Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Соціологи УжНУ долучилися до пілотного в Україні проєкту анонімної вакцинації

Щоб щепитися, власникам підроблених Covid-сертифікатів не треба вказувати жодних особистих даних чи номер телефона – достатньо придумати або число, або прізвисько й підписати інформовану згоду, щоб медпрацівник мав юридичне право вколоти вакцину без зайвих запитань чи «виховування»

0 121
Скільки закарпатців мають підроблені COVID-сертифікати чи фальшиву вакцинацію? Хто найчастіше купує «ковідні» документи? Та що робити, якщо захотів вакцинуватися по-справжньому, але вже маєш «липовий» сертифікат?

Соціологи УжНУ провели соціологічне дослідження справжності вакцинації серед закарпатців і запропонували експеримент – анонімну вакцинацію для тих, хто нібито «так», але насправді «ні». Деталями під час пресконференції в Ужгородському пресклубі поділився завідувач кафедри соціології та соціальної роботи, професор Федір Шандор та лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

Віктор Петров та Федір Шандор
Віктор Петров та Федір Шандор

Зі слів Федора Шандора, соціологічне дослідження щодо вакцинації населення виконували на замовлення європейських колег. Результати дослідження такі:

«Понад 4000 сертифікатів на території Закарпатської області є фальшивими. Найбільше сконцентровано таких сертифікатів серед працівників освітніх, медичних, закладів культури та працівників держструктур. Саме від них вимагають обов’язкову вакцинацію», – розповідає Федір Шандор.

Професор пояснює, що є кілька груп людей, які мають підроблені сертифікати чи фальшиву вакцинацію:

1. Люди, що з релігійних переконань проти будь-яких контактів із державою, в тому числі вакцинації

2. Ті, хто перебуває під тиском громадськості чи сім’ї, де побутують антивакцинаторські настрої

3. Мають психологічний страх перед медичними закладами і лікарями

Також соціолог додав, що серед опитаних, які купили документи, 35 % людей шкодують, що не вакцинувалися, і хотіли би це зробити.

Федір Шандор «звернувся до лікарського складу області, представників департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА та в електронних листах до Міністерства охорони здоров’я з тим, чи можна вплинути на ситуацію. У кафедри соціології та соціальної роботи з’явилася пропозиція розпочати експериментальний соціальний проєкт. Ми створюємо анонімний кабінет вакцинації. Щоб люди з названих категорій, які хочуть вакцинуватися для своєї безпеки, але не хочуть бути зареєстрованими, змогли це зробити», – поділився ідеєю Шандор.

Соціологи УжНУ долучилися до пілотного в Україні проєкту анонімної вакцинаціїЛікар-інфекціоніст Віктор Петров наголошує: «Ми не можемо обіцяти, що ви ніколи не захворієте, однак ми точно можемо говорити, що ви не станете клієнтом реанімації і, найімовірніше, вас навіть не будуть госпіталізувати. З мого досвіду, вакциновані пацієнти видужують за 7–8 днів. Штам «Дельта» приводить до того, що перебування в стаціонарі зростає до 21–28 днів – такого раніше не спостерігалося».

Віктор Петров підкреслив, що особливо важливо, щоб вакцинувалися люди з груп ризику з хронічними хворобами, високим холестерином, зайвою вагою, а також люди, які піддаються ризику за професією: вчителі, водії, медпрацівники.

«Держава у цьому випадку готова забезпечити вакциною. Для того, щоб ці люди залишилися живими. Ми створили умови, щоб це можна було зробити цілодобово без запису і без черг. Щоб вакцинуватися, вам не потрібно навіть вказувати особисті дані чи номер телефона. Але як лікар, прошу вас придумати або номер, або ім’я, або прізвисько і підписати інформовану згоду, щоб медпрацівник мав юридичне право ввести вам вакцину. Він не буде ставити зайвих питань, «виховувати». Лікар лише запитає, яку вакцину ви обрали для себе».

Вакцинуватися можна у клініці Prevention на вул. Східній, 4/1 (за залізничним переїздом).
На вибір є всі вакцини:
– Astra Zeneca
– Pfizer
– Moderna
– CoronaVac

***
За даними сайту МОЗ Коронавірус в Україні, за час пандемії в країні померло понад 78 700 людей. Це лише на 7 тисяч менше, ніж населення Мукачева.

Для порівняння: в Німеччині рівень вакцинації населення близько 70% (84 млн населення). В Україні вакцинованих менше 30% (43 млн населення). На 60+ тисяч нових випадків інфікувань за добу в Німеччині 248 смертей. В Україні на 18+ тисяч інфікувань померли 769 людей. Дані взяті за 17 листопада 2021 року.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.