Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Закарпатські екскурсоводи показали сакури 13 міст за 40 хвилин

Онлайн-екскурсія згуртувала майже 200 глядачів – подорожували Закарпаттям не лише жителі нашого краю, а й представники Запоріжжя, Дніпра, Харкова, Полтави, Сум, Броварів...

2 310
Онлайн-тур, або ж сакура-марафон, як його охрестили ЗМІ, цими вихідними показав, як квітнуть сакури в різних куточках Закарпаття. Запропонував таку незвичну прогулянку мукачівський екскурсовод Максим Адаменко, а підтримали ідею гіди з усіх районних центрів. Модерувала зустріч студентка УжНУ Марія Заболотна.
Марія Заболотна
Марія Заболотна

У кожному районі Закарпаття є сакури, однак квітнуть вони по-різному. Тому іноді туристи, які не встигли на цвітіння сакур в Ужгороді чи Мукачеві, можуть їх «наздогнати» в інших містах області.

Почали із найсхіднішого райцентру Закарпаття – Рахова. Тут сакури ще сплять: серед карпатських гір вони зацвітуть наприкінці квітня – на початку травня. Зате тут, і у деяких інших районах, досі можна побачити засніжені вершини.
Онлайн-екскурсія згуртувала майже 200 глядачів. Подорожували Закарпаттям не лише жителі нашого краю, а й представники Запоріжжя, Дніпра, Харкова, Полтави, Сум, Броварів тощо.

Закарпатські екскурсоводи показали сакури 13 міст за 40 хвилинОглянули сакурові сквери, алеї та навіть цілий сакуровий квартал. Міста мають негласне змагання: де росте найстарша чи найгарніша сакура, де цих дерев найбільше, а де вони висаджені на найдовшій алеї. У ході туру глядачі дізнавалися й про родзинки кожного міста.

Іршавський гід Михайло Штефаньо жартує: «По секрету розкажу, що саме із Іршави сакура поширилася по всьому Закарпаттю. Так, в інші райони області її привезли із Японії. Але в Японію сакура потрапила із Іршави – агрохолдингу Закарпаття».

А от туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор розповів про унікальні перечинські сакури. Вони квітнуть двічі: за григоріанським та юліанським календарем – з різницею близько 2 тижнів.

Мукачево нині може похизуватися найдовшою на Закарпатті алеєю сакур. А в Ужгороді сакурами засаджений цілий квартал – Малий Ґалаґов. Зазвичай під тутешніми деревами стоять черги для фото. Але сьогодні ними насолоджуємося лише онлайн.

Закарпатські сакури – віртуальна прогулянка

Друзі, ось запис нашої прогулянки)Хто не встиг, або забув – долучайтеся, ширте друзям, а ми вже чекаємо на вас після карантину!

Опубликовано Жуй у Мандрах Суббота, 18 апреля 2020 г.

 

«Дізналася дещо нове про туристичні родзинки рідного краю. Особливо повеселила версія про походження сакур у Японії. Завдяки цьому туру в мене виникло багато ідей щодо майбутньої відпустки з урахуванням туристичних можливостей і неповторності різних куточків рідного краю. Вкотре переконалася, що на Закарпатті є що пізнавати, що споглядати і мати від цього максимум позитивних емоцій. Такий досвід онлайн-екскурсій для мене перший. Надалі планую відстежувати такі пізнавальні заходи. Але сподіваюся якнайшвидше побачити це наживо і обов’язково зафіксувати на фото», – поділилася з Медіацентром враженнями доцентка факультету математики та цифрових технологій Мирослава Глебена.

Карантин закінчиться, а сакури залишаться. Тож наступного року наздоженемо все, що пропускаємо цієї весни.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.