Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Іван Калинич: «Фахівців, яких готує наш геофак, потребує вся Україна»

Спеціальності, яких тут навчають, пов’язані з пріоритетними галузями народного господарства, тож молоді фахівці мають змогу відразу знайти роботу

0 538
Іван Калинич: «Фахівців, яких готує наш геофак, потребує вся Україна»
Іван Калинич
Поєднувати активний відпочинок із цікавим і корисним навчанням мають змогу студенти геофаку УжНУ. Про особливості навчального процесу, перспективи для випускників та дозвілля журналісти Медіацентру говорили з деканом географічного факультету Іваном Калиничем.
  • Іване Васильовичу, розкажіть нашим читачам трохи про підрозділ, яким керуєте.

– У структурі нашого факультету три кафедри: фізичної географії та раціонального природокористування, землевпорядкування та кадастру, лісівництва. Вони забезпечують підготовку фахівців за такими спеціальностями: «Середня освіта» (спеціалізація – Географія), «Науки про Землю» (Природнича географія), «Географія», «Геодезія та землеустрій» (Землеустрій та кадастр), «Науки про Землю» (Космічний моніторинг Землі), «Лісове господарство» (Лісове господарство), «Садово-паркове господарство» (Садово-парково господарство).

Викладання забезпечують майже шістдесят висококваліфікованих фахівців, серед яких доктори й кандидати наук, викладачі й старші викладачі, а також інженерно-технічний персонал.

  • Чому, на вашу думку, саме географічний факультет варто обирати сучасному абітурієнту?

– Одним із найвагоміших аргументів є те, що фахівців, яких випускає наш підрозділ потребує не лише Закарпаття, а й уся Україна. Усюди потрібні кадри, обізнані в питаннях комплексного планування і управління територіями, аналізу впливу природних та антропогенних чинників, використанні природних багатств краю. Жодне інженерне рішення у розробці, плануванні, будівництві не може бути схвалене без геодезистів. Відіграємо свою роль і в економіці, адже нормативною і експертною грошовою оцінкою земель та нерухомості займаються теж наші вихованці. Про роль лісівників, зокрема на Закарпатті, годі й говорити. Загалом, спеціальності, яких ми навчаємо, пов’язані з пріоритетними галузями нашого народного господарства, тож молоді фахівці мають змогу відразу знайти роботу.

Випускники геофаку мають змогу працевлаштуватися в загальноосвітні та вищі навчальні заклади, науково-дослідні установи, природоохоронні структури та ресурсні управління області, в органи державної влади та місцевого самоврядування, туристичні фірми, Закарпатський гідрометеорологічний центр, громадські організації.

  • А чи мають можливість ваші студенти проходити практику та навчатися за кордоном?

Довідкова інформація

Сертифікати ЗНО для вступу на спеціальності геофаку:

– «Географія»:

1. Українська мова та література
2. Географія
3. Математика / історія

– «Геодезія та землеустрій»:

1. Українська мова та література
2. Математика
3. Історія України/ Географія

– «Лісове та садово-паркове господарство»:

1. Українська мова та література
2. Математика
3. Хімія / Біологія

– «Науки про Землю»:

1. Українська мова та література
2. Математика
3. Фізика/Географія

– «Середня освіта. Географія»:

1. Українська мова та література
2. Географія
3. Математика/Іноземна мова

– Звісно! Уже підписано угоди, за якими наша молодь навчається у Словаччині, Польщі, Румунії, Чехії, Прибалтиці. Цього року запланована практика для другокурсників у словацьких містах Сніна та Кошиці. Студенти зможуть проживати, знайомитися з культурою нової для них країни та набиратися досвіду від європейських колег.

Проте добрий рівень підготовки наш факультет може забезпечити і на місці. У нас функціонують навчальні лабораторії – ґрунтознавча, геодезична, картографії і землевпорядного креслення, інформатики і геоінформаційних технологій, лісівництва, деревинознавства, а також кабінет геології та мінералогії, де зібрано понад 600 зразків мінералів і гірських порід з України та зарубіжжя! Всі вони технічно укомплектовані й готові до роботи. Також маємо 2 комп’ютерні класи. Плануємо й надалі зміцнювати матеріально-технічну базу. Крім того, наші студенти мають велику кількість навчальних і виробничих практик, завдяки яким набувають потрібних у роботі знань.

До слова, готуємо спеціалістів на такому рівні, що наші студенти потім навчаються в аспірантурах Польщі, Чехії і, звичайно, провідних вишів України.

  • А як на факультеті з дозвіллям?

– Без цього ніяк! Для наших студентів найкращий відпочинок – це подорожі, подорожі і ще раз подорожі! Щорічно організовуються сходження на Говерлу, Полонину Руну, Анталовецьку поляну тощо. У рамках діяльності гуртка географії та краєзнавства здійснюються експедиції в урочище «Соколині Берди» Карпатського біосферного заповідника, на озеро Світязь Шацького національного парку та заказник місцевого значення «Соколині Скелі» тощо.

Як відомо, мандри зближують людей, тому в нас дуже дружний колектив! Абітурієнтам, нашим майбутнім студентам, буде надзвичайно легко, як то кажуть, влитися у новий колектив. Головне – успішно скласти ЗНО й прийти до нас із любов’ю до географії та бажанням навчатися. Усе інше – за нами!

Каріна Негря,
студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.