Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Реальність та очікування від Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: ракурс через німецько-українське співробітництво

Предметом чергової міжнародної конференції у рамках Німецько-українського об’єднання юристів (НУОЮ), у якій узяли участь і представники УжНУ, стало насамперед поглиблення співпраці у рамках підприємницького права

0 246

Реальність та очікування від Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: ракурс через німецько-українське співробітництво

З часу укладення Угоди про асоціацією між Україною та ЄС наша держава стає все більш відкритою для співробітництва з європейськими країнами. Предметом чергової міжнародної конференції у рамках Німецько-українського об’єднання юристів (НУОЮ) було насамперед поглиблення співробітництва у рамках підприємницького права. Розширення економічних контактів та співробітництва між суб’єктами господарювання поглиблює процес європейської інтеграції та впливу України на міжнародній арені. Але для цього потрібна низка інституційних і процедурних змін, які дозволять проводити економічну діяльність на відкритіших і конкурентніших засадах.

Захід відбувся 5 жовтня у Торгово-промисловій палаті міста Кельна (ФРН). Конференцію відкрили голова правління НУОЮ Райнер Бірке, Генеральний консул України в Дюссельдорфі Владислав Єгоров та президент Торгово-промислової палати Кельна Гудрун Гроссе.

Виступає Михайло Савчин
Виступає Михайло Савчин

Робота конференції відкрилася першим круглим столом на тематику «Конституційне право та законодавство ЄС». Її відкрив своєю доповіддю професор УжНУ Михайло Савчин з проблематики обґрунтування рішень конституційних судів через призму конституційних цінностей, зокрема окремих аспектів забезпечення економічних свобод та їх обмеження за критеріями економічного добробуту, економічної безпеки та прав і свобод людини. Предметом дискусії при цьому став вплив рішень Конституційного Суду на усталену практику загальних судів. Також розкрив роль практики Європейського суду з прав людини, Суду ЄС та Федерального конституційного суду Німеччини при вирішенні конституційних скарг та нових критеріїв захисту прав людини у практиці Конституційного Суду України. Кандидат економічних наук Олена Бірке розкрила особливості зростання ролі інтелектуальної власності на інновації в економіці України в світлі імплементації Угоди про асоціацію.

Реальність та очікування від Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: ракурс через німецько-українське співробітництвоКруглий стіл, присвячений судовій реформі та процесуальному праву, модерував професор Михайло Савчин. Науковий співробітник Інституту права Сходу (Кіль, Німеччина) Назар Панич свою доповідь присвятив проблемним аспектам судової реформи, зокрема прозорості та чесності конкурсу суддів до Верховного Суду, нових новел у процесуальному законодавстві в аспекті доступу до правосуддя та забезпечення єдності судової практики. Доктор юридичних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Світлана Фурса зробила оцінку реформи цивільного законодавства у світлі імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. На проблемах захисту корпоративних прав зупинився професор Київського національного економіко-технічного університету Євген Фурса.

На круглому столі «Захист прав інтелектуальної власності» кандидат юридичних наук, директор Школи права Українського католицького університету Іван Городиський розкрив основні аспекти запровадження в Україні захисту персональних даних на тлі досвіду ЄС щодо їх захисту через систему GDPR (загального регламенту стосовно захисту даних). Антьє Гіммельрайх, наукова співробітниця Інституту Сходу (Регенсбург) присвятила свій виступ питанням відповідності українського законодавства про торгову марку стандартам і положенням Угоди про асоціацію. На конференції також були обговорені питання забезпечення повернення банківських кредитів (професор Борис Поляков), проблем зближення правил корпоративного управління в Україні до стандартів ЄС (Василь Юрманович, Інтегрід Київ). Участь у дискусіях узяли науковці юридичного факультету УжНУ – доценти Ірина Хохлова та Василь Мандзюк, аспірантка Катерина Попович.

Кандидат юридичних наук, завідувач кафедри господарського права УжНУ Вадим Рошканюк розкрив хід процесу реформування соціального захисту в Україні через запровадження новітніх моделей накопичувальних пенсійних фондів і забезпечення їх інституційної спроможності (страхування, контроль за інвестуванням та гарантії збереження вкладів клієнтів). Доктор Вернер Мюллер розповів учасникам конференції, чим може бути цікавим німецьке право в епоху конкуренції судових юрисдикції чи визначення контрагентами по договору питання щодо вибору юрисдикції при вирішенні спорів. Адвокат Арне Енгельс з юридичної фірми Ґьорг Адвокатес (Ессен) зупинився на проблемі боротьби з відмиванням коштів, отриманих незаконних шляхом, та боротьби із фінансування тероризму.

За інформацією професора юридичного факультету УжНУ Михайла Савчина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.