Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Гуртківці-журналісти екскурсували медійним підрозділом УжНУ та пробували себе в ролі телевізійників

Організували екскурсію гостям з Мукачівського центру дитячої та юнацької творчості керівниця гуртка, тележурналістка з багаторічним стажем Ядвіга Балога разом із деканесою філологічного факультету Галиною Шумицькою та викладачами кафедри журналістики УжНУ

0 397

Гуртківці-журналісти екскурсували медійним підрозділом УжНУ та пробували себе в ролі телевізійників

Вихованці гуртка «Юні журналісти», що працює при Мукачівському центрі дитячої та юнацької творчості, 17 червня побували на відділенні журналістики УжНУ. Організували екскурсію керівниця гуртка, тележурналістка з багаторічним стажем Ядвіга Балога разом із деканесою філологічного факультету Галиною Шумицькою та викладачами кафедри журналістики. Школярам 6–11-х класів не тільки показали навчально-практичну базу медійного підрозділу, а й провели майстер-класи з верстки газети і телевізійної журналістики.
Євген Соломін знайомить учнів з медійним підрозділом УжНУ
Євген Соломін знайомить учнів з медійним підрозділом УжНУ

З медійним підрозділом гуртківців знайомили доцент кафедри, власкор телеканалу «НТН» Євген Соломін та викладачі, журналісти Віталій Завадяк, Наталія Толочко. Розпочали невимушене спілкування в редакції газети «Погляд». В. о. завідувача кафедри Євген Соломін коротко розповів про відділення та поділився історіями з тележурналістики. «Те, чим я живу останні 20 років, – це журналістика. Я розмовляю з вами, а через 20 хвилин не знаю, де опинюся. Це робота без вихідних, постійно у вирі подій, але цей стиль життя мені до вподоби. Люблю інформаційну журналістику, новині програми. Мені подобається дізнаватися про все першим і розповідати іншим. Сьогодні ви спробуєте себе в ролі тележурналістів. Можливо, зрозумієте – ваше це чи ні. Кожна сфера журналістики приваблива по-своєму. Ми в університеті даємо базу. На різних курсах наші студенти вивчають різну журналістику. Починають із друкованої, продовжують радіо, телебаченням, закінчують онлайн-журналістикою. Із якою сферою пов’язати майбутнє – обираєте ви», – відзначив доцент кафедри журналістики.

Тетяна Лесюк.
Тетяна Лесюк

Євген Соломін і Наталія Толочко розповіли студентам про навчально-практичну базу відділення. Зосередили увагу на спеціалізації «Реклама та піар». Зокрема, зазначили, що на відділенні журналістики є телерадіоцентр, у процесі створення – мультимедійна студія. Студенти здобувають навички на трьох онлайн-майданчиках – у Медіацентрі УжНУ, на cайті відділення журналістики та платформі «Media Vista», роботу яких забезпечують викладачі кафедри.

З особливостями університетської газети «Погляд», яка функціонує при кафедрі, школярів знайомила студентка Тетяна Лесюк. Вона працює в редакції цього видання з другого курсу, здобула тут значний журналістський досвід. Школярам підготувала короткий майстер-клас із верстки номера, показала функції програми «InDesign», завдяки яким текст опиняється на газетній шпальті.

Віталій Завадяк проводить майстер-клас для юних журналістів
Віталій Завадяк проводить майстер-клас для юних журналістів

Неабияку активність юні гуртківці демонстрували під час майстер-класу з тележурналістики, який провів викладач кафедри, заступник головного редактора Медіацентру Віталій Завадяк. Понад годину діти практикувалися в тележурналістиці. Перед камерою трохи хвилювалися, але наполегливість і бажання перемогли: кожен здобув новий досвід, спробував журналістику, так би мовити, на смак. Розповідали про свої захоплення, мрії, а дехто встиг вивчити запропоновані викладачами медіатексти та з ними виступити в ролі телевізійника.

 

Гурток «Юні журналісти» працює при Мукачівському центрі дитячої та юнацької творчості. Схожий осередок створено і при Мукачівській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім. О.С.Пушкіна. Заняття тривають двічі на тиждень.

Галина Шумицька, Ядвіга Балога, Віталій Завадяк та Євген Соломін зі школярами
Галина Шумицька, Ядвіга Балога, Віталій Завадяк та Євген Соломін зі школярами

Функціонують три групи: початкова, основна, та вищий рівень. Ядвіга Балога, яка керує гуртком при ЦДЮТ третій рік поспіль, розповідає, що тут навчаються діти з 12-ти років, однак є випадки, коли приходять і трохи раніше з друзями, братами, сестрами і потім залишаються. Загалом у гуртку навчається близько 30 осіб, однак упродовж року кількість періодично змінюється.

«Діти приходять не тільки тому, що прагнуть бути журналістами, а щоб розвиватися, навчитися комунікувати, грамотно висловлюватися. Я практикую інтерактивне навчання. Проводимо дискусії, круглі столи, нещодавно створили газету з дитячими роботами. Спонукаю школярів до практики в редакціях ЗМІ, хочу, щоб вони подивилися, як працюють журналісти. Коли є можливість, то діти завжди йдуть на зйомки. Стоять поруч, дивляться, чи це їм подобається, чи ні. Наприклад, минулого року школяр мав практику режисера на телебаченні. У багатьох закарпатських медіа працюють мої колеги, тому йдуть назустріч. У нашому гуртку часто бувають гості – представники різних професій. На початку року складаємо перелік осіб, яких хочемо запросити. Серед них є лікарі, журналісти, спортсмени, священники, юристи, навіть паталогоанатоми. Я не ставлю собі за мету, щоб вихованці точно вступили на журналістику після закінчення навчання. Є діти, які пішли в медицину, психологію, але вдячні за те, що навчилися в гуртку спілкуватися, викладати свої думки», – розповіла Ядвіга Балога.

Дмитро Ладомиряк
Дмитро Ладомиряк

Гуртківці теж поділилися враженнями від екскурсії на відділенні журналістики та своїми планами на майбутнє. Так, 9-класник Дмитро Ладомиряк мріє стати спортивним журналістом. Він займається в гуртку три роки поспіль. У майбутньому хоче навчатися журналістиці в Ужгороді або Києві. Хлопець вже має досвід інтерв’ю з голкіпером юнацької команди «Динамо» Київ Русланом Нещеретом.

Каріна Якубовська
Каріна Якубовська

Каріна Якубовська прийшла в гурток два роки тому, бо їй подобалося писати тексти, а також прагнула розвитку. Зараз дівчина закінчила 7-й клас і в роздумах, ким хоче стати в майбутньому. Хотіла вступити на журналіста, зараз міркує про професію програміста. Розповіла, що в гуртку вони виконують різні творчі завдання. Вже мають публікації на сайті «Mukachevo.net», готують дописи на сторінку у соцмережі «Фейсбук». Завдяки вчительці Ядвізі Іванівні школярка спробувала себе і в тележурналістиці, знімалася в телепрограмах на «М-Студіо». Каріна зазначає, що любить писати статті, може підготувати чималий за обсягом текст, якщо її зацікавить тема.

Настя Горват
Настя Горват

Цьогорічна випускниця школи та гуртка Настя Горват опановувала ази журналістики упродовж трьох років. З дитинства полюбляла писати твори, має книгу з власними віршами. Дівчину цікавить журналістика, хоче пов’язати життя з цією професією та планує вступати на відділення журналістики УжНУ. Поки що не вирішила, яка журналістика найбільше подобається – друкована, радійна чи телевізійна, утім переконана, що під час навчання зможе визначитися зі сферою та успішно розвиватися в ній.

Антон Валтер
Антон Валтер

Антон Валтер закінчив 10-й клас. Зазначає, що після екскурсії його думка про журналістику не змінилася, бо завжди з повагою ставився до цієї професії. Утім себе у ній поки що не бачить. Розглядає УжНУ як заклад для здобуття вищої освіти, буде пробувати вступати сюди наступного року. Екскурсія на відділення журналістики школяру дуже сподобалася, очікування більш ніж виправдані.

Зі схожими враженнями від екскурсії поїхали з УжНУ й інші гуртківці. Зізналися наприкінці, що перед поїздкою не думали, що буде так цікаво, що на відділенні працюють такі приємні люди. А коли Галина Шумицька запитала, ким себе бачать у майбутньому, називали професії і журналіста, й програміста, й економіста і, звісно, депутата. Юнацькі мрії ще можуть змінитися, однак комунікативні навички, які здобувають у гуртку, під час освітніх та розважальних заходів, однозначно допоможуть у житті. На згадку про екскурсію медійним підрозділом зробили спільне радісне фото, адже позитивних емоцій залишилося більш ніж достатньо.

Наталія Толочко
Фото авторки та Наталії Волколуп
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.