораторія ТЗІ, для якої вдалося отримати сучасне серверне обладнання СISCO, що дозволило створити кіберполігон. Результати досліджень, виконаних тут, студенти оприлюднюють на конференціях та ІКТ.

Серверне обладнання академії CISCO
Серверне обладнання академії CISCO

Під час першого виїзного засідання Національного кіберкластеру при РНБО саме в Ужгороді УжНУ назвали одним із найкращих серед вишів західного регіону з підготовки фахівців з кібербезпеки.

Віднедавна кафедра співпрацює з USAID, що дає доступ до курсів і кіберполігону RangeForce. Тепер готують меморандуми про співпрацю з кіберполіцією та Департаментом держспецзвязку.

Кіберфахівці УжНУ мають гідну платформу для публікації наукових результатів – розділ «Фізико-технологічні проблеми забезпечення інформаційної безпеки» у «Віснику УжНУ. Серія Фізика», який індексується в наукометричній базі SCOPUS. Наукове видання планують зробити ще й фаховим у категорії «А» зі спеціальності «Кібербезпека».

Тісна співпраця зі вченими Італії та Словаччини, проведення конференцій разом із закордонними та українськими колегами дають можливість долучитися до європейської квантової комунікаційної інфраструктури, а саме – до квантового інтернету. Крім того, такі заходи підтверджують запитаність напряму, що забезпечує кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки УжНУ – для цифровізації, розвитку нашої держави і, звісно, для її захисту.

Медіацентр УжНУ за матеріалами кафедри ТЕІБ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.