Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Науковці юридичного факультету взяли участь у міжнародній конференції у Вісбадені

УжНУ представляли директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права, д.ю.н., професор Михайло Савчин та заступник декана юридичного факультету УжНУ, к.ю.н. Вадим Рошканюк

0 826
Науковці юридичного факультету взяли участь у міжнародній конференції у Вісбадені
Науковці юридичного факультету взяли участь у міжнародній конференції у Вісбадені
9–10 жовтня науковці юридичного факультету перебували на міжнародній конференції у столиці федеральної землі Гессен. Саме з цих місць власне й розпочинається романтична Рейнська долина старовинних замків та виноградників, на яких вирощують знаменитий сорт вин Рислінг.

Традиційна конференція німецько-української асоціації юристів була присвячена актуальним проблемам трансформації правової системи України та взаємозв’язкам між правовими системами Німеччини та Україні у сфері правової допомоги, визнання рішень міжнародних третейських судів, договірного, податкового та інвестиційного права. Цього разу конференція відбувалася на базі Університету Райн-Майн (Hochschule RheinMain), який відомий насамперед своєю школою бізнес-права.

Конференція відбувалася в режимі дискусій та гострих обговорень низки проблемних питань, що виникають в договірній, адміністративній та судовій практиці.

На конференції виступили із доповідями д.ю.н., посол України в Німеччині Андрій Мельник про роль Угоди про асоціацію України з ЄС у розвитку юриспруденції в Україні. Академік Національної академії правових наук, д.ю.н., професор Анатолій Селіванов дав характеристику основним аспектам конституційної реформи в Україні. Про вплив судової реформи на організацію судової системи та гарантії суддівської незалежності привернув увагу д.ю.н.,проф., суддя Вищого господарського суду Борис Поляков.

Після перерви на першому форумі обговорювалися різні аспекти договірного права, зокрема укладання й тлумачення умов контрактів, ролі типових умов у забезпеченні стабільності та належного виконання умов контрактів, у яких головними диспутантами виступили професор Wiesbaden Business School Райнер Ведде, партнер KSB Intax Дмітрі Іммерман та партнер юридичної фірми «Салком» (Київ) Павло Лукомський.

Науковці юридичного факультету взяли участь у міжнародній конференції у Вісбадені

Заступник декана юридичного факультету УжНУ Вадим Рошканюк із заступником голови Німецько-української юридичної асоціації Корнелією Вельк та німецькими колегами

На другому форумі, присвяченому проблемам інтелектуальної власності та запровадженню в Україні суду із прав інтелектуальної власності виступив заступник декана юридичного факультету УжНУ, к.ю.н. Вадим Рошканюк.

Науковці юридичного факультету взяли участь у міжнародній конференції у Вісбадені

Виступ професора Михайла Савчина з проблем впровадження конституційної скарги в Україні

Третій форум конференції був присвячений проблемам право-застосування. Зокрема, партнер фірми SKG Attorneys, Київ, Юлія Курило присвятила питанням визнання рішень міжнародних третейських судів та особливостей їх виконання в Україні. Директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права, д.ю.н., професор Михайло Савчин у своїй доповіді розкрив ключові моменти запровадження конституційної скарги та її вплив на єдність судової практики в Україні.

Завершив конференцію на четвертому форумі професор Business School Райнер Гартманн обговоренням проблеми уникнення подвійного оподаткування та застосування спеціальних правових режимів у цій сфері.

Також у рамках конференції відбулися зустрічі правників УжНУ з представниками Університету Рейн-Майну про поглиблення дальшого співробітництва між вишами і про перспективи укладення договору про співпрацю та спільні наукові дослідження, наукові заходи, обмін викладачами та стажування.

У рамках програми конференції її учасники відвідали абатство Ебербах у Рейнській долині, звідки, власне, розпочинаються знамениті рейнські замки. Поряд з абатством функціонує знаменитий завод рейнських вин, понад 80 відсотків яких – сорту Рислінг, і в часи доброго урожаю його виготовляють близько двох мільйонів літрів у рік. При цьому німецькі колеги були вельми здивовані драконівським українським законодавством, яке ще за тиждень передбачало сплату ліцензії виробників вина, які виходили на ринок із його продажами, у розмірі 500 тисяч гривень (на сьогодні Президент України вже промульгував закон про скасування цієї ліцензії).

За інформацією директора НДІ порівняльного публічного права
та міжнародного права УжНУ професора Михайла Савчина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.