Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Основний вектор роботи науково-дослідної частини УжНУ у 2018 році – на успішну атестацію ВНЗ

Проректор УжНУ із наукової роботи Ігор Студеняк доповідав про результати наукової роботи університету за минулий рік

0 274
25 січня відбулося чергове засідання Вченої ради Ужгородського університету.
Основний вектор роботи науково-дослідної частини УжНУ у 2018 році – на успішну атестацію ВНЗ
Василь Олійник вручає грамоту Володимиру Смоланці

На початку ректор Володимир Смоланка привітав колег-іменинників. Своєю чергою, завідувач кафедри військової підготовки Василь Олійник за дорученням командувача сухопутних військ Збройних сил України вручив очільникові вишу грамоту за сумлінне ставлення до підготовки офіцерських кадрів.

Перейшовши до робочої частини, члени Вченої ради підтримали проект рішення про створення комісії для розгляду здобутків кандидата на  звання почесного доктора УжНУ — Вальтера Ретцель-Кюрцдьорфера, магістра наук у галузі здоров’я, ерготерапевта з Німеччини. Про діяльність останнього інформував декан факультету здоров’я і фізичного виховання Іван Миронюк.

Відтак проголосували за надання вчених звань доцента кафедри міжнародних економічних відносин Марині Король і доцента кафедри господарського права Оксані Орловій. Також підтримали обрання на вакантні посади низки претендентів: Михайла Кочмаря (завкафедри анатомії людини та гістології), Володимира Мельника (завкафедри дитячої стоматології), Юрія Жигуца (очільник кафедри технології машинобудування), Олександра Романіва (завідувач кафедри фізичної реабілітації), Римми Казакової (професор кафедри дитячої стоматології), Василя Гарагонича (професор кафедри туристичної інфраструктури та сервісу).

Основний вектор роботи науково-дослідної частини УжНУ у 2018 році – на успішну атестацію ВНЗПісля перерви на голосування проректор із наукової роботи Ігор Студеняк доповідав про результати наукової роботи УжНУ за минулий рік.

Основний вектор роботи науково-дослідної частини УжНУ у 2018 році – на успішну атестацію ВНЗ
Ігор Студеняк

«У 2017-му університет виконував 107 проектів на понад 10 млн грн. Особливо тішить зростання в більш ніж три рази обсягів фінансування робіт молодих учених, у 2,5 рази — прикладних досліджень. Упродовж минулого року науково-педагогічні працівники виконували 103 ініціативні кафедральні науково-дослідні роботи», – повідомив Ігор Петрович.

Серед досягнень 2017 року – ґрант програми «Горизонт-2020», який науковці кафедри твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ здобули спільно з європейськими колегами.

Також в університеті активно працював Національний контактний пункт за пріоритетними напрямами «Здоров’я, демографічні зміни та добробут» та «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка».

Науковці вишу взяли участь у ХХХII Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра – День студента 2017». УжНУ здобув ґран-прі у номінації «Науково-дослідна діяльність навчального закладу» та почесне звання «Лідер післядипломної освіти» серед освітніх закладів України.

Основний вектор роботи науково-дослідної частини УжНУ у 2018 році – на успішну атестацію ВНЗ
Володимир Смоланка

«Результати наукових досліджень університету оприлюднено в монографіях, наукових статтях, навчальних посібниках і підручниках. За звітний період науковці університету підготували 64 монографії, видали 132 підручники та навчальні посібники, 64 збірників наукових праць, опублікували 1371 наукові статті, 1658 тез доповідей наукових конференцій», – зауважив І.Студеняк.

Упродовж 2017 року представники Ужгородського національного університету стали авторами восьми патентів України на винахід, близько 40 – на корисну модель.

До науково-дослідної роботи долучилося близько 4200 студентів четвертого-шостого курсів. Вихованці УжНУ перемагали у всеукраїнських конкурсах і олімпіадах.

Інформаційне забезпечення наукової діяльності здійснювала наукова бібліотека альма-матер. Книгозбірня поповнила електронний каталог близько 34 600 записами. Також в електронному репозитарії вишу  було розміщено 5 855 статей із вісників, науково-технічних збірників, журналів, матеріалів конференцій УжНУ.

Крім того, наш ВНЗ увійшов до групи зі ста українських вишів та наукових установ МОН України, яким надано доступ до міжнародних баз даних Scopus та Web of Science за кошти держбюджету.

Підсумувавши роботу, Ігор Студеняк окреслив завдання НДЧ: «Основне у 2018 році – успішне проходження атестації вищих навчальних закладів у частині наукової діяльності, а у 2019-му – підтвердження статусу національного університету».

Основний вектор роботи науково-дослідної частини УжНУ у 2018 році – на успішну атестацію ВНЗДля виконання названих завдань роботу спрямують на забезпечення якісного та своєчасного виконання тематичних планів наукових досліджень, сприятимуть підвищенню якості науково-дослідної роботи в університеті, концентруючи зусилля науковців на розв’язанні найважливіших фундаментальних та прикладних проблем, створять Центр наукового підприємництва як осередку функціонування академічного бізнес-інкубатора, забезпечуватимуть належну підготовку до захисту дисертацій. У пріоритеті також – участь у міжнародних, державних і регіональних конкурсах проектів для залучення додаткових коштів на фінансування наукових досліджень, оприлюднення наукових результатів у фахових і міжнародних журналах, які входять до наукометричних баз даних, стимулювання науковців. Увагу приділять і залученню молодих учених, аспірантів та студентів до науково-дослідної роботи, зокрема влаштують щорічний конкурс стартап-ідей.

«Науковий колектив УжНУ – це 1270 штатних науково-педагогічних працівників, близько 80 співробітників НДЧ, понад 400 аспірантів і докторантів, які торік виконували 210 наукових проектів. Тож дякую всім за плідну працю, яка приносить славу нашому університету», – підсумував Ігор Студеняк.

Ольга Брайлян,
фото Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.