Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про розслідування корупції на топ-рівнях студентам юрфаку розповіли представники НАБУ

За 5 років було чимало спроб надати неправомірну вигоду працівникам НАБУ, зокрема – й хабар у 5 мільйонів доларів США

0 246
Як працює Національне антикорупційне бюро України, кого беруть туди на роботу, чи можна підкупити його працівників і справи на які суми там розслідують – про це та багато іншого студентам юридичного факультету розповів директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський. Модерувала зустріч головна спеціалістка Львівського теруправління бюро Мар’яна Охримович.

На онлайн-зустрічі «Інституційне становлення Національне антикорупційного бюро України: проблеми та перспективи» присутніх привітав декан юридичного факультету Ярослав Лазур. Він акцентував, що факультет має угоду із НАБУ, тож студенти мають можливість потрапити до цієї структури на практику.

ЧИМ ЗАЙМАЄТЬСЯ НАБУ?

Про розслідування корупції на топ-рівнях студентам юрфаку розповіли представники НАБУ
Тарас Лопушанський розповів про історію становлення цього відносно молодого правоохоронного органу і про справи, які є в компетенції НАБУ. Бюро спеціалізується на розслідуванні кримінальних корупційних правопорушень серед чиновників топ-рівнів.

«Підслідні нам суб’єкти – це президенти, чиї повноваження припинені, президентські радники, помічники, члени Кабінету Міністрів, народні депутати, прем’єр-міністр, судді всіх рівнів, депутати обласних рад, міські голови, керівники прокуратур і їх заступники, генеральські чини у військових (повний перелік – ТУТ. – прим. Авт.).

Національне бюро – це, перш за все, правоохоронний орган, який займається топ-корупцією на державному рівні. Це розслідування справ на осіб, які багато років були недоторканими. Тобто це особи, від яких залежить життя у країні, області, населеному пункті», – роз’яснює Тарас Лопушанський.

СПРОБИ ПІДКУПУ ПРАЦІВНИКІВ НАБУ
І РОБОТА ПІД ПРИКРИТТЯМ

Зі слів пана Тараса, за 5 років роботи було декілька спроб надати неправомірну вигоду працівникам НАБУ. Серед таких – і хабар у 5 мільйонів доларів США. Були й спроби дати хабар за посаду в самому бюро. Однак, переконує мовець, таких випадків одиниці. НАБУ неможливо підкупити. А за намагання підкупу – кримінальне провадження.

«Наше завдання – не тільки виявити правопорушення, а й запобігти йому. Від ефективності нашої роботи залежить і превенція щодо корупційних дій з боку інших осіб», – зауважує директор Львівського теруправління. Тобто чим більше чиновників бачить ефективність роботи органу, тим корупції стає менше.

Робота в НАБУ вимагає доброї обізнаності у юридичних питаннях, адже проти детективів бюро «грають» досвідчені й добре підковані люди.

Однак самими знаннями тут не обійдешся. Часом потрібно вдаватися і до нетрадиційних заходів. Приміром, робота під прикриттям вимагає акторської майстерності, часу, терпіння. Тарас Лопушанський поділився кейсом розслідування «Бурштинової справи», де агентка «Катерина» працювала під прикриттям понад два роки.
Про розслідування корупції на топ-рівнях студентам юрфаку розповіли представники НАБУ

«Коли посадовець вчиняє корупційні правопорушення, він може не задумуватися, які наслідки це може мати для людей», – підкреслив спікер, розповідаючи про справу з розтрати 14.5 млн грн під час закупівлі Львівським бронетанковим заводом двигунів для Збройних сил України.
Про розслідування корупції на топ-рівнях студентам юрфаку розповіли представники НАБУ

ЯК ПОТРАПИТИ НА РОБОТУ В НАБУ І ЧИ ПОТРІБЕН ДОСВІД?

Студенти мали можливість ставити запитання. Найчастіше вони стосувалися роботи у Національному антикорупційному бюро України.

Тарас Лопушанський розповів про відкритий конкурс на посади (4 етапи, а на додачу – спецперевірки та детектор брехні), про високу конкуренцію на вакантне місце і про те, чи потрібен досвід роботи у силових структурах.

«У нас досить молодий колектив. Було багато випадків, коли йшли викладачі та студенти, працівники та керівники з правоохоронних органів і молоді перемагали старших колег. Можливо, у них було більше бажання і наполегливості, а ще – не було проблем із доброчесністю. Ніхто не дивиться на вік. Ми зважаємо на те, наскільки ви доброчесні, готові працювати і непідкупні. До речі, при конкурсі на кожну посаду зазначають, потрібен досвід чи ні», – ділиться пан Тарас.

Та разом із тим аргументує: «Ця робота дуже цікава і важлива для України. Важлива підтримка суспільства, зростання нормального розумного покоління, яке усвідомлює, що в Україні можна чесно заробляти гроші, а особа, яка займається корупцією, нічим не краща, ніж грабіжник чи розбійник. Це дуже добра можливість зробити щось корисне для країни, робота дає хороші перспективи і пристойну заробітну плату. Я би дуже хотів, щоб ви мали принципову нетерпимість до корупції і у разі її виявлення – повідомляли про неї».

На завершення студентам запропонували спробувати себе в ролі слідчих в антикорупційній грі-розслідуванні «Слідство веде НАБУ».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.