Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Коли мотивація на нулі…

Поради наших студентів, як знову повірити в себе й навчитися долати перешкоди

0 354
Навіть коли чудово усвідомлюєш, що на столі лежить гора домашніх завдань, які подвоюються після чергової пари, дуже непросто розпочати роботу над ними. Зі словами «зроблю все завтра» вчергове відкладаєш виконання, але це «завтра» так і не настає… Кожному студенту знайома ситуація, з якої досить складно вибратися, якщо вчасно не опанувати себе. Як швидко впоратися з таким станом і де брати мотивацію, – ми розпитали в студентів УжНУ. На основі їхніх розповідей склали перелік порад, що допоможуть кожному в ситуаціях прокрастинації і демотивації.

Коли мотивація на нулі...Перша порада – скласти план. Такий простий, на перший погляд, крок може спрямувати людину в правильне русло. Важливо зрозуміти себе й правильно визначити пріоритети. Ліпше одразу не будувати грандіозних планів, а почати з дрібних завдань, що не потребують багато зусиль. Якщо спочатку виконувати складні завдання, то мозок автоматично шукатиме труднощі в легких і це займе багато часу.

Віталій Бровді, студент першого курсу спеціальності «Системний аналіз» факультету математики та цифрових технологій поділився методами планування: «Я часто чую, що плани не сприяють прогресу, а радше навпаки. Але для мене складання плану є невід’ємною частиною життя. На день я ніколи нічого не планую, оскільки половина запланованих справ залишаються недоторканими. Найчастіше складаю план саме на тиждень. Це допомагає мені правильно розподілити свій час і не затягувати зі справами. Так у мене з’являється багато вільного часу і в душі спокійно від того, що завдання вже виконані. Планування допомагає контролювати себе і не розслаблятися. Тому свій день проводжу продуктивно і ні про що не шкодую».

Коли мотивація на нулі...
Наталія Грига

Порада друга – відмовтеся від того, що відвертає вашу увагу. Для багатьох із нас фактором, що забирає нашу увагу і час, є гаджети. Відкладіть їх подалі на час навчання. Хіба не ліпше використовувати телефон чи будь-який інший гаджет, коли «борги» вже позаду, а на душі немає тягаря почуття незавершеності?

Порада третя – умійте розслаблятися. Нерідко ми суворі до себе й думаємо, що на відпочинку лише витрачаємо час, який можна використати більш корисно. Але це не так: наслідком може стати глибока депресія і невпевненість у собі. Потрібно вміти хвалити себе та святкувати маленькі перемоги. Збільшуйте час відпочинку залежно від складності мети, що була досягнута. Якщо ви виконували непросте завдання, яке забрало у вас тиждень або більше, то відпочиньте стільки ж. У такий спосіб з’являться сили для нових досягнень.

Наталія Грига,  першокурсниця юридичного факультету (спец. «Право»), розповідає: «Коли перед ЗНО відчула вигорання в навчанні, взагалі нічого не вдавалося вивчити. Звинувачувала в цьому себе, але потім зрозуміла, що всі ми люди і всім потрібен відпочинок. Трохи відійшовши від підготовки, опанувала себе й успішно склала іспити – вступила до університету».

Коли мотивація на нулі...
Олександр Тяско

Четверте правило – наведіть лад у кімнаті. Безлад на робочому столі і в приміщенні, де ви навчаєтеся, жодним чином не мотивує і відбиває бажання щось пізнавати. Приберіть, можливо, влаштуйте перестановку й створіть затишну атмосферу, в якій буде зручно навчатися.

Олександр Тяско, студент першого курсу географічного факультету (спец. «Геодезія та землеустрій»), переконує: «Коли чистий робочий стіл і все на своїх місцях, це пришвидшує роботу. Ти не витрачаєш час на дрібниці, наприклад, пошуки якогось зошита, олівця, а одразу розпочинаєш працювати. На початку виконання важливого завдання я купую книги, зошити та іншу канцелярію, що буде корисна. Складаю в поличку, з якої зручно їх дістати. Далі роблю чай, вмикаю настільну лампу, вимикаю телефон і в повній тиші  насолоджуюсь процесом виконання задач. Робота в тиші мене надихає, бо цілком поринаю в процес і не переймаюся  іншим, окрім роботи».

Коли мотивація на нулі...
Богдан Клев’яник

П’ята порада – зверніть увагу на своє оточення. Люди впливають одне на одного, що може мати як позитивні, так і негативні наслідки. Важливо оточувати себе тими, хто підтримуватиме на шляху до мети.

Яскравий приклад навів першокурсник факультету історії та міжнародних відносин (спец. «Менеджмент») Богдан Клев’яник: «Перед ЗНО упродовж 3–4 років я посилено вчив математику. Вже перед іспитами мав проблеми в особистому житті й часто думав: навіщо мені це навчання. Щодня прокидався і не знав, що робити. Одного дня зрозумів: моє життя не має жодного сенсу, бо ні нормальних стосунків з батьками, ні по-справжньому близьких людей довкола, – майже нічого не залишилося. Не було жодної мотивації. Зізнаюся, навіть думки про самогубство стали з’являтися… Проте, поговоривши з людиною із найближчого оточення, я поволі охолов. Минули іспити, а після відпочинку я чітко усвідомив, що все набагато краще, ніж здавалося. Обрав майбутню професію, зрозумів, що хочу здобути її, прожити нормальне життя. Згодом влаштувався на роботу – і в мене з’явився невеликий порив, що досі допомагає жити».

Коли мотивація на нулі...

Шосте правило – подбайте про правильне харчування. Багато хто виснажується під час навчання, а однією з причин зникнення мотивації є неправильне харчування. Не варто говорити собі «дороблю і піду поїм». Сприймати інформацію на голодний шлунок не вийде, бо думки будуть лише про їжу. Це сильно заважатиме, а змушувати себе сконцентруватися – не найкраща ідея. Тому раджу спочатку поїсти, а потім виконувати завдання. Це займе набагато менше часу, а сили, щоб працювати далі, відновляться.

Софія Фабрицій, студентка першого курсу факультету здоров’я та фізичного виховання (спец. «Фізична культура») зазначає: «На мою думку, правильне харчування – це дисципліна, і вона потрібна щоразу, коли є поразки і невдачі на тренуваннях або в змаганнях. Їжа впливає не лише на нашу поставу, а й настрій та самопочуття. Наприклад, перед тренуванням я з’їла на обід фастфуд, в якому є насичені жири та велика кількість солі, і не могла зосередитися на вправах. Настрій зник, я стала більш дратівливою і похмурою. А хороша їжа дає заряд енергії і хороший настрій, саме тому я завжди мотивована перед змаганнями».

Сьома порада –  подивіться мотиваційний фільм. Хороший фільм також сприяє мотивації, тому почу поділитися стрічками, після перегляду яких захочете взятися за саморозвиток.

«1+1». Фільм про багатого аристократа Філіппа, який, розбившись на параплані, назавжди залишився паралізованим і прикутим до інвалідного крісла. Чоловік наймає помічника Дрісса. Він грубий і нетактовний, його не турбують умовності та правила поведінки, зате він сповнений енергії і любові до життя.

«Невидима сторона». Стрічка заснована на реальних подіях. Забезпечена сім’я бере на виховання підлітка, якому не пощастило в житті. Завдяки підтримці близьких головний герой стає впевненим, що дозволяє йому не лише здобути освіту, а й побудувати успішну спортивну кар’єру. Ця історія про те, як оточення впливає на людину та її мотивацію і які кардинальні зміни можуть у відбутися, якщо змінити середовище.

«Диявол носить Prada». Фільм занурює у світ моди – жорстокий світ жінок-кар’єристок, де немає місця для емоцій та слабкості.

«Ерін Брокович». В основі картини – реальні події. Біографія Ерін Брокович – приклад для багатьох дівчат, її сміливість, сила духу та наполегливість дозволили подолати найскладніші життєві випробування.

«Тренер». Фільм про вчителя фізкультури, колишнього тренера Джима Уайта, який поступово веде шкільну команду до успіху, долаючи недовіру учнів, роздратування батьків та скепсис директора школи.

Всі ми іноді відчуваємо емоційне вигорання, внутрішній дискомфорт і напругу. У  такі хвилини нам потрібен поштовх, стимул, спонукання до дії. Сподіваюся, завдяки наведеним порадам ви зрозумієте причину втрати мотивації, якщо перебуваєте в такому стані, а приклади, якими поділилися студенти-першокурсники, додадуть упевненості у власних силах. Не падайте духом, нехай вам щастить у всіх починаннях!

Рушана Гасанова, студентка відділення журналістики.
Фото з особистих архівів студентів та з сайтів Pinterest, Unsplash
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.