Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Закордонний науковець прочитав в Українсько-угорському ННІ УжНУ лекцію про вплив глобалізації та асиміляції на мови

Янош Пустаї вважає, що незабаром зникне щонайменше половина мов світу, за песимістичним прогнозом — 80–90%

0 120

Закордонний науковець прочитав в Українсько-угорському ННІ УжНУ лекцію про вплив глобалізації та асиміляції на мови

Янош Пустаї
Янош Пустаї
Відомий угорський лінгвіст, письменник, перекладач, доктор філологічних наук Янош Пустаї прочитав в Українсько-угорському навчально-науковому інституті УжНУ лекцію «Вплив глобалізації та асиміляції на розвиток національних мов».

Мовознавець завітав до нашого краю, щоб презентувати книжку «Угорці Закарпаття», до написання якої долучилися науковці УУ ННІ. Цікаво: ідея видати серію книжок про угорські спільноти, котрі нині мешкають за межами Угорщини, виникла два роки тому, коли в Ужгороді представили український переклад збірки Я.Пустаї «Буденний Месія».

Презентована книга
Презентована книга

Під час лекції, яка відбулася в бібліотеці імені М.Берчені, доповідач окреслив сучасний стан мов і розповів, як у майбутньому може змінитися мовна картина світу загалом і конкретно на прикладі фіно-угорських мов Російської Федерації, які досліджує Я.Пустаї. Серед його наукових зацікавлень також — мовні контакти, проблеми угорської прабатьківщини, політика вищої освіти в європейських країнах.

«Більшість мов — під загрозою через малу кількість носіїв. Так, із 7–8 тисяч мов 80 відсотків у спілкуванні використовує переважно старше покоління, середнє — володіє ними, але не послуговується та не навчає дітей. У змішаних шлюбах спілкуються мовою більшості, і це величезна втрата. Адже людина, яка з дитинства знає і батьківську, і материнську, увібрала дві культури, є більш відкритою до світу», — вважає Янош Пустаї.

Учений також зазначив: за оптимістичним поглядом зникне половина мов, а за песимістичним — 80-90%. Тому конче потрібно підтримувати нечисленні за кількістю носіїв мови, дотримуватися ухвалених законів щодо їх збереження (вивчати в школах, видавати книжки, послуговуватися в ЗМІ).

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.