Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор Ален Панов передав Закарпатському краєзнавчому музею унікальний експонат

Старовинний духовий інструмент тарагот відтепер – в Ужгородському замку

0 160
Церемонія передачі інструменту
Церемонія передачі інструменту
Колекція Закарпатського краєзнавчого музею поповнилася рідкісним експонатом. Йдеться про тарагот – старовинний духовий інструмент, унікальність якого в тому, що виготовляли його ексклюзивно на теренах Австро-Угорщини, до складу якої належало і Закарпаття. Високо цінується також завдяки специфічному звучанню. Експонат надала музею родина Панових, реалізуючи приватну ініціативу відродження Замкової Гори в Ужгороді.

Нещодавно  в Ужгородському замку відбулася церемонія передачі меценатами тарагота музею, де до нього матимуть вільний доступ усі відвідувачі. Подія була прикрашена зворушливим виступом артистів заслуженого академічного Закарпатського народного хору, де соло на історичному інструменті виконав єдиний в Україні тараготист ужгородець Шандор Шрайнер. Він також ознайомив присутніх з історією інструмента та його особливостями.

Професор Ален Панов передав Закарпатському краєзнавчому музею унікальний експонатКерівник Закарпатського краєзнавчого музею Михайло Делеган підкреслив неординарність події: «Окрім власне збагачення колекції Музею цінним експонатом, бачимо черговий реальний жест вболівання за історію і сьогодення Ужгорода і всього Закарпаття з боку родини Панових. І такі кроки стали вже систематичними. Зокрема маю на увазі успішну реалізацію проектів з відновлення історичних будівель Замкової Гори 18–19 століть (Вілла П, Австро-Угорський Дім, Дім Каноніка), заснування першого в Україні приватного скверу з пам’ятником Марії-Терезії, реставрації сторічного орга́ну тощо. Було б непогано, якби кожен, хто може собі це дозволити, наслідував гарний приклад, відроджуючи традиції справжнього меценатства».

Професор Ален Панов передав Закарпатському краєзнавчому музею унікальний експонатЗасновник скверу та Ордена Марії-Терезії, автор програми «Ренесансу Замкової Гори», доктор філософії Ален Панов, який на церемонії представляв родину, зауважив: «Сьогодні Ужгород демонструє всій Україні, що ми є Європою не лише географічно, а насамперед історично і ментально. Шана до минулого, приватна ініціатива і партнерство з боку держави у реалізації гарних і значущих справ для нас – не порожній звук. Унікальний інструмент, до створення якого причетні наші предки, віднині буде доступний для вільного огляду в Ужгородському замку. Надання давніх речей з приватних колекцій для експонування у загальнодоступних музеях є поширеною практикою в європейських країнах. Тепер він працюватиме і в нас».

Цікаво, що за умовами договору між меценатом і музеєм передбачається використання тарагота під час вагомих подій, концертів. Це означає, що ми зможемо не лише побачити, а й почути унікальний автентичний інструмент.

Присутні на церемонії Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла та перший заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олег Коцюба висловили подяку меценатам і звернули увагу на важливість таких проєктів для розвитку культури, мистецтва та туристичної привабливості Ужгорода і всієї держави.

За інформацією кафедри міжнародної політики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.