Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Пасхально-соціальний поп-арт традиційно влаштували студенти УжНУ

На передвеликодній акції молодь демонструє власну творчість, намагаючись проявити креатив на традиційній писанці

0 173
Біля міні-скульптури Енді Воргола поблизу Закарпатського художнього музею ім. Йосипа Бокшая відбулася соціальна акція «Писанки у стилі Енді Воргола».

Пасхально-соціальний поп-арт традиційно влаштували студенти УжНУУже п’ятий рік поспіль молодь Ужгорода (студенти, школярі ЗОШ та учні художніх шкіл) організовують акцію, де презентують писанки, розписані в стилі поп-арту. Його засновником є Енді Воргол, або ж Андрій Варгола, – всесвітньовідомий американський митець українськолемківського походження, художник, ілюстратор, кінорежисер, письменник, скульптор. В Енді був синдром Аспергера – легша форма аутизму, за якою відносно збережена здатність виконувати повноцінні функції. Аби хоч якось зупинити прогрес хвороби, мати майбутнього митця, сама того не усвідомлюючи, почала вчити сина малювати, таким чином влаштувавши йому серйозний курс арт-терапії. Завдяки мамі Енді вдалося соціалізуватися й жити повноцінним життям.

Федір Шандор
Федір Шандор

«Такий захід ми вирішили присвятити не лише митцю, а й темі прийдешнього Великодня, тому і поєднали це все в писанці. Мета акції – вчасно побачити і розвинути той маленький талант, який неодмінно є в кожної людини, і він не залежить від віку, соціального статусу чи стану здоров’я. Ми всі геніальні та неповторні», – коментує професор УжНУ, президент Регіональної туристичної асоціації Закарпаття та організатор акції Федір Шандор.

З-поміж учасників дуже вирізнявся і особливий гість – білий кролик як невід’ємний пасхальний символ.

«Енді Воргол казав: «Кожна людина у своєму житті має 15 хвилин слави. Треба вчасно їх помітити й правильно використати». Це була унікальна людина, яка зробила вагомий внесок у розвиток мистецтва. Тож ми через мистецтво поп-арту нині привертаємо увагу до дітей з особливостями, наголошуємо, що їх потрібно залучати до творчого й активного життя. Також, оскільки незабаром Великдень, це вітання всіх нас зі світлим святом Воскресіння Христового. Миру всім нам!» – каже учасниця акції, студентка ФСНу Ніна Туряниця.

Усі ми особливі з власними «родзинками», та, якщо вміти їх вдало подати, можливо досягти небачених висот.

Діана Магоч,
фото Сергія Гудака, Uzhgorod.in
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.