Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На географічному факультеті захистилися «ювілейні» магістранти

На думку голови однієї з ДЕК, професора Львівської політехніки Степана Савчука, близько 80% робіт ужнівців актуальні й мають цінність не тільки для самих студентів, а й для виробництва

0 399
Студенти спеціальностей «Лісове господарство», «Геодезія та землеустрій», а також «Середня освіта. Географія» 3 дні захищали свої магістерські роботи. Які теми досліджували та які враження наші студенти справили на голів комісій, що приїхали з інших ВНЗ, – у матеріалі Медіацентру.

На географічному факультеті захистилися «ювілейні» магістрантиДля кафедри геодезії, землеустрою та геоінформатики і кафедри фізичної географії та раціонального природокористування цьогорічний захист робіт ювілейний – десятий. До захисту представили роботи 18 геодезистів, 26 географів, а також 15 лісівників.

Завідувач кафедри фізичної географії та раціонального природокористування професор Степан Поп каже, що кількість вступників до магістратури в останні роки зменшилася через обов’язковий іспит з іноземної мови. Однак якісно факультет зміг представити цікаві дослідження. Розповідає: «Більшість наших студентів – вихідці з села. А діти з села і міста мають різний рівень можливостей. І контингент, що приходить до нас, реалізує себе через працелюбність – тут вони ростуть. Тематика магістерських робіт вражаюче широка, бо немає, мабуть, жодної науки, яка охоплює так багато досліджень, як географія. Це і природа – ліси, гори, води, клімат, і господарство, і населення – студенти досліджували навіть нацменшини, релігійні та сексуальні аспекти життя людини в природі».

Магістерську роботу захистила Яна Карабінюк. Дівчина досліджувала екологічну ситуацію високогір’я Чорногори – озера Бребенескул, декількох туристичних маршрутів на Говерлу та до озера Несамовите. Каже: «Мій інтерес до теми магістерської почався з власних гірських походів – побачили великі осередки засмічення, витоптування. І так звичайні походи переросли у науковий інтерес. Разом із колегами ми визначали, як людська діяльність впливає на порушення і деградацію цих територій. Зокрема, три найбільші проблеми – це надмірна кількість туристів на окремих туристичних стежках, засмічення природи та вирубування гірської сосни. Для їх вирішення надзвичайно важливі свідомість туристів, вивезення сміття та увага з боку працівників заповідників».

На географічному факультеті захистилися «ювілейні» магістрантиДекан факультету Іван Калинич зауважує, що на захист робіт факультет завжди запрошує голів комісії з інших вишів: «Наш факультет молодий, і від самого його заснування ми запрошуємо провідних фахівців із інших вишів. Не тільки на захист, а й на конференції та інші заходи. Так ми черпаємо новий досвід від колег і ділимося власними напрацюваннями».

Так, голова державної екзаменаційної комісії для спеціальності «геодезія та землеустрій», професор кафедри вищої геодезії та астрономії Національного університету «Львівська політехніка» Степан Савчук ділиться враженнями про роботи наших студентів: «До 80% робіт, які я послухав, актуальні й мають цінність і зміст не тільки для студентів, а й для виробництва. Через пандемію рівень практичної підготовки трошки відрізняється від того, що був раніше. Тепер менше занять відбувається з приладами, у польових умовах – це загальна тенденція, тож відчувається у роботах брак польових матеріалів. Однак студенти стали більше використовувати приладів і тих технологій, що з’явилися на кафедрі в останні роки. Нині більша сучасна приладова база, і я бачу, що студенти її активно використовують. Тож результати їхніх робіт можуть бути опубліковані в наукових журналах».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.