Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Програмують роботів, друкують на 3D-принтері й створюють односторінкові сайти: в УжНУ триває Літня школа інформатики

Захід організували передусім для того, щоб учні могли щось нове для себе дізнатися, побачити, навчитися, завести корисні знайомства – відчути поштовх до розвитку

0 273
1 серпня на базі УжНУ за сприяння Закарпатської ОВА й Закарпатського ІТ-кластеру та за підтримки Наукового ліцею стартувала Літня школа інформатики. Освітня ініціатива об’єднала майже дві сотні школярів 6–10 класів із усієї області та внутрішньо переміщених дітей. Як відбувається навчальний процес, дізнавався Медіацентр.
Програмують роботів, друкують на 3D-принтері й створюють односторінкові сайти: в УжНУ триває Літня школа інформатики

Заняття проводить доцент кафедри системного аналізу та теорії оптимізації Андрій Брила
Заняття проводить доцент кафедри системного аналізу та теорії оптимізації Андрій Брила

«Це вже друга літня школа на базі УжНУ цього року, — розповідає проректор УжНУ Ігор Король. — Першою була Літня школа з математики, а тепер триває така ж з інформатики. Обидва заходи організовує спільно обласний департамент освіти і науки, молоді та спорту, Ужгородський національний університет та Науковий ліцей. Програма передбачає 6-денне навчання в Ужгороді – групові лекції та робочі дні в аудиторіях для школярів. 6-класники мають заняття з учителями інформатики у Науковому ліцеї, решта ж школярів займаються тут, у головному корпусі УжНУ, на БАМі».

Протягом тижня навчання школярі здобувають базові знання у сфері ІТ, дізнаються про робототехніку, вчаться простих мов програмування, набувають навичок створення елементарних односторінкових сайтів тощо. Програма диференційована, щоб діти отримували інформацію відповідно до свого віку. Крім того, учні слухали лекції й спілкувалися з представниками відомих ІТ-компаній, як-от: EPAM University Program в Україні, Sigma Software, Astound Commerce, SCS-IT, Educator. До всього – дізналися, що навіть ті, хто не сильний у програмуванні, можуть знайти себе в ІТ-сфері.

Павло Мулеса
Павло Мулеса

Тимчасовий виконувач обов’язків декана факультету математики та цифрових технологій Павло Мулеса розповідає: «Бачимо, що частина дітей, які були в нас на Літній школі з математики виявили бажання долучитися й до Літньої школи з інформатики. Робимо висновки, що з нами їм було цікаво і корисно, тому й прийшли вдруге. У нас є всі можливості, щоб діти могли практикувати на сучасній техніці, тому тут кожен здобуває не лише теоретичні, а й практичні знання. Наші викладачі займаються зі старшими учнями 9 і 10 класів, бо всі вони — потенційні абітурієнти УжНУ. Для 7-8-класників заняття проводять наші активні студенти, які брали участь в олімпіадах і мають бажання ділитися своїми знаннями з дітьми. Також із ними займаються вчителі інформатики. Мабуть, найцікавіше для учнів на нашому факультеті — це робототехніка та розробка простих сайтів».

Із факультету інформаційних технологій деякі учні пішли з сувенірами: «Наші студенти самі розробили 3D-принтер: сконструювали його, надрукували для нього ж частину деталей. І з учнями Літньої школи інформатики ми вчилися 3D-моделювання. Розповіли їм, що можна друкувати на такому принтері, показали, як працює програмне забезпечення для нього. У результаті школярі самі завантажили моделі для друку та у зменшеному масштабі надрукували собі сувеніри на згадку. Також для учнів будуть невеликі змагання з програмування, якого ми їх навчимо», — розповідає заступник декана факультету інформаційних технологій Олександр Левчук.

Павло Мулеса акцентував: «Звичайно, учні хвилюються, що у них щось не вийде, вони чогось не зрозуміють, буде занадто складно тощо. Але насправді найгірше для них — просто прийти, відсидіти, піти й нічого з цього не винести і не запам’ятати. Ця школа для того, щоб вони могли щось нове дізнатися, побачити, навчитися, завести корисні знайомства. І якщо щось незрозуміло, то це не страшно, це нормально: ми відкриті до всіх питань і діалогу, навіть якщо ті питання самим учням здаються банальними. Саме для цього ми тут і зібралися».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.