Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Побачило світ монографічне дослідження російської агресії проти України

Книжка Юрія Офіцинського на межі американістики й україністики написана на американських джерелах

0 1 785
Офіцинський Ю. Сучасна російсько-українська війна (за матеріалами газети «The New York Times» 2013 – 2017 років). Ужгород: РІК-У, 2018. – 312 с.

Побачило світ монографічне дослідження російської агресії проти України

Відомо, що 2016 року при кафедрі історії України Ужгородського національного університету на бакалавраті з «Історії та археології» відкрито амбітну спеціалізацію з американістики, що наповнюється якісними складовими задля підготовки кваліфікованих фахівців. Англомовні викладачі кафедри, кандидати історичних наук Юрій Славік і Павло Худіш цьогоріч у серпні мали тритижневе наукове стажування в американській столиці Вашингтоні. А днями з’явилася монографія на межі американістики й україністики, написана на американських джерелах з актуальної проблематики.

У книжці відбито результати досліджень, які Юрій Офіцинський виконав при підготовці курсових і дипломної робіт на бакалавраті й у магістратурі. Його дипломна робота магістра за спеціальністю «Історія та археологія» успішно захищена перед державною екзаменаційною комісією в січні 2018 року. Науковий керівник – доктор історичних наук, професор кафедри історії України Лариса Капітан. Рецензент – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу і середніх віків Ігор Прохненко.

Пропонована монографія складається зі вступу, п’ятьох розділів, висновків, списку джерел, додатків. Розділи називаються: «Сучасна війна Росії проти України: історіографічні, джерелознавчі та методологічні аспекти»; «Революція гідності (листопад 2013 – лютий 2014 рр.)»; «Початок російського вторгнення в Україну»; «Розгортання російської агресії в український Донбас»; «Військово-політична ситуація на Донбасі у вересні 2014 – грудні 2017 рр.». Ілюстративний матеріал розміщено в тексті та відбито у покажчику. Для зарубіжного читача подано англомовний зворот авантитулу, зміст, розширену анотацію.

Головним джерелом для вивчення обраної теми стали публікації якісної світової періодики, насамперед – найстарішої щоденної газети США «The New York Times». У ній працює 1,3 тис. журналістів, а сама газета належить до найпливовіших видань сучасності. Новини на її веб-сайті, що має три версії: англо-, іспано- і китайськомовну, щоденно читає понад 2,6 млн електронних передплатників, а протягом місяця близько 130 млн осіб з усього світу. Загалом Ю. Офіцинський проаналізував понад чотириста публікацій, що побачили світ в електронній та друкованій версіях «The New York Times».

Автор відзначив, що для Заходу очевидним є те, як авторитарно-реваншистська Росія цілеспрямовано прагне розширити «життєвий простір» («русскій мір») коштом Української держави, спричинивши деструкцію, що позначається термінами «конфлікт», «криза», «агресія», «інтервенція», «окупація», «анексія», «війна». Російській суспільній думці притаманні дві течії: великодержавна й об’єктивно-реалістична (антиімперіалістична). «Великодержавникам» до вподоби традиційні положення антизахідництва, «збирання земель» на уявних просторах «русского міра», де Україна – російський сателіт і зменшена територіально, без Криму. «Об’єктивісти» заперечують постулати Кремля про «внутрішній конфлікт», «громадянську війну» в Україні, акцентують на прихованих аспектах російської агресії та на праві Української держави розвиватися у руслі перевірених часом цінностей об’єднаної Європи.

Сучасна російсько-українська війна розглядається в контексті глобальних загроз, довгострокових наслідків для західної цивілізації. Збройний опір агресії Росії нині у затяжній фазі оборонної війни. Окуповано майже 44 тис. кв. км, або понад 7 % території України: Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, частина Донецької та Луганської областей. Непідконтрольними залишаються 410 км українсько-російського кордону. Статус учасника бойових дій дістали в Україні понад 330 тис. осіб, 3,8 тис. з них загинули. Економічні збитки нашої країни становлять щонайменше 100 млрд доларів США.

Науковий консультант цієї монографії, що вийшла під грифом Національної спілки краєзнавців України, – Олександр Реєнт, доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України. Рецензенти – Олександр Удод, доктор історичних наук, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України; Володимир Баран, доктор історичних наук, завідувач кафедри нової і новітньої історії України Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки; Михайло Делеган, кандидат історичних наук, заступник директора Закарпатського краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького.

Видання стане корисним ученим, викладачам і здобувачам вищої освіти, учителям та учням загальноосвітніх шкіл, суспільним діячам, усім, хто шанує минуле і вболіває за майбутнє України. Електронну версію монографії можна прочитати за цим посиланням.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.