Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Інституті електронної фізики НАН України відкрили меморіальну дошку з барельєфом Отто Шпеника – вченого зі світовим ім’ям

Видатний закарпатський академік постав у бронзі руками заслуженого художника України Богдана Коржа

0 2 098
14 липня цього року академікові Національної академії наук України, іноземному членові Угорської академії наук, професору Отто Шпенику могло б виповнитися 85 років. 25 із них він очолював Інститут електронної фізики НАН України, був його першим директором, а також одним із засновників фізичної школи з атомної фізики в Україні, лауреатом численних державних премій і відзнак. Барельєф знаного науковця урочисто відкрили у фоє рідного йому Інституту. Вшанувати Отто Бартоломійовича зібралися в день його народження члени сім’ї, друзі, колеги і всі, кому пощастило знати цю непересічну особистість.

В Інституті електронної фізики НАН України відкрили меморіальну дошку з барельєфом Отто Шпеника – вченого зі світовим ім’ямЗахід розпочали хвилиною мовчання, вшановуючи всіх загибилих під час російсько-української війни.

Ганна Гомонай
Ганна Гомонай

Відкриття меморіальної дошки модерувала член-кореспондент НАН України, докторка фізико-математичних наук, директорка Інституту електронної фізики НАН України Ганна Гомонай. Пригадуючи Отто Бартоломійовича, відзначила, що він був одним із перших, хто захистив кандидатську дисертацію в тодішньому УжДУ, а згодом і першим доктором фізико-математичних наук. Втілив задум свого вчителя Івана Запісочного про створення на Закарпатті окремої академічної установи – Інституту електронної фізики Національної академії наук. «Йому вдалося завершити будівництво цього корпусу попри всі труднощі, що були на шляху в радянський період. Чверть століття керував цією установою і навіть після виходу на пенсію не залишав Інститут, був радником дирекції. Його заслуги високо оцінені. Був дуже добрим наставником, колегою. 14 липня ми зазвичай вітали Отто Бартоломійовича, відзначали його день народження. Уже три роки, як він не з нами. Але життя продовжується так довго, доки людину пам’ятають», – розповіла Ганна Гомонай.

Олександр Сливка
Олександр Сливка

На відкриття меморіальної дошки прийшли друзі й колеги Отто Шпеника, з якими навчався, співпрацював в університеті та вже будучи директором ІЕФ. Перший проректор УжНУ Олександр Сливка переконаний, що Отто Шпеник – це людина епохи становлення фізичної школи на Закарпатті: «Складно говорити поряд із його барельєфом, бо не віриться, що так миттєво пішла людина, яка дуже багато зробила для УжНУ, для Інституту. Незважаючи на всі досягнення, багатогранну роботу, це була дуже скромна людина. Хотів би нагадати, що він був також президентом закарпатського відділення Малої академії наук. Ця його активна робота сприяла залученню молоді в науку. Він був членом спецради із захисту дисертацій. Але його статус академіка не позначався на спілкуванні з молоддю. Завжди був доброзичливим, підтримував добрим словом. Тут присутній і Генеральний консул, з яким університет співпрацює упродовж років. Основи нашої співпраці були закладені саме академіком Отто Шпеником».

Володимир Лазур
Володимир Лазур

Колега Отто Бартоломійовича, декан фізичного факультету Володимир Лазур зауважив, що життєвий і творчий шлях ученого дуже тісно пов’язаний із фізичним факультетом УжНУ: «Тут він пройшов шлях від студента до професора кафедри фізичної електроніки. Це був період, коли на факультеті започатковували нові напрямки досліджень, формувалися нові кафедри, зміцнювалися наукові зв’язки… У цій атмосфері виховувався і зростав Отто Шпеник. Наступний етап пов’язаний з Інститутом електронної фізики НАН України. Наш факультет тісно співпрацював з ІЕФ – студенти виконували на його базі бакалаврські й магістерські роботи. Отто Бартоломійович багато допомагав нам під час акредитацій академічних програм. Для студентів, викладачів, колег його життєвий і творчий шлях є прикладом служіння високій науці. Світлий образ буде надихати наш колектив на нові творчі здобутки».

Іван Шафраньош
Іван Шафраньош

Отто Шпеник неодноразово опонував під час захисту наукових і докторських дисертацій. Захист дисертації завідувача кафедри квантової електроніки Івана Шафраньоша також відбувся з участю вченого, хоча день захисту збігся з католицьким Різдвом. «Ті риси, які він проявив на кафедрі квантової електроніки, будучи молодим вченим, – це висока дисциплінованість, толерантне ставлення до колег. Він виділявся, але ніколи не намагався поставити себе вище. Вже будучи маститим вченим, він сам брав участь в експериментах і водночас продукував ідеї. Ми бережемо пам’ять, користуємося його розробками. Я дякую долі, що звела мене з ним», – розповів Іван Шафраньош.

Степан Сембер
Степан Сембер

Розвиток Інституту електронної фізики Національної академії наук України був справою життя Отто Бартоломійовича. Добудувати приміщення й запустити в експлуатацію на початку 90-х років допоміг Степан Сембер – тоді посадовець, потім мер Ужгорода, а згодом і друг сім’ї Шпеників: «Коли в Ужгороді створили інститут почесних громадян, Отто Шпеник став одним із перших його членів. Я вважаю однією з найкращих реклам Ужгорода те, що в ньому жили такі науковці зі світовим ім’ям. Він організовував тут міжнародні конференції, які міська влада також підтримувала.

Я дуже радів, коли він став академіком. Це був перший академік у місті. Пригадую, що в четвер ми ще спілкувалися, а у вівторок його не стало… Вважаю важливим те, що Отто Шпеник має звання почесного громадянина і в Ужгороді є вулиця, названа його іменем».

Автором меморіальної дошки став заслужений художник України, член Національної спілки художників Богдан Корж. Для барельєфа разом із родиною обрав мармур і бронзу.

Богдан Корж
Богдан Корж

Скульптор зауважив, що особисто не був знайомий із Отто Шпеником, за фотографіями було непросто створити меморіальну дошку: «Найскладніше – створити образ і не зробити канонічний монумент вченого. Завдання полягало в тому, щоб втілити в металі живу людину. Це найскладніше. Я передивився спогади, фотографії і покликав сина на критику. Людину з такими титулами, здібностями передати пластично досить складно. Здається, впорався. Судіть самі».

Олександр Шпеник
Олександр Шпеник

Син Отто Шпеника – директор Українсько-угорського навчально-наукового інституту Олександр Шпеник – поділився спогадами про батька й зазначив, що складно говорити перед меморіальною дошкою: «Батько був скромний, розважливий. Мама жартувала, що більше любить свій Інститут і відділ, ніж сім’ю. Це, звісно, було не так. Однак у будь-якому жарті є частинка жарту. Він був дуже хорошим батьком, сім’янином, але й дуже любив свою роботу і головне – людей, з якими працював. Я дякую Інститутові за те, що ми разом створили цю меморіальну дошку. Для нашої сім’ї це дуже важливо».

Урочисто відкрили меморіальну дошку внучка Отто Шпеника – студентка юридичного факультету Інгрід, а також проректор Олександр Сливка та директорка ІЕФ Ганна Гомонай.

Значну частину наукової роботи Отто Шпеник проводив у співпраці з іноземними колегами, а також був іноземним членом Угорської АН. На заході був присутній Генеральний консул Угорщини в Україні Йожеф Бачкаі, який наприкінці урочистого відкриття приніс квіти до барельєфа.

В Інституті електронної фізики НАН України відкрили меморіальну дошку з барельєфом Отто Шпеника – вченого зі світовим ім’ям19–21 вересня в Ужгороді вперше відбудеться Міжнародна конференція «Резонансні явища в атомних системах», приурочена до 85-річчя академіка НАН України Отто Шпеника. Її організовують колеги, друзі, учні, послідовники видатного вченого – з України, США, Італії, Франції, Німеччини на базі Інституту електронної фізики НАН України. З умовами участі можна ознайомитися за лінком.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.