Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Представники ДСНС в УжНУ навчали розпізнавати вибухонебезпечні предмети

Перше правило саперів під час розмінування територій — думати, як той, хто хотів завдати шкоди, – тоді пошуки будуть вдалими

0 195
Сергій Шалаєнко
Сергій Шалаєнко
Якими бувають вибухонебезпечні предмети, яку вибухову зброю нині в Україні використовує росія та як діяти, якщо знайшли боєприпаси, розповіли представники ДСНС під час відкритого навчання правил поведінки в надзвичайних ситуаціях, що відбулося 17 травня в УжНУ.

«В умовах війни всім нам надзвичайно важливо знати правила безпеки і розуміти, як поводитися з вибухонебезпечними предметами. Тому в Україні відбуваються відповідні навчання з представниками ДСНС, — пояснює організатор заходу Павло Мулеса. — УжНУ завжди відкритий до людей, тому ми запросили приходити всіх охочих і зробили можливість доєднатися до заходу онлайн».

Начальник групи піротехнічних робіт Сергій ШалаєнкоПредставники ДСНС в УжНУ навчали розпізнавати вибухонебезпечні предмети розповідає, що вибухонебезпечні знахідки для України й Закарпаття зокрема не новина: «Нині одне з наших відділень проводить розмінування на Київщині. А от на Закарпатті з 24 лютого сучасних боєприпасів ми не знаходили. Проте вибухонебезпечні предмети часів Першої та Другої світових воєн знешкоджуємо постійно. Від початку цього року ми виїжджали на 35 викликів. Кількісно це приблизно так само, як і минулого року. Але після початку повномасштабної війни люди стали відповідальнішими і повідомляють про потенційно небезпечні знахідки. В основному їх виявляють у піску та гравії для будівництва, під час земляних робіт, часом снаряди знаходять на берегах річок та у лісах».

На зустрічі Сергій Шалаєнко наголосив, що у разі підозрілої чи потенційно небезпечної знахідки, потрібно негайно телефонувати на номер 101 або 102. Серед таких предметів можуть бути як очевидні боєприпаси, так і підозрілі речі — дитячі іграшки, пакування, батарейки, коробки, сумки тощо в непритаманних для користування місцях.

Піротехнік розповів також, що саморобні вибухові пристрої здебільшого залишають там, де вони можуть заподіяти якомога більше шкоди людям. Приміром, ділиться досвідом колег, які нині розміновують звільнені від росіян території, у прихожій на вішаку під дитячою курткою була граната.

Були випадки, коли закидували гранату у пральну машинку. Тому перше правило саперів під час розмінування територій — думати, як той, хто хотів завдати шкоди, – тоді пошуки будуть вдалими.

Представники ДСНС в УжНУ навчали розпізнавати вибухонебезпечні предмети«Це в іграх у персонажів може бути кілька життів – у реальності я таких людей не зустрічав. Тому потрібно відповідально ставитися до позначок про небезпеку», — каже рятувальник.

Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.