Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ

Молодь цікавилася серйозними питаннями, виявляючи компетентність щодо діяльності антикорупційного бюро, упевнено відстоювала власні позиції, добре себе зарекомендувавши

0 503
Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ
Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ
До студентів та викладачів нашого вишу завітали представники Національного антикорупційного бюро України.

Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ

Вікторія Козаченко

Своєрідну лекцію розпочали у формі діалогу, щоб виявити, наскільки студенти обізнані з темою впровадження антикорупційної реформи в нашій державі. Спеціаліст з інституційного розвитку проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору» ПРООН Вікторія Козаченко наголошувала, що хабарництво стосується кожного, причому чи не в усіх сферах життя, і стало для дуже багатьох нормою.

Однак ситуацію можна виправити, головне – бажання. Та й маємо для зразка досвід успішної боротьби з названою проблемою інших країн. Гостя також поінформувала про хронологію антикорупційної реформи, згадуючи, зокрема, про формування концепції; імплементацію; етапи запобігання хабарництву; створення незалежних органів, наприклад, НАБУ, НАЗК, САП; упровадження е-декларування (що стало одним із найбільших досягнень 2016 р.); системи електронних закупівель «Прозорро». Ішлося й про початкові результати та головні виклики згаданої реформи.

Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ

Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ

Світлана Оліфіра

Відтак прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра поінформувала про антикорупційне бюро, його структуру, історію створення, унікальність, формування штабу, підслідність, розслідування тощо. Запропонувала молоді долучатися до названого органу.

Цікаво, що НАБУ – єдиний правоохоронний орган, який може розглядати справи анонімно. І для того, аби звернутися до нього, слід подати заявку. Усю потрібну інформацію можна знайти на офіційному сайті структури або ж через відповідні групи в соцмережах.

Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ

Також представники НАБУ за допомогою студентів змоделювали ситуацію, коли молода матуся приходить до чиновника, щоб записати дитину до дитсадка, а їй відмовляють через елітність закладу й нестачу місць, водночас натякаючи на хабар. Після цього інші учасники заходу висловлювали думки щодо того, як притягнути до відповідальності посадовця. Далі разом із фахівцями розбирали, що можна робити, а чого слід уникати, якщо доля зведе зі схожою ситуацією.

Упродовж зустрічі юнаки й дівчата УжНУ могли писати те, що їх цікавить, і кидати в спеціальну скриньку. А відповідав на поставлені запитання заступник директора НАБУ Анатолій Новак.

Молодь УжНУ активно дискутувала з представниками НАБУ

Розгорілася справжня дискусія. Молодь цікавилася серйозними питаннями, у такий спосіб виявляючи компетентність щодо, зокрема, діяльності антикорупційного бюро, студенти упевнено відстоювали власні позиції, вступали в суперечки, тож зарекомендували себе добре.

Спеціально для Медіацентру гості розповіли про мету, очікування та враження.

Світлана Оліфіра, прес-секретар НАБУ: «Один із напрямків роботи антикорупційного бюро як правоохоронного органу – запобігання корупції. Тобто створено окремий підрозділ під назвою «Відкритий офіс», який займається організацією зустрічей із різними аудиторіями для роз’яснення особливостей роботи бюро, налагодження зворотного зв’язку. Оскільки молодь – майбутнє, можливі наші співробітники, узагалі активна частина суспільства, то й приділяємо увагу спілкуванню саме з ними. Нам важливо чути студентів, знати, що їх цікавить».

Вікторія Козаченко, спеціаліст з інституційного розвитку проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору» ПРООН: «Ми, як міжнародна організація, підтримуємо цей проект, бо віримо, що молодь – рушійна сила. Співпрацюємо з колегами з НАБУ. УжНУ – дев’ятий університет, у який приїжджаємо. Сподіваємося, студенти зацікавляться антикорупційною реформою, братимуть участь у її впровадженні через громадські організації, можливо, і державну службу або ж просто будуть небайдужими».

Анатолій Новак, заступник директора НАБУ: «Однозначно позитивні емоції від зустрічі. Студенти – зовсім інші! Хоч у кожному виші вони особливі, але мене вразило розуміння молоддю нашої роботи, те, що вона відстежує важливі процеси, переосмислює їх. Чудова аудиторія!»

Мирослава Гараздій –
спеціально для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.