Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як студенти ФІМВ одним махом з екскурсіями у величному Хотині та мальовничому Кам’янці-Подільському побували

Доцент Ігор Прохненко вкотре здійснив заповітне бажання молоді поринути у світ таємничого й непізнаного

0 11 127
Коли академічні канікули 2023 року перестрибнули за свій екватор, студенти факультету історії та міжнародних відносин уже можуть козирнути об’ємним традиційним щорічним твором «Як я провів літо». Перегортаючи сторінки щоденника й альбому зі світлинами, історики, маркетологи, міжнародники, менеджери згадували позитивні миті екскурсійних маршрутів замками Закарпаття, каскаду поїздок до Львова, Кам’янця-Подільського та Луцька. Але законне заповітне бажання вчорашніх абітурієнтів Ужгородського університету мати ще додаткові бонус-емоції від навчання саме в цьому виші знов і знов кликало у світ таємничого й непізнаного.

Як студенти ФІМВ одним махом з екскурсіями у величному Хотині та мальовничому Кам’янці-Подільському побувалиМоніторингова місія студентів-активістів інтелектуальним штурмом шматувала пропозиції, розривала на атоми й молекули теоретичні напрямки руху, намалювавши у підсумку безліч нових можливостей, серед яких вишенькою на тортику виглядала перспектива відвідати за один раз аж два з семи чудес України (Хотин і Кам’янець-Подільський). І то все це дійство передбачало смішно мізерні фінансові видатки, мінімальні втрати часу, а дві ночівлі поглинала їзда в комфортабельному вагоні Укрзалізниці. А як винагорода для вихованців факультету: ландшафтні дива Чернівецької та Хмельницької областей, дивовижні архітектурні споруди, спілкування з провідними істориками Буковини.

Маршрут оптимізовано, фотоапарати, мобільні телефони і павербанки заряджені, їжа і речі першої потреби легким вантажем опинилися в наплічниках, дружний колектив у зборі… Отже – в путь! Якби ще рік тому хтось сказав, що студент за 200 грн спроможний подолати такий шлях, це б викликало щонайменше іронічну посмішку. Утім реалії сьогодення підчаклували два вагони прямого сполучення з міста над Ужем до туристичної мрії мільйонів. Не можна не відзначити, що навчальні екскурсії факультету історії та міжнародних відносин стали настільки популярними, що за місце в списку щасливчиків-подорожан благливі сльози лили представники інших підрозділів УжНУ і не тільки. Цього разу групу викладачів, аспірантів і студентів різних курсів ФІМВ устрокатили словацькі філологи, соціальні працівники, дизайнери та журналісти.

Як студенти ФІМВ одним махом з екскурсіями у величному Хотині та мальовничому Кам’янці-Подільському побувалиЛегка дорога, вчасне прибуття потягу до вокзалу Кам’янця-Подільського, організований рух новоспеченого товариства свідчив, що все йде за заздалегідь сформованим планом. Швидке переміщення –і вже за лічені хвилини на вхідній брамі Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» колектив радо зустрічала директорка музейного комплексу – Єлизавета Буйновська. У лекційній естафеті багатогодинної екскурсії участь узяв і завідувач музейно-освітнього відділу Денис Позняков. Одне слово, кращих провідників по таємничих лабіринтах місцевої, пардон, національної і навіть світової історії й вигадати неможливо.

Хотинська фортеця – пам’ятка історії, культури та архітектури XIII – XIX ст., її стіни бачили ключові битви народів, в тому числі славетну війну 1621 року з участю Петра Сагайдачного, і баталії 1673 року. На певний час відвідувачами унікального пізнавального каскаду стали ужнівські студенти. Протоптані дороги замку, експозиційні виставкові зали з раритетними експонатами і маловідомі навіть закоренілим туристам стежинки вивели до Дністра, на березі якого за постійним рухом потужних водних потоків можна спостерігати вічність.

Відпочинок відпочинком, а дотримання ліміту оптимального таймінгу традиційно було сильним боком таких поїздок. Не став винятком і цей візит до Буковини й Поділля. Немов невидимими стараннями привітного чаклуна опинилися знову в центрі Кам’янця-Подільського, який є унікальним ландшафтним дивом, де каньйони річки Смотрич потужними скелями відділили історично-туристичні квартали від модерного буденного життя. Вражали краєвиди, архітектурні споруди, високотехнологічні експонати «музею мініатюр», і все це на невимушеному фоні легкого шарму спілкування колег. Проведені в чудовій місцевості години надовго запам’ятаються всім подорожанам, а світлини добротно доповнять «карту пам’яті» кожного.

Але у кожного приємного дійства, на превеликий жаль, буває й завершення. Так мало стати й цьому разу, але творчій підхід студентського активу завжди перетворює кінець кожної екскурсії після мінімального відпочинку на чергові вояжерські звершення. Тепер промінь перспективи вказує в напрямку затишних Чернівців, де студенти факультету історії та міжнародних відносин себе покажуть і на інших подивляться вже найближчими днями.

За інформацією доцента Ігоря Прохненка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.