Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Провідні науковці Інституту кібернетики стали лекторами для студентів та аспірантів Ужгородського університету

Залучення провідних учених з академічних установ до навчального процесу допомагає молодим пошукувачам реалізуватися в науковому світі

0 290
Співпраця Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАНУ та Ужгородського національного університету має дуже тривалу історію.

Тут можна згадати і Михайла Бабича, випускника Ужгородського університету, який у 1963 році вступив до аспірантури Інституту кібернетики і пройшов усі щабелі від молодшого до провідного наукового співробітника, захистивши кандидатську та докторські дисертації. Михайло Данилович часто був головою державних екзаменаційних комісій в Ужгородському університеті.

Інша випускниця Ужгородського університету – Ольга Перевозчикова – з 1974 року пов’язала свою долю з Інститутом кібернетики, стала лауреатом Премії НАН України ім. В.М.Глушкова (1999 р.), двічі лауреатом Державної премії України (1991 і 2002 рр.) та заслуженим діячем науки і техніки України (2009 р.). У 2003 році Ольга Перевозчикова була обрана членом-кореспондентом НАН України.

У 1982 році в спецраді при Інституті кібернетики була захищена докторська дисертація завідувачем кафедри обчислювальної математики Юрієм Черваком на тему «Методи лексикографічної оптимізації, їх застосування і реалізація».

Відзначимо й випускника Закарпатського державного університету Сергія Васильєва, який у 2004 році вступив до аспірантури Інституту кібернетики, а 2008-го успішно захистив кандидатську дисертацію на тему «Складність задач та ефективність процедур розпізнавання». Сергій Васильєв за якийсь час повернувся викладати в ЗакДУ, аж доки не вирішив поїхати працювати в Силіконову долину.

Під час лекції
Під час лекції

Вище наведено лише незначну частинку відносин між Інститутом кібернетики імені В.М. Глушкова НАНУ та Ужгородським національним університетом. У 2015 році з’явилося рішення зафіксувати співпрацю у формі договору про науково-технічне співробітництво. Ця угода не є формальністю. Науковці Інституту кібернетики щороку читають лекції для студентів та аспірантів Ужгородського університету (наприклад, ось 12 зустрічі на факультеті математики та цифрових технологій і лекції з теорії ігор, логістики, моделей і алгоритмів в економіці для айтівців).

Минулого тижня студенти й аспіранти УжНУ мали змогу послухати лекції провідних фахівців Інституту кібернетики – завідувача відділу методів комбінаторної оптимізації та інтелектуальних інформаційних технологій, члена-кореспондента НАНУ, доктора технічних наук Леоніда Гуляницького про прикладні методи комбінаторної оптимізації та завідувача відділу методів негладкої оптимізації, доктора фізико-математичних наук Петра Стецюка щодо методів Шора з розтягом простору.

Почесним гостем на заходах був один із учнів Наума Шора – професор з Молдови Димітру Соломон. Наприкінці лекції науковці Інституту кібернетики та Димітру Соломон презентували цілу колекцію книг двом підрозділам Ужгородського університету – кафедрі кібернетики і прикладної математики (очільник – Федір Гече) та кафедрі інформаційних управляючих систем та технологій (завідувач – Олександр Міца).

Розвиток такої всебічної співпраці є надзвичайно корисним для закладів вищої освіти, а лекції провідних учених з академічних установ є добрим орієнтиром молодим пошукувачам для реалізації себе в науковому світі!

За інформацією факультету інформаційних технологій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.