Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Перша посткарантинна: професор УжНУ влаштував в Ужгороді екскурсію для учасників проєкту «Україна-Норвегія»

Самою лише набережною Незалежності з туризмознавцем Федором Шандором гуляли понад 2 години, відкриваючи для себе нову й нову інформацію

2 498

Перша посткарантинна: професор УжНУ влаштував в Ужгороді екскурсію для учасників проєкту «Україна-Норвегія»

Карантинні подорожі обмежувалися прогулянками з кухні до кімнати, рідше – з дому в магазин, повсякчас додавалися ще онлайн-екскурсії. А от перша групова мандрівка післякарантиння в Ужгороді відбулася в ці вихідні. Її для учасників проєкту «Україна-Норвегія» влаштував їхній викладач, професор УжНУ, туризмознавець Федір Шандор.

Хоч курси тривають із середини квітня, це була перша жива зустріч учасників проєкту. До цього всі заняття відбувалися онлайн, тож однокурсники нарешті особисто перезнайомилися.

«Сьогодні починаємо практичну частину нашого екскурсійного блоку і вперше виходимо в офлайн, – розповідає Федір Шандор. – Ця екскурсія є оглядовою та взірцевою. Щоб ті учасники курсів, хто бачить себе в майбутньому гідами, знали, на що орієнтуватися і як спілкуватися зі своїми туристами. Цього року туристична галузь зазнала значних збитків. Але карантин стане поштовхом до розвитку внутрішнього туризму. Ми до цього готові».

Перша посткарантинна: професор УжНУ влаштував в Ужгороді екскурсію для учасників проєкту «Україна-Норвегія»Виявилося, самою лише набережною Незалежності з Федором Шандором можна гуляти понад 2 години. Так екскурсанти дізналися про появу цієї набережної, почули, чому тут ростуть саме липи, уявили Уж судноплавним, дізналися про екзотичні дерева, що прикрашають цей куточок міста, та трохи проникнулися історією Ужгорода австро-угорського, чехословацького та єврейського. До того ж у місті багато таємниць, над якими досі ламають голови історики. Приміром, ніхто напевне не знає, що означає напис «RAKO» при вході до будівлі школи №3 або ж що саме символізують цифри на ужгородських гідрантах.

Вікторія Павлик
Вікторія Павлик

Учасниця проєкту Вікторія Павлик екскурсії любить і відвідувати їх намагається часто. Має історичну освіту й зізнається, що їй подобається дивувати розповідями про речі, об’єкти, біля яких люди ходять роками і не здогадуються, чим вони цікаві. Вікторія ділиться враженнями: «На екскурсії Федора Шандора я побувала вже вдруге. Але переглянула майже всі його відео, що знайшла в YouTube. Він, без сумніву, фахівець екстракласу. На цій екскурсії вперше побачила тюльпанове дерево. Почула цікаві деталі, про які не знала. Приміром, про плитку з написом при вході в 3-ю школу. А ще цікаве спостереження про те, що рівень набережної піднявся, тому вікна першої школи майже на рівні тротуару. Все життя біля них ходжу, ніколи не звертала увагу на цю деталь. А ще було цікаво почути про підземний перехід між медичним факультетом і будівлею ОДА».

Перша екскурсія наповнила голови учасників проєкту корисною інформацією та їжею для роздумів. Уже зовсім скоро заняття планують перевести в офлайн, а екскурсії зробити регулярними.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.